BKV.hu

Vasárnap hajnaltól délelőttig végzik a Kerepesi úti közúti híd próbaterhelését

2015-09-03 13:20:03

2015. szeptember 6-án, vasárnap hajnali 4:30-tól várhatóan 11 óráig végzik a Kerepesi úti közúti híd (korábbi, közismert elnevezés szerint: „Százlábú híd”) próbaterhelését. Ez idő alatt a Kerepesi utat teljesen lezárják a Dózsa György út és az Aréna Pláza között. A hídon át közlekedő 80-as trolibusz csak az Örs vezér tere M+H és Puskás Ferenc Stadion M között jár. A kimaradó szakaszon forgalomtechnikai okok miatt nincs pótlójárat, ezért a Puskás Ferenc Stadion és a Keleti pályaudvar között az M2-es metróval lehet utazni. A közúti forgalmat a városhatár felől a Dózsa György út felé, a centrum felől pedig a Thököly út felé terelik. A próbaterhelés sikeressége esetén a híd déli oldali (városhatár felé tartó) pályáján, kisebb korlátozásokkal ugyan, de 2015. szeptember 15-én, kedden megindulhat a forgalom.

Az utolsó, forgalomkorlátozással járó ütemben a forgalom már irányhelyesen használhatja az északi (városközpont felé tartó), illetve a déli (városhatár felé tartó) hídpályát.

Az alábbiak szerint változik a forgalmi rend:

  • Irányonként 2x1 forgalmi sávot jelölnek ki, a belső forgalmi sávok mentén az elválasztó szigetek építése miatt útszűkületre kell számítani.
  • A Michelin behajtónál továbbra sem lehet majd a Kerepesi útról balra kanyarodni, a Főtaxi épülete előtti terület építési terület marad.
  • A Kerepesi út és az Asztalos Sándor utca csomópontja továbbra is le lesz zárva. A Kerepesi útról nem lehet majd az Asztalos Sándor utca felé kanyarodni, míg az Asztalos Sándor utca a Stróbl Alajos utcától a Kerepesi útig – hasonlóan az eddigi állapothoz – zsákutca lesz.

 

A próbaterhelés

A szélsőséges teherállások előidézésével ellenőrzik a tényleges alakváltozásokat (lehajlások, nyúlások, elmozdulások), és összevetik a számított értékekkel. Ilyen terheléseket megrakott teherautók felvonultatásával idézik elő, többféle felállásban.

Sikeres próbaterhelés esetén, tehát megközelítik a mért értékek a számítottakat, ideiglenesen forgalomba helyezik a déli (újabb) hídfelet is úgy, hogy a déli járdát és a belső sávot nem nyitják meg, illetve a város felé vezető oldalon ismét lezárják. Mindkét irányban 2-2 sávot lehet majd használni. A terhelés befejeztével a közlekedési hatóságtól meg kell kérni a végleges forgalomba helyezési engedélyt. Csak ennek birtokában lehet kijelenteni, hogy befejeződött a híd átépítése. A befejezés várható időpontja: 2015. október 12.

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járatokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan frissülő információkat nyújt a honlapján, vagy okostelefonokra letölthető mobilalkalmazáson keresztül. A tömegközlekedési változásokról személyre szabott információk érhetők el a BKK Info oldalán, a www.bkkinfo.hu címen, vagy a BKK Info mobilalkalmazásban. A járatfigyelő funkcióra feliratkozók a tetszőlegesen kiválasztott járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a futar.bkk.hu címen, vagy FUTÁR mobilalkalmazás segítségével, amely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is. A kozut.bkk.hu oldalon valós idejű közúti közlekedési információk érhetőek el. A fővárosban közlekedő autósok interaktív online térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk. Az előre tervezett forgalomkorlátozások már napokkal az életbe lépésük előtt elérhetők a webes felületen.


Budapesti Közlekedési Központ