BKV.hu

1897-ben készült villamosba léphetnek be múzeumunkban

2021-07-02 12:02:50

Féltve őrzött járműveinket szombati napokon sorra nyitjuk ki látogatóink előtt a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumban.

A hétköznapokon lezárt járműmatuzsálemek közül ezúttal a BKV 1625-as pályaszámú motorkocsiját tekinthetik meg belülről is, ráadásul szakértő idegenvezetéssel! Mellette természetesen több, rendszeresen nyitott járműbe is felszállhatnak, hogy teljesebb legyen a nosztalgia élménye.

Csak most szombaton nyitjuk ki a BKV 1625-as pályaszámú motorkocsiját. Mit kell tudni erről a 124 éve gyártott járműről?

A fővárosi közlekedési társaságok első villamos járművei, különböző kivitelű, még favázas motorkocsijai a Ganz, a Schlick, az aradi Weitzer vagy a kistarcsai Gép- és Vasútfelszerelési Gyárnál készültek. A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumban bemutatott, eredetileg 240-es pályaszámú motorkocsit a Budapestvidéki Villamos Közúti Vasút, a BVKV a Schlick gyártól szerezte be 1897-ben. Az ekkoriban jellemzően az ABC betűivel jelölt motorkocsik között a négytengelyes típus az F jelzést kapta. A BVKV újpesti vonalaira összesen tízet (231-240 psz.), majd a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság, a BKVT harmincat (201-230 psz.) szerzett be belőle. A kocsik érdekessége, hogy utasterüket eredetileg két részre osztották az eltérő kocsiosztályok elválasztására. A kocsitípus a következő évtizedekben látványos változáson ment át. Az 1950-es években velük kezdődött az acélvázasítási program, amelynek keretében a Fővárosi Villamosvasút (FVV) Füzesi Főműhelyében a favázas kocsiszekrényeket modernebb, acélszerkezetű szekrényekre cserélték. A típus utolsó példányát 1982-ben vonták ki a forgalomból

 

UV-SZIMULÁTOR


Szombati napokon rendszeresen üzemel egy Ganz UV szétbontásával készített szimulátor, amely ma már ipartörténeti emlék, és még a hetvenes években segítette a villamosvezetők oktatását a BKV-nál. Erről többet megtudhatnak ide kattintva.

MEGÚJULÓ KIÁLLÍTÁS


Megkezdtük a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum állandó kiállításának megújítását – a közlekedéstörténeti tárlat jövő évi 30. évfordulójára készülve. Első két termünkben a kiállítás képi-információs anyagának újdonságaiba – a BKV immár több, mint 50 évébe – már most betekinthetnek!

A Városi Tömegközlekedési Múzeum címe: Szentendre, Dózsa György út 3. (közvetlenül a HÉV végállomás és a Volán pályaudvar mellett).
Nyitva április 1-től október 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között.
Érvényes jegyáraink:
Felnőtt: 350 Ft
Diák és nyugdíjas: 280 Ft
Fotó- és videójegy: 500 Ft
Belépés felnőtteknek csak Védettségi kártyával, 2 méteres biztonsági távolság betartása és – beltéren – maszk használata mindenkinek kötelező, kézfertőtlenítő javasolt.

További információk a múzeumról ide kattintva érhető el.


Tegyenek virtuális sétát nálunk ide kattintva!

Újdonságainkért kövessék honlapunkat és Facebook-oldalunkat!

2021. július 02.
BKV Zrt.