BKV.hu

Nem jutalmat, csak bérüket kapták meg a BKV dolgozói

2012-02-09 13:56:25

 

A felemelt minimálbért kifizette és hamarosan a bérkompenzációt is kifizeti a BKV

A munkaszerződésben rögzített juttatásokat kapták meg a BKV dolgozói - köztük társaságunk vezetői is -, tehát a menedzsment nem önmagát jutalmazta meg, amint az egyes sajtóorgánumokban megjelent. A munkavállalók a bérkompenzációt is meg fogják kapni, januárig visszamenőleg; az egyébként jogszerű késedelemnek technikai okai vannak.


A BKV Zrt. a február 8-ai bérfizetéskor fizetése mellett minden, arra jogosult dolgozójának kifizette a munkaszerződésében rögzített juttatásokat. Társaságunk bérezési gyakorlata szerint a BKV munkavállalói (köztük a vezetők is) részesülhetnek teljesítéshez kötött prémiumban, hogy mérhető eredmények elérésére ösztönözzük őket. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem jutalom, hiszen a jutalom nem előre kitűzött teljesítménycélok eléréséhez kapcsolódó juttatás. A bérezés alapbérre és teljesítményhez kötött prémiumra, teljesítménybérre történő megosztásáról van szó, melyet nem csak a felsővezetők, hanem a munkatársak esetében is alkalmaznak a társaságok.

A BKV Zrt. 2011-ben messzemenően az üzleti terv felett teljesített, csökkentette adósságállományát, pozitív üzemi eredményt ért el. A januári fizetéssel - azaz a fent említett február 8-ai kifizetéssel - a társaságunk belső szabályzatában rögzített összegeket utaltuk át dolgozóinknak (vagyis az éves bérkeret 1,3 %-a került most prémiumként kifizetésre),  akik egyébként korábban, a cég iránti lojalitásukat bizonyítandó készséget mutattak arra, hogy a prémiumokat a különösen nehéz finanszírozási helyzet közepette csak később kapják meg.

A Fővárosi Közgyűlés kilencmilliárd forintos tulajdonosi kölcsön illetve további hatmilliárd forintos támogatás megadásáról szóló januári döntését követően társaságunknál lehetőség nyílt arra, hogy a dolgozóknak - közöttük a vezetőknek is - jogosan járó juttatásokat most mégis kifizessük. Fontos tudni, hogy a Fővárosi Közgyűlés által 2010. október 27-én 1809/2010. (X.27.) sz. közgyűlési határozattal - ellenszavazat nélkül, minden közgyűlési frakció támogatásával - elfogadott egységes bérpolitikai irányelvek szerint, mindegyik más fővárosi cégvezetővel azonos módon a BKV-s vezetők is bruttó fizetésüknek maximum 40%-ával megegyező, objektív célkitűzés alapján mért teljesítményprémiumra jogosultak a munkaszerződésük szerint. A prémiumok mértékét a Fővárosi Közgyűlés ezen döntésével jelentősen lecsökkentette, hisz a korábbi években a fővárosi cégvezetők rendre 100-150%-os teljesítménybérben részesültek, és bár a korábban megkötött munkaszerződéseket egyoldalúan módosítani nem lehet, az új elveket megegyezés útján egységesen minden vezetőnél érvényesítettük, így a BKV összes felső- és középvezetőjének prémiumai lecsökkentek, ezzel közel 300 millió forint megtakarítást elérve 2011-ben.

A sajtóban megjelentekkel ellentétben a vezetők nem kaptak további jutalmat; az év végi jutalmazással - összességében 50 millió forinttal - többségben a fizikai állományban dolgozó munkavállalóink többletmunkáját honoráltuk, igazgatósági döntés alapján. Ez a képződött bérmegtakarítás kevesebb, mint 7 %-a.

A BKV határozottan elkötelezett az iránt, hogy a munkavállalóinak ebben a nehéz helyzetben is biztosítsa a munkaszerződésükben rögzített juttatásokat. Nincs ez másként a jogszabályokban lefektetett kifizetésekkel sem, így természetesen a bérkompenzációt kifizeti társaságunk - nem is tehetnénk másként; leszögezzük, hogy a prémiumokat és a jutalmakat nem a bérkompenzációra szánt összegből egyenlítettük ki, az jelenleg is rendelkezésre áll. Ugyanakkor egyrészt a 2012-es bértárgyalások folyamán még nem sikerült az érdekképviseletekkel megegyezni a végrehajtás módjáról, illetve technikai akadályok is felmerültek. A vonatkozó jogszabály mindenesetre lehetőséget ad arra, hogy ezt a jövedelmi elemet - természetesen januárig visszamenőleg - egy későbbi időpontban fizessük ki. Leszögezzük: visszatartani a bérkompenzációt nem fogjuk, amint a fenti akadályok - bízunk benne, hogy mielőbb - elhárulnak, az arra jogosult munkavállalók megkapják azt.

A sajtóban megjelentekkel ellentétben nem 50-60 vezetőnek jár céges autó, hanem - amint azt már korábban közöltük - 23 vezető beosztású személynek: a vezérigazgatónak, helyetteseinek, az igazgatóknak, illetve azoknak a főmérnököknek és főosztályvezetőknek, akiknek munkaköre ezt megköveteli. Ők kapták vissza az üzemanyagkártyákat is.