BKV.hu

150 év – 150 közlekedési esemény: új tárlat a Földalatti Vasúti Múzeumban

2023-06-23 12:31:00

Új tárlattal várja a látogatókat a BKV Földalatti Vasúti Múzeuma. A június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján nyíló kiállítás a 150 éves Budapest közlekedéstörténetét mutatja be. 

A Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum új tárlata – a Budapest 150 programsorozat részeként – az 1873 és 2023 közötti legfontosabb és legérdekesebb közlekedési eseményeket felvillantva jeleníti meg a főváros másfél évszázadát. A 150 eseményt fotók és tárgyi emlékek (ikonikus járművek modelljei, alkatrészek, viszonylattáblák, régi jegytípusok és jegylyukasztók) elevenítik fel a látogatóknak. A kiállítás felidézi, hogy 1874-ben nyitották meg a Városmajor és a Sváb-hegy között a fogaskerekű vasutat. Fotón mutatja be az 1889-ben átadott Baross kocsiszínt, az egyik legkorábbi fővárosi villamoskocsiszínt, és felidézi a köznyelvben csak "farosként” emlegetett farmotoros Ikarus 66-os autóbuszt is, amely 1959-ben állt forgalomba. A látogatók választ kaphatnak arra is, hogy mikor állt munkába az első női kalauz, hogy mikor vezették be a térképes átszállójegyeket, hogy mikor jelentek meg a Combinok a 4-es 6-os viszonylaton vagy mikor álltak forgalomba az első hibrid üzemű autóbuszok. Az időszaki kiállításon a látogatók találkozhatnak az egyesített főváros közlekedésének kialakulását és hőskorát bemutató anyaggal is, amelyből májusban az M2 vonalon közlekedő, 510-514 kocsikból álló metrószerelvényen már ízelítőt kaphattak.

Június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján éjfélig várja a látogatókat a BKV Földalatti Vasúti Múzeuma. Az első száz karszalagot vásárló BKV-s nyakpántot kap ajándékba a jegy mellé. A karszalaggal a Múzeumok Éjszakája programhoz csatlakozott valamennyi budapesti múzeum és kulturális intézmény látogatható június 24-én éjszaka.

A múzeum állandó kiállítását igazán autentikus környezetben, egy régi alagútszakaszban alakították ki. A muzeális járművek mellett a látogatók tárgyi emlékek, eredeti dokumentumok, tervrajzok, térképek, fotók és modellek segítségével ismerhetik meg az 1896 óta működő MillFAV, vagyis a kisföldalatti történetét. A jegyárak évek óta nem változtak, egy buszjegy áráért megtekinthető a kiállítás. (Felnőtt jegy: 350 Ft; diák és nyugdíjas jegy: 280 Ft; fotó- és videójegy: 500 Ft)

A Földalatti Vasúti Múzeum címe: Budapest, Deák tér, aluljáró

Nyitva: hétfő kivételével 10 és 17 óra között

BKV Zrt.


2023.06.23.