BKV.hu

20 éves lett a BKV szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeuma

2012-07-19 10:30:53
20 év, 3000 négyzetméter fedett és 2000 négyzetméter szabadtéri kiállítási tér, közel 70 jármű és havonta közel 4000 látogató. Ez a BKV szentendrei múzeuma számokban, és még sokkal több emlékekben, élményekben, múltidézésben.

2012. július 14-én 20 esztendős lett a BKV szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeuma. A gyűjtemény kezdetben csak 18 járműből állt, ez a szám mára már 70-re nőtt. A nívós társaság sorai közt találjuk például az utolsó magyar gyártmányú metrószerelvény egy tagját, illetve a kiállítás legrégebbi darabját, ami egy 125 éves HÉV mozdony. A többségében közel 100 éves járművek korhűen felújított állapotban várják a látogatókat, nagy részükre pedig fel is szállhatnak és körülnézhetnek az érdeklődők.

A kiállított tömegközlekedési eszközök kiválóan reprezentálják a magyar ipari és műszaki értelmiség alkotóerejét is, hiszen a 125 évet felölelő járművek csaknem mindegyike hazai gyártmány, sokat közülük a BKV és jogelődjeinek szakemberei tökéletesítettek. A különleges tárlatnak helyt adó, mintegy 3000 négyzetméteres épület 5 állandó kiállítóteremből áll. "A főváros vasúti közlekedése 1866-tól" terem, akárcsak az "Összeállítás az egykori és a jelenlegi Magyarország nagyvárosainak 30 vasútjáról" bővelkedik látványosságokban. Szakmabelieknek pedig igazán érdekes lehet a vasutak "lelkének", vagyis infrastruktúrájának bemutatása és "Az egykori kocsiszín kovácsműhelye". Az ötödik terem a budapesti autóbusz- és trolibusz-közlekedést mutatja be. Itt láthatóak a múzeum gumikerekes járművei is.
A múzeum épületét eredetileg 1914-ben HÉV kocsiszínnek szánták, tavaly pedig műemléknek nyilvánították. Ez még rangosabbá emeli a már így is nagy népszerűségnek örvendő múzeumot, hiszen havonta közel 4000 látogató tér be megcsodálni a legendás járműveket.

A járműveken túl a múzeum tekintélyes mennyiségű és egyedülálló fotótablókkal és tárgyi emlékekkel 180 évnyi budapesti közlekedéstörténetet mutat be az 1832-ben elindított omnibuszközlekedéstől kezdődően. A múzeumlátogatás pedig a szó szoros értelmében maradandó élmény lehet, hiszen a múzeumban különféle ajándéktárgyak és közlekedéssel kapcsolatos szakkönyvek is megvásárolhatóak.

Ahogy az elmúlt két évtizedben mindig, továbbra is várjuk a járműrajongókat és a közlekedés iránt érdeklődőket a már jól megszokott helyen és nyitvatartási időben.

A múzeum címe:
2000 Szentendre, Dózsa György út 3. (a szentendrei HÉV végállomásának közvetlen szomszédságában)

Nyitva tartás:
Hétfő kivételével minden nap 10.00 és 17.00 között.

A belépőjegyek árai:
Felnőtt: 320 Ft /
Diák és nyugdíjas: 260 Ft /
Fotó- és videójegy: 490 Ft

BKV Zrt.