BKV.hu

A BKV Igazgatósági elnökének közleménye

2013-12-21 15:01:17


A BKK Zrt. és a BKV Zrt. két önálló gazdasági társaság, amelyek egymással bonyolult gazdasági, szervezeti, függelmi kapcsolatban állnak.

A BKK Zrt. megrendelője a budapesti tömegközlekedési szolgáltatásoknak, melyet a BKV Zrt. végez, ugyanakkor a Tulajdonos Főváros megbízásából ellát bizonyos tulajdonosi ellenőrzési feladatokat is. A gazdasági kapcsolatokat, megrendelő-szolgáltató viszonyt szerződések szabályozzák. Ezeket a szerződéseket a BKV Zrt. Igazgatósága hagyja jóvá. A BKV Zrt. Igazgatóságában, amely a Társaság ügyvezető testülete többségben vannak a BKK Zrt. vezető munkatársai. Ebből adódóan olyan abszurd helyzet állhat elő, hogy a BKK Zrt. képes saját magával szerződést kötni.

Véleményem szerint ez az állapot összeférhetetlen, ugyanaz a személy nem képviselhet egyszerre ellenérdekű feleket.

Ez a körülmény akadályozza, hogy a BKV Zrt. Igazgatósága felelősen lássa el a Társaság törvényben előírt feladatát.

Ezt az ellenmondást külső szervezési és jogi szakértőkkel vizsgáltattam és az eredményről a Főváros illetékes munkatársait tájékoztattam.

Ennek következménye lehetett, hogy egy jogász végzettségű BKK Zrt. Igazgatósági tag, helyesen, az anomália felszámolását indítványozta.

A BKV Igazgatóságában személyi változást javaslok, hiszen a BKK vezetője saját közvetlen beosztottjait tartaná többségben a BKV Igazgatóságában.

Dr. Várszegi Gyula
BKV Zrt. Igazgatóság elnöke