BKV.hu

134 éves járműbe léphetnek be szombaton Szentendrén

2021-05-21 10:32:20

Múzeumaink május 11-i nyitása után – ahogy jeleztük – szombatonként mindig újabb járművet nyitunk ki a nagyközönség előtt a szentendrei múzeumunkban. Féltve őrzött járműmatuzsálemeink egy részét belülről csak ezeken a napokon láthatják közlekedésrajongó látogatóink. Első alkalommal egy 1887-ben készült osztrák gyártású HÉV-kocsi belső terébe kísérjük el látogatóinkat – szakértő idegenvezetéssel!

A helyiérdekű vasúti hálózat kiépítését és üzemeltetését kézben tartó Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) 1887-ben 38 elegáns kivitelű – osztályában eltérő – vasúti személykocsit rendelt meg leányvállalata, a Budapesti Helyiérdekű Vasutak (BHÉV) számára. A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum állandó kiállításán látható első, B I típusjelű kocsi is ekkor került Budapestre. A grazi Weitzer gyárban készült, eredetileg nyitott peronos kocsik a HÉV egymás után átadott három törzsvonalára kerültek. Később a kocsikat zárt peronúra alakították át, és egyéb változtatásokat is végeztek rajtuk. A kocsitípus egészen 1966-ig, mintegy nyolcvan évig volt forgalomban!

 

A BHÉV B I pályaszámú személykocsija ezen a szombaton belső terében is várja a látogatókat, ahol további információkkal látjuk el azokat, akik ellátogatnak ezen a szombaton a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumba. A múzeum jövőre 30 éves évfordulója előtt megkezdtük a kiállítás képi-információs anyagának megújítását, amibe már most betekinthetnek.

Szombatonként már használható a Ganz UV villamos szimulátora is!

A múzeum címe: Szentendre, Dózsa György út 3. (közvetlenül a HÉV végállomás és a Volán pályaudvar mellett).


Nyitva április 1-től október 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között. Május 24-én, Pünkösd hétfőn is várjuk a látogatókat!


Érvényes jegyáraink:
Felnőtt: 350 Ft
Diák és nyugdíjas: 280 Ft
Fotó- és videójegy: 500 Ft


Biztonsági előírások: termenként 5 látogató, 2 méteres biztonsági távolság betartása, maszk használata, kézfertőtlenítő javasolt.

További információk a múzeumról ide kattintva érhető el. Újdonságainkért kövessék honlapunkat és Facebook-oldalunkat!

BKV Zrt.