BKV.hu

A 150 éves fogaskerekű vasutat mutatja be a Múzeumok éjszakáján nyíló BKV-s kiállítás

2024-06-20 11:59:00

Az egyik legidősebb, de máig üzemelő budapesti közlekedési eszköznek szenteli új kiállítását a BKV. A svábhegyi fogaskerekű múltját és jelenét bemutató tárlat június 22-től, a Múzeumok Éjszakájától látható a Földalatti Vasúti Múzeumban. A „Fogas” a népszerű múzeumi éjszakát követően két nappal lesz éppen 150 éves.

 

A Svábhegy – hűvös erdeivel, szőlőskertjeivel, havas sportokra alkalmas lankáival – már Pest, Buda és Óbuda egyesülése előtt kedvelt kirándulóhelynek számított. Tehetős polgárok, neves művészek egymás után építették nyaralóikat, villáikat a hegyvidéken – így felmerült az igény az addig csak lovaskocsival vagy gyalogosan elérhető hegy közlekedésének fejlesztésére. Egy újonnan szabadalmaztatott közlekedési megoldást választottak, amelynek prototípusa mindössze három évvel korábban született meg Svájcban. Riggenbach találmánya – a vasút két sínje között elhelyezett fogasléc, amelybe a mozdony közepén lenyúló fogaskerék kapaszkodik – új fejezetet nyitott a hegyi vasutak történetében. Az első budapesti szerelvény 1874. június 24-én indult el.

 

A fogaskerekű története most gazdag képanyaggal, makettekkel, modellekkel, egykori kormánykerékkel és műszerfallal, korabeli jegyekkel, bérletekkel, díjszabásokkal elevenedik meg a BKV Deák téri múzeumában. A „Fogas” 150 évre visszatekintő közlekedését emellett régi menetrendi táblák, plakátok, térképek, utastájékoztatók, valaha volt járművezetői egyenruhák és több mint 100 éves képeslapok idézik meg.

 

A BKV múzeumának új, időszaki kiállítása június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg. A program karszalagja megvásárolható a Deák téri aluljáróban működő Földalatti Vasúti Múzeumban is, akár elővételben, akár a rendezvény ideje alatt, készpénzes fizetéssel. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalagok érvényesek a Budapesten kizárólag ezen az estén közlekedő múzeumi körjáratokon, azonban nem érvényesek a budapesti menetrend szerinti tömegközlekedési eszközökön. A Múzeumok Éjszakáján megtekinthető a BKV múzeumának állandó kiállítása is, amely az 1896 óta működő MillFAV, vagyis a kisföldalatti történetét mutatja be.

 

További információk a Földalatti Vasúti Múzeumról:
https://www.bkv.hu/hu/content/foldalatti_vasuti_muzeum_budapest

Virtuális túra a Földalatti Vasúti Múzeumban: https://www.bkv.hu/hu/content/virtualis_tura_a_foldalatti_vasuti_muzeumban

 

BKV Zrt.

2024. június 20.


A cikk galériája