BKV.hu

Vasárnap délutántól javul a közlekedés a Széll Kálmán tér környékén

2015-11-13 08:24:38

2015. november 15-én (vasárnap) délutántól látványos és érezhető javulás áll be a Széll Kálmán tér közlekedésében, ugyanis számos, a tér felújítása miatt bevezetett forgalomkorlátozást feloldanak. Ennek köszönhetően a majdani végleges állapothoz hasonló forgalmi rend szerint, lényegesen gyorsabban, könnyebben lehet majd közlekedni a teret határoló főbb útvonalakon. Erre azáltal nyílik lehetőség, hogy péntektől vasárnapig a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Széll Kálmán téri csomópontban, a tér északi útpályáján, valamint a Krisztina körút Csaba utca és Szilágyi Erzsébet fasor közötti szakaszán elkészül a végleges útburkolat. Az útépítési munkák befejezése november 13-ától (péntektől) 15-éig további útlezárásokkal jár a Szilágyi Erzsébet fasoron, a tér Margit körúti útpályáján, a Krisztina körúton és a Vérmező úton, ezért a BKK kéri, hogy aki teheti, ezen a három napon válasszon másik útvonalat, vagy a szokásosnál korábban induljon el úti célja felé. A Budapesti Közlekedési Központ honlapján a www.bkk.hu/szellkalmanter aloldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

Közúti közlekedési változások

Várhatóan november 15-én (vasárnap) délutántól jelentősen javul a Széll Kálmán tér környékének közlekedése, ugyanis megnyitják a forgalom előtt a Szilágyi Erzsébet fasor–Széll Kálmán tér–Krisztina körút nagy csomópontot, így újra két-két sáv vezet majd a Krisztina körút–Szilágyi Erzsébet fasor útvonalon mindkét irányba, és ismét lehetséges lesz a Szilágyi Erzsébet fasorból a Széll Kálmán térre balra kanyarodni. Szintén mindkét irányban lehet majd autózni a Dékán utcában. A Várfok utca alsó szakasza újra a Csaba utca felé lesz egyirányú, a Csaba utca pedig a Várfok utca és Krisztina körút között az utóbbi felé lesz csak járható. A Krisztina körútról a Csaba utcába ideiglenesen biztosított balra kanyarodási lehetőség egyúttal megszűnik.

A gördülékenyebb közlekedést biztosító forgalmi rend bevezetéséhez szükséges aszfaltozási munkákat az ezt megelőző pénteken és hétvégén végzik el. 2015. november 13-án (pénteken) a Szilágyi Erzsébet fasor Széll Kálmán tér felőli torkolatát aszfaltozzák. A munkavégzés ideje alatt a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút útvonalon közlekedők továbbra is egy-egy sávon haladhatnak majd.

November 14-én (szombaton) a tér Margit körutat és a Szilágyi Erzsébet fasort összekötő északi útpályáját aszfaltozzák a Dékán utca és a Szilágyi Erzsébet fasor között. A munka a Szilágyi Erzsébet fasor–Széll Kálmán tér–Krisztina körút nagy csomópontot is érintik. Délelőtt még várhatóan két sávon, majd délután egyes ütemekben már csak egy sávon lehet a Margit körútról a Krisztina körút felé közlekedni. Szombaton a Krisztina körút felől érkezők a térről nem tudnak majd a Dékán utcába balra kanyarodni; számukra a Szilágyi Erzsébet fasor–Káplár utca–Fillér utca–Fény utca kerülőút igénybevétele javasolt.

November 14-én (szombaton) és 15-én (vasárnap) a Vérmező út Széna tér felőli torkolatában közműépítés miatt a három forgalmi sávból kettőt lezárnak, ez várhatóan a Krisztina körút felől a Margit körút felé közlekedőknek jelent majd nehézséget.

 

Közösségi közlekedési változások

21-es és 21A autóbusz

A 21-es és a 21A busz végállomását november 15-én (vasárnap) várhatóan 13 órától a Várfok utca alsó szakaszára, a Csaba utca torkolata elé helyezik át.

139-es, 140-es, 140A és 142-es autóbusz

A 139-es, a 140-es, a 140A és a 142-es busz végállomását november 16-án (hétfőn) az első járatindulástól áthelyezik a Várfok utca alsó felére, a Csaba utca és a Széll Kálmán tér közötti útszakaszra.

 

A Széll Kálmán tér felújításáról

A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015 januárjában kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be. A fejlesztés eredményeképpen a mai elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével pedig egyúttal – a munkák összehangolásának köszönhetően – a városrész közlekedése is megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és saját forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, esetenként kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése több alkalommal is változik majd. Az útlezárásokra és a tömegközlekedési korlátozásokra a rendezett, modern, akadálymentes, zöld közösségi tér mielőbbi elkészülte miatt van szükség, az okozott kényelmetlenségek miatt a BKK az utazóközönség türelmét kéri. A Budapesti Közlekedési Központ honlapján awww.bkk.hu/szellkalmanter aloldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.