BKV.hu

BKV: egyedülálló bélyegkiállítás

A BKV Zrt. Földalatti Vasúti Múzeumában (Deák téri aluljáró) ma nyílt meg az idén 40 éves BKV és a Bélyegmúzeum közös, időszakos kiállítása, Városi közlekedés bélyegeken címmel. A kiállítást Egervári László, a Hírközlési Múzeumi Alapítvány ügyvezető igazgatója, és dr. Kiricsi Karola, a BKV Zrt. szóvivője nyitották meg.
A tárlat egyedülálló, hiszen soha korábban nem készült kimondottan a városi közösségi közlekedési járműveket bemutató olyan kiállítás, mely bekapcsolta volna a közlekedés barátai mellett a filatélia szerelmeseit is. Elsősorban a budapesti és más magyar nagyvárosok járműveit mutatjuk be, de az EU tagjaiként ezt jelentős európai kitekintéssel tesszük meg.
A bemutatott bélyegek rendkívül értékesek, a száz évvel ezelőtti járműcsodáktól napjainkig kísérik végig a nagyvárosok utcáin, valamint a felszín alatt közlekedő járművek történetét.

Közlekedésre, főleg a városok kialakulásától kezdve, mindig szükség volt. A kis lélekszámú városokban gyaloghintók, hintók, szekerek juttatták el az utasokat céljukhoz. Az ipari forradalomnak köszönhetően azonban a közlekedésben jelentős változások következtek be. A felvonultatott járműveket és nagyvárosokat sokáig lehetne sorolni: a kiállításon többek között portugál és máltai hintók, belgiumi és dán lóvasúti kocsik, ausztriai, bulgáriai, finnországi, ír, francia villamosok is feltűnnek, de a metró is megjelenik, így a bécsi, brüsszeli, koppenhágai, bukaresti, berlini és természetesen a budapesti is. Láthatjuk a berlini trolit, sőt egy légipostai bélyegen a román trolibuszt is. Feltűnnek prágai autóbuszok 1907-ből és 1967-ből, máltai buszok a húszas évekből, de újabb keletű svéd csuklós autóbuszok is 1970-es évekből. A hazai különlegességek közül érdemes kiemelni a budapesti omnibuszokat, az 1986-ban újjáépített budavári siklót, a fogaskerekűt, de számos bélyegen láthatóak a budapesti HÉV és a villamos közlekedésének 100. évfordulójára kiadott bélyegek is. Igazi csemege, hogy az újabb korok villamosai és buszai is megjelennek a képeken. A tárlatot természetesen a BKV 40. születésnapjára megjelent képes levelezőlap zárja.

A kiállítás - hétfő kivételével - minden nap 10.00 és 17.00 óra között tekinthető meg. Felnőtteknek a belépő 1 vonaljegy ára, azaz 270 Ft, gyerekeknek pedig csupán 220 Ft.