BKV.hu

A BKV Önnek jár 2023-ban is!

2022-12-29 14:15:00

Cégünk változatos évet zár 2022. december 31-én, amelyben  örömteli és kevésbé örömteli események követték egymást. A gazdasági nehézségek és az energiaválság ellenére is egész évben fennakadások nélkül, stabilan tudtuk biztosítani Budapest közösségi közlekedésének működését. Lépéseket tettünk a közösségi közlekedés hálózatának és járműparkunk megújításának irányába. A tőlünk megszokott módon a társadalmi felelősségvállalás területén és kulturális együttműködésekben is szerepet vállaltunk. Sajátos lehetőségeinket kihasználva igyekeztünk segítséget nyújtani a háború sújtott Ukrajnának és lakóinak.

 

Szakmai eredményeink

Idén is a terveknek megfelelően folytatódott az évek óta legfajsúlyosabb beruházásunknak számító M3-as metróvonal infrastruktúra rekonstrukciója. Májusban átadtuk az utasforgalomnak a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat, ahol az akadálymentesítés érdekében ferdepályás felvonókat helyeztünk üzembe. Az állomások innovatív, modern építészeti megoldásaikkal is a sajtó figyelmének középpontjába kerültek. A Füvészkert világát idéző grafikák, a Csillagok háborúja ihlette belső terek és a szarvassá vált fiúk meséjének megjelenése a szakma és a közönség tetszését is elnyerte. Terveink szerint 2023 májusára a vonal összes állomása megnyílik, és véget érnek a felújítással járó kellemetlenségek. Addig is utasaink türelmét kérjük!

Február elején a 2021-ben megkezdett nagyfelújítás lezárultával újraindult a főváros ikonikus közlekedési eszközének számító, a turisták körében töretlen népszerűségnek örvendő Budavári Sikló. A pályával együtt újjászületett a két kocsi, Margit és Gellért is, hogy teljes pompájukban és maximális forgalombiztonság mellett szállíthassák a Siklóról nyíló egyedi panorámában gyönyörködni vágyókat.
Az ugyancsak kiemelt turistacélpontnak számító Zugligeti Libegőn szintén nagyfelújítást végeztünk az év első felében, így megújulva várta utasait júliusban a Libegők Éjszakája eseményen, amelyhez immár hatodik alkalommal csatlakozott vállalatunk.

Ősszel egymást követték a mindennapi közlekedés komfortját növelő események. A nyáron elvégzett felújítási munkáknak köszönhetően szeptembertől forgalomba állhattak az új alacsonypadlós CAF villamosok az 50-es vonalon.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb autóbuszflotta frissítésének részeként 135 új Mercedes-Benz Conecto Next Generation állt forgalomba a BKV kötelékében. Ennek köszönhetően a BKV teljes autóbuszállománya alacsonypadlóssá vált.

Az új autóbuszok érkezésével egy korszak is lezárult Társaságunk és a Budapesti közösségi közlekedés életében. Elbúcsúzott az utasforgalomtól több, a városképet hosszú évtizedeken át meghatározó Ikarus autóbusztípus. A közlekedésbarátok és járműrajongók örömére járműfotózásra is alkalmat adó búcsúmeneteket szerveztünk júniusban az Ikarus 415-ös típusnak, november folyamán pedig a 435-ös, 260-as és 280-as típusoknak. Bár a menetrend szerinti utasforgalomból eltűnnek ezek a járművek, a cégünk retró, illetve nosztalgiaflottájában továbbra is lehet majd velük találkozni, akárcsak az igazi ritkaságnak számító duplacsuklós Ikarus 293 replikával, amelyet szakembereink munkájának eredményeként májusban mutattunk be a közönségnek.

A fenntarthatóság és környezetvédelem érdekében végzett munkánk eredményeként februárban elfogadták a BKV frissített EMAS Környezetvédelmi nyilatkozatát. A Fenntarthatósági Témahét keretében – a BKV évek óta rendszeres résztvevője a programsorozatnak – az érdeklődő gyermekek a helyszínen ismerkedhettek meg az M4 Metró Járműtelep fenntartható víz-, és hulladékgazdálkodásával, Metró Áramellátási Szakszolgálatunk pedig a Fővám tér metróállomás üzemi tereit mutatta be szakiskolás diákoknak.

 

Társadalmi felelősségvállalás és kultúraközvetítés

Vállalatunk Budapest közösségi közlekedésének legnagyobb szolgáltatója. Társadalmi beágyazottságunk révén felelősségünk a főváros közlekedésének fenntartásán túl meglévő értékeink ápolására, a kultúra közvetítésére, valamint a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos feladatokra is kiterjed.

