BKV.hu

A BKV legújabb nosztalgiavillamosa is megtekinthető lesz a Száva kocsiszínben rendezett nyílt napon

2024-04-18 13:43:00

Április 20-án, szombaton indul a BKV 2024-es nyílt nap sorozata, elsőként a Száva kocsiszín nyitja meg kapuit. Forgalmi- és nosztalgiajárművek, vezetett csarnoklátogatás, szakmai érdekességek várnak minden korosztályt az egész napos, ingyenes rendezvényen. Először lesz látható a BKV nosztalgiaflottájának legújabb járműve, a 1531-es villamos. A túravezetésekre és a szimulátorbemutatóra már lehet regisztrálni.

A villamos közlekedés fejlődését követve 24 villamos kocsiszín épült Budapesten a 19. század végén és a 20. század elején. Mára, a fogaskerekű telephelyét is beleszámolva, összesen tíz remíz működik. Ezek közé tartozik a Kőbánya és Kispest határán álló Száva kocsiszín, ahol jelenleg a fővárosi villamosflotta legfiatalabbjának számító CAF villamosokat és a TW 6000-es, népszerű nevén Hannoveri villamosokat tárolják, és javítják.

A nyílt napon a látogatók a telephelyről üzemeltetett két járműtípus mellett közelebbről megtekinthetik a forgalomból jól ismert KCSV és T5C5 (Tátra) villamosokat, valamint a nosztalgiaflotta 611-es egyedi darabját és az ikonikus UV villamost. Itt lesz először látható a nosztalgiaflotta legújabb járműve, a felújított 1531-es F1A típusú villamos. A típust az 1940-es évek elején kezdték gyártani, és 1944-ig 40 acélvázas 1500- as készült. A 1531-es homlokfala 1976-ban módosult, emellett zárt peront, vezetőülést, ollós áramszedőt, irányjelzőket és távműködtetésű ajtókat kapott. Az UV kocsikról lekerült csatlás segítségével a pótkocsi ajtóműködése is távvezérelhető lett.  1984-es selejtezése után Szegedre került műhelykocsinak, ahol SZ 6-os számon tanulójáratként működött. A BKV 2018-ban szimbolikus áron vásárolta vissza, hogy nosztalgia célokra felújítsa

A telephely élete és az ott folyó szakmai munka iránt mélyebben érdeklődőket két vezettet túra is várja: a járműszerelő csarnokban egy CAF és egy Hannoveri járművet felülről, egy Hannoverit pedig a szerelőaknából alulnézetből is meg lehet tekinteni, a villamosok felsővezetékének áramellátásáért felelős áramátalakítóban pedig annak főbb egységeit és működésének technikai részleteit lehet megnézni.

Akiket inkább a villamosvezetés vonz, a nyílt napon részt vehetnek a Tátra szimulátor bemutatóján, és korlátozott számban kipróbálhatják a szimulátort.

A túravezetésekre és a szimulátorbemutatóra előzetesen regisztrálni kell a BKV weboldalán, a regisztrációs felület az alábbi linkeken érhető el:

https://www.bkv.hu/hu/esemeny/seta-az-aramatalakito-allomason-2595

https://www.bkv.hu/hu/esemeny/tatra-szimulator-bemutato-9933

https://www.bkv.hu/hu/esemeny/vezetett-tura-a-jarmuszerelo-csarnokban-7391

A kocsiszín dolgozói különleges bemutatóval is készülnek, daruval a levegőbe emelnek egy Tátra villamost. A kisebbeket a duplacsuklós Játszóbusz várja, valamint a Muki teherszállító mozdony, amelyen a telephelyen belül lehet utazni. A gyűjtőknek lehetősége lesz BKV-s relikviák és ajándéktárgyak vásárlására is.

A rendezvény napján a Határ út és a Száva kocsiszín között R42-50-es számmal, normál díjszabással igénybe vehető Tátra és MUV villamosok szállítják a látogatókat. A járatok a Határ útról (42-es oldal) a rendezvény időtartama alatt minden óra 00 és 30 perckor, a kocsiszínből pedig minden óra 27 és 57 perckor indulnak. A járat útvonala: Száva kocsiszín - Határ út M – 42-es vonal – Tulipán u. – Hofherr Albert u. – Villanytelep – 50-es vonal – Határ út M – Száva kocsiszín.

Időpont: 2024. április 20. 10:00 – 16:00

Helyszín: Száva kocsiszín – 1091 Budapest, Üllői út 197.

 

A BKV Zrt. a programváltoztatás jogát fenntartja.

 

2024. április 18.

BKV Zrt.