BKV.hu

30 éves a BKV szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeuma – nyílt nappal ünnepeljük

1992. július 14-én nyitotta meg a BKV a Városi Tömegközlekedési Múzeumot, amely a városi közösségi közlekedés emlékét ápolja, és őrzi annak tárgyi emlékeit. Július 23-án, szombaton 10 és 16 óra között előzetesen regisztrált látogatóink ingyenes program keretében tekinthetik meg állandó kiállításunkat. Ezen a napon még több járművet nyitunk meg látogatóink előtt.

 

A múzeum – ma már műemléki épülete – 1914-ben épült, mint egykori BHÉV kocsiszín. Itt nyitott meg 1992 július 14-én a BKV Városi Tömegközlekedési Múzeuma. Az ipartörténeti szakgyűjtemény öt kiállítóteremben, bemutatócsarnokban és szabadtéri kiállító területen tekinthető meg.

 

Gyűjteményünkben elsősorban villamosok, de buszok, trolik, régi hévek, a GANZ-metró prototípusa és egyéb vasúti járművek is megtalálhatók. Az elmúlt 30 évben tovább gyarapodott a korhűen felújított és bemutatott járműállomány, így ma már mintegy 60 felújított járművel várjuk a régi korok szerelmeseit. Megtalálható például egy 1956 óta a fővárosban közlekedő UV villamos és pótkocsija, a BKV hajdani Ikarus 180-asa, az egyedülálló protípusjármű, amely sorozatgyártásra nem került: a Hungaroplan villamos, amely a Csufi becenévre hallgatott, valamint a Ganz-Hunslet szintén prototípus metrószerelvényének 400-as pályaszámú kocsija is. A 30. születésnapját ünneplő múzeum vizuális és információs anyaga, valamint tematikája is megújult.

 

A jubileumi nyílt napon csak előzetesen, a BKV honlapján regisztrált látogatók vehetnek részt. Két turnusban várjuk az érdeklődőket (10-13 óra, valamint 13-16 óra között).  Továbbá kvízzel és az Álmok Álmodói kiálltás ízelítőjével is készülünk vendégeink számára.

 

Regisztrálni az alábbi linken lehet:

https://www.bkv.hu/hu/visits/szentendrei_muzeum_nyilt_nap_dh5jhg9

 

A múzeum címe: 2000 Szentendre, Dózsa György út 3., közvetlenül a HÉV végállomás és a Volán pályaudvar mellett.

 

Azok, akik erre az eseményünkre nem tudtak regisztrálni, a kiálltást április 1-től október 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között megtekinthetik csupán egy vonaljegy áráért (Felnőtt: 350 Ft; Diák és nyugdíjas: 280 Ft; Fotó- és videójegy: 500 Ft).

 

Várunk minden érdeklődőt, regisztráljanak most!

 

Budapest, 2022. július 15.

BKV Zrt.