Támogatjuk olyan tájékoztató filmek létrejöttét, amelyek a mozgásukban korlátozottak vagy a vak és gyengénlátó utasok nehézségeit mutatják be a mindennapi közlekedés során. Járművezetőink érzékenyítő tréningeken közvetlenül is megtapasztalhatják, hogy mi okoz nehézséget a fogyatékkal élő utasoknak.

Hagyományainkhoz hűen idén is jó kapcsolatot tartottunk fent a nevelési- oktatási intézményekkel. Járműtelepeinken az óvodástól az egyetemista korosztályig fogadtunk érdeklődőket, köztük pályaválasztás előtt álló diákokat is, hogy jobban megismerhessék a BKV világát és érdeklődést keltsünk a nálunk művelhető szakmák iránt. De nemcsak alkalomszerűen érkeztek látogatók, hiszen Társaságunk tervezetten, duális képzés keretében is együttműködik oktatási intézményekkel.

Az utazóközönség számára alkalmanként igyekeztünk változatosabbá, élményekkel gazdaggá tenni a hétköznapokat. A korábbi évekből már ismert metrókoncert sorozat részeként, illetve a Bach mindenkinek elnevezésű program alkalmából márciusban a kisföldalatti Opera és az M4 II. János Pál pápa tér megállójában a Magyar Állami Operaház művészei adtak fél órás koncertet. A Közlekedési Kultúra Napját is élőzenés metrókoncerttel ünnepeltük az M4 Szent Gellért téri állomásán. Az év népszerű újdonságaként közlekedett a Nagykörúton a Bulivillamos fővárosunk születésnapi rendezvénysorozatának kezdetén. A teljesség igénye nélkül meg kell említenünk még, hogy csatlakoztunk a „Vers a peronon”, és a közösségi zongora kihelyezésének kezdeményezéséhez is.

Az alkotni vágyó általános iskolásoknak mese- és novellaíró pályázatot hirdettünk, hogy megtudjuk, hogyan képzelik el a BKV és a közösségi közlekedés varázslatos világát. A kiírásra érkezett 43 pályaművet mesekönyv formájában „Gurulós történetek” címmel jelentettük meg a BKV saját kiadványaként, nagy örömet okozva ezzel a 2-8. osztályos pályázóknak.

A főváros közlekedésének történetét bemutató kiemelt helyszínnek számító múzeumaink remek évet zártak, látogatottságuk 2022-ben visszaállt a COVID-járvány előtti szintre.

Szentendrén látogatóink egy különleges napon ünnepelhették velünk a Városi Tömegközlekedési Múzeum 30 éves születésnapját. Sokan évről-évre szívesen járnak vissza ebbe az áprilistól októberig nyitva tartó műemléképületbe, amely az idei jubileumra információs-, vizuális anyagában is megújult.

A Millenniumi Földalatti Vasúti Múzeumban az egykori járművek és a dicső múlt mellett idén három időszaki kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. Az év elején még a „kisföldalatti” tavalyi, 125. évfordulójának apropóján nyílt kiállításunk volt látható, amelyet a Zöldülő BKV tárlat váltott tavasszal. Az év második felében pedig már a 11 éve is nagy sikerrel rendezett Talált Tárgyak Tárlatának felelevenített verzióját mutattuk be.

Február végétől emberi kötelességeinknek eleget téve lehetőségeink szerint igyekeztünk segíteni az Ukrajnában dúló háború rászorulóinak. Melegedőbuszokkal vártuk a menekülőket, részt vettünk az utaztatásukban, munkatársainkkal adományokat gyűjtöttünk. A már említett járműcseréknek köszönhetően decemberben lehetőségünk nyílt arra is, hogy összesen 15 buszt adományozzunk Csernyivci és Mykolaiv városának.

Jövőre folytatjuk a munkát a Társaságunktól megszokott magas színvonalon és minőségben. A mögöttünk álló év, évek bizonyítják, hogy egy világjárvány vagy a gazdasági nehézségek, az energiaválság sem jelenthet számunkra akadályt Budapest közösségi közlekedésének stabil fenntartásban munkatársaink elhivatottságának köszönhetően.

 

Ne feledjék, a BKV 2023-ban is Önöknek jár!

 

További tartalmak:

 

Honlap: https://www.bkv.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/bkvzrt1/

Facebook karrier: https://www.facebook.com/tegedisvarunkacsapatunkba/

Facebook-csoport: https://www.facebook.com/groups/BKVszeretemcsinalni/

Instagram: https://www.instagram.com/bkvzrt_official/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/81885290

YouTube: BKV hivatalos YouTube-csatorna

TikTok: Nézd meg BKV Zrt. legújabb TikTok videóit

 

BKV Zrt.