BKV.hu

Utószó egy elhagyott kiállításhoz

2011-09-21 14:05:25

 

Több száz tárgy, 12 hét, majd" tízezer látogató, számtalan megdöbbent és még több mosolygó arc. Ez lehetne a BKV múzeumában bemutatott Talált tárgyak kiállítás számokban. De mint tudjuk, ez a tárlat ennél sokkal többről szólt: történetek, korrajz, divattörténeti barangolás volt, görbe tükör, vázlat/tabló a XXI. század emberéről, aki utazik és felejt. Ott felejt... Buszon, villamoson, metróban. Vagy egyszerűen csak egy megmosolyogtató tárháza azoknak a tárgyaknak, amelyek között élünk, amelyek a múzeumi térben mégis olyan mások, és amelyeket akár otthon is megtalálunk. Hacsak nem hagytuk el őket...

Esernyők és kesztyűk garmadája, gerincmerevítő, járókeretek, bohóc-szett, mesekönyvek, magányos plüssállatok, vasmacska… már csak egy esernyő és egy varrógép véletlen találkozása hiányzik a boncasztalon. Szürreális képekben, abszurditásban nem volt hiány. Minden látogató egy emberként kérdezte: "Vajon hogyan hagyhatja valaki a botját a buszon?" Mégis megtörtént. És még mi mindent hagytunk el az évek során? A kiállítást összerakni legalább akkora élmény volt, mint látogatóként körbejárni a tárlatot. De beszéljenek ők maguk - látogatók és újságírók a kiállításról:
 
"Dr. Nol az év egyik legérdekesebb tárlatát látogatta meg: a BKV járatokon elhagyott tárgyakból készült kiállítást... A nyár egyik legérdekesebb tárlatán jártunk."
Nol.hu, 2001.08.21.
Vendégkönyv: "Gratulálok a kiállításhoz, különösen a mosolyt keltő feliratokhoz! :)"
2011.07.16.
"Igazi underground kiállítás: BKV-s tárgyak a Deák téri aluljáróban."
Kultúrport, 2011.06.24.
Vendégkönyv: "Nagyon jó ötlet volt a talált tárgyakat kiállítani! Hatalmas puszi az ötletgazdának! - Gabriella"
"…abszurd installáció, első osztályú bolhapiac."
Magyar Narancs, 2011.08.04.
Vendégkönyv: "Nem semmi, miket el tudnak hagyni az emberek. :) - Lilla, GYuri"
 
Ezúton is köszönjük minden utasunknak a részvételt: azoknak, akik látogatóként tisztelték meg a kiállítást, és azoknak is, akik tudtukon kívül, feledékenységből járultak hozzá ehhez a nem mindennapi tárlathoz.
 
A kiállítás ugyan bezárt, de a "talált tárgyak osztálya" továbbra is végzi a munkáját, és a megnyitó percétől kezdve egyre csak gyűlik és gyűlik - akár - egy újabb tárlat anyaga. Mert ki tudja, talán jövőre újra szétnézünk a titokzatos raktárakban...
 
És kérjük, ne feledjék: vigyázzanak jobban értékeikre!