BKV.hu

Busztörténeti kiállítás a főváros több pontján

2011-06-02 14:15:24

 

A BKV szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeuma és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum együttműködésének köszönhetően Budapest több helyszínén ingyenesen megtekinthető lesz az a muzeális Ikarus 180-as csuklós autóbusz, amelynek belsejében egyedülállóan gazdag fotóanyag segítségével mutatjuk be az első csuklós autóbusz forgalomba állítását és annak előzményeit.

1960. november 5-én, a BKV jogelődjénél, a Fővárosi Autóbuszüzemnél (FAÜ) forgalomba állt az első csuklós autóbusz. A társaság kiemelkedő nemzetközi viszonylatban is jelentős műszaki teljesítményét jól példázza, hogy a FAÜ műhelyében készült, "házi kialakítású" jármű megelőzte a csuklós autóbuszok ipari gyártásának elindítását.

A budapesti autóbusz-csuklósítás időszakára emlékezve, az érdeklődők egy olyan különleges mozgó kiállítást láthatnak, amely végigvezeti a látogatókat a fővárosi autóbusz történet legfontosabb állomásain a kezdetektől egészen az első csuklós autóbuszok megjelenéséig, kiemelt figyelmet szentelve az elsőként elkészített csuklós busz bemutatásának, kitérve a gyártásért felelős műhely megismertetésére is.

A kiállításnak stílusosan helyet biztosító Ikarus 180 típusú autóbusz már az ipar válasza volt a házilagos csuklósítással megfogalmazott igényekre. Az autóbusz a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum gyűjteményének egyik büszkesége, az ország egyetlen muzeális csuklós autóbusza, amely most útjára indul. Célja, hogy - a BKV Zrt. és a Budapesti Közlekedési Központ értékmegőrző és kultúrabarát elkötelezettségéhez illeszkedve - a közlekedéstörténet e jelentős állomásának rendhagyó módon emléket állítva a közlekedés- és technikatörténet iránt érdeklődők számára a főváros számos közterén kínáljon különleges programot.

A kiállítás megtekintése ingyenes. Szeretettel várunk minden kedves látogatót!

Helyszínek:

 DÁTUM
 DÉLELŐTTI HELYSZÍN (10.00-13.00 óra között) DÉLUTÁNI HELYSZÍN (14.00-17.00 óra között)
 június 4.  Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum parkolója  Bosnyák tér
 június 5.  Széll Kálmán tér   Hűvösvölgyi végállomás
 június 11.  Batthyány tér  Szentlélek tér
 június 12.   Újpest-központ  Gyöngyösi út (a Duna Plaza közelében)
 június 18.  Széll Kálmán tér  Batthyány tér
 június19.   Lehel tér  Gyöngyösi út (a Duna Plaza közelében)
 június 25.  Újpest-központ  Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum parkolója
 Június 26.  Hűvösvölgyi végállomás   Batthyány tér