BKV.hu

Változik a 4-es, a 6-os és a 17-es villamos közlekedése március 16-18. között vágányjavítási munkák miatt

2018-03-13 07:41:04

2018. március 16-án, 17-én és 18-án rövidített útvonalon közlekedik a 4-es, a 6-os és a 17-es villamos, mert a vonal több pontján vágányjavítási munkákat végeznek. Pénteken hajnaltól éjfélig a nagykörúti villamosok dél-budai végállomásuktól csak a Jászai Mari térig viszik az utasokat, szombaton és vasárnap hajnaltól éjfélig pedig csak a Corvin-negyed M és a Jászai Mari tér között lehet utazni a villamosokkal. Mindhárom nap éjszakáján a 6-os villamos helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár. A javítási munkák ideje alatt a villamosok által nem érintett szakaszon pótlóbusszal utazhatnak. A 17-es villamos mindhárom napon rövidített útvonalon, a Savoya Park és a Széll Kálmán tér M között közlekedik. A pótlás idején a Széll Kálmán tér, illetve a belváros felé utazóknak az M2-es metró, Újbuda felé az M4-es metró, az Észak-Buda felé utazóknak pedig a 19-es és a 41-es villamos használata is ajánlott. A fővárosban közlekedők kényelme érdekében a március 15-18-i hosszú hétvégén az M3-as metró mind a négy nap egész nap Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik, azaz szünetel a hétvégi teljes vonalas pótlás. A villamospótlásra azért van szükség, mert a BKV megbízásából a nagykörúti villamospályán olyan javításokat végeznek, amelyre nem elegendő a kéthetenként hétfőn éjszaka szokásos üzemszünet alatt rendelkezésre álló négyórás időtartam.

Hibajavítási munkák a 4-es és a 6-os villamos vonalán

Március 16-án hajnaltól 19-én hajnalig a BKV Zrt. megbízásából villamospálya-javítási munkákat végeznek a 4-es és a 6-os villamos vonalán több helyszínen: a Margit körúton, a Margit hídon, a Ferenc körúton, a Petőfi hídon és az Újbuda-központ M végállomáson. A vonalon húzódó vágányok extrém terhelése – a 4-es és a 6-os a világ egyik legforgalmasabb villamosvonal-párosa – szükségessé teszi, hogy a nagyobb felújítási munkák mellett időről időre javítási, karbantartási beavatkozásokat is elvégezzenek. 2011 óta a 6-os villamos éjszaka is jár, ezért a folyamatos villamosközlekedés során keletkező hibák végleges kijavítására ilyenkor nincs lehetőség. A sínszálak környezetének helyreállítására a kéthetente hétfőnként rendelkezésre álló éjszakai üzemszünetekben sincs idő. A javítás során beépített anyagok megfelelő szilárdulásához, a burkolat-helyreállításokhoz, a vízzáró rétegek szakszerű kialakításához – ahogy most is – egy-egy hétvégi villamospótlás elrendelésére van szükség.

Az utóbbi években megtörtént a pályaszerkezet rekonstrukciója a Jászai Mari tér és az Oktogon között, ezen kívül átmeneti megoldással kijavították a legszükségesebb hibákat a Blaha Lujza tér és a Goldmann György tér környékén. A felújított szakaszokon most nem is terveznek semmilyen beavatkozást.

 

Közlekedés a 4-es, a 6-os és a 17-es villamos vonalán

Összefoglaló a közlekedési rendről

2018. március 16-án (pénteken) 4 óra és éjfél között
·         a 4-es és a 6-os villamos dél-budai végállomásától rövidített útvonalon csak a Jászai Mari térig jár. A Széll Kálmán tér M és a Nyugati pályaudvar M között pótlóbusz közlekedik.
·         a 17-es villamos a Savoya Parktól rövidített útvonalon a Széll Kálmán tér M megállóig jár. A Margit híd, budai hídfő H a 4-6-os pótlóbusszal közelíthető meg, a Margit híd és a Bécsi út/Vörösvári út között pedig a 19-es vagy a 41-es villamossal utazhatnak.

2018. március 17-én (szombaton) és 18-án (vasárnap) 4 óra és éjfél között
·         a 4-es és a 6-os villamos rövidített útvonalon, a Corvin-negyed M és a Jászai Mari térig jár. A Széll Kálmán tér M és a Nyugati pályaudvar M, valamint a Corvin-negyed M és a Móricz Zsigmond körtér M, illetve a Corvin-negyed M és Újbuda-központ M között pótlóbusz közlekedik.
·         a 17-es villamos a Savoya Parktól rövidített útvonalon a Széll Kálmán tér M megállóig jár. A Margit híd, budai hídfő H a 4-6-os pótlóbusszal közelíthető meg, a Margit híd és a Bécsi út/Vörösvári út között pedig a 19-es vagy a 41-es villamossal utazhatnak.

Éjszakánként, március 16-ról (péntekről) 17-re (szombatra), 17-ről 18-ra (vasárnapra) és 18-ról 19-re (hétfőre) virradóra 0 és 4 óra között a teljes nagykörúti vonalon pótlóbusz közlekedik 6-os jelzéssel a Széll Kálmán tér M és a Móricz Zsigmond körtér M között, a villamos útvonalát követve.

 

Közlekedés a 4-es és a 6-os villamos vonalán március 16-án 4 órától éjfélig

Március 16-án (pénteken) 4 órától éjfélig a 4-es és a 6-os villamos rövidített útvonalon, dél-budai végállomása és a Jászai Mari tér között jár. A kimaradó szakaszon a Széll Kálmán tér M és a Nyugati pályaudvar M között közlekedő 4-6-os jelzésű pótlóbusszal lehet utazni, amelyre a Széll Kálmán téren a Dékán utca felé vezető gyalogátkelőhely előtt, a Nyugati pályaudvarnál pedig a buszvégállomáson, a 91-es, a191-es és a 291-es busz felszállóhelyén lehet felszállni. A pótlóbusz a villamosmegállóhelyek mellett, a járdán kialakított megállókban áll meg.

 

Közlekedés a 4-es és a 6-os villamos vonalán március 17-én és 18-án, mindkét nap 4 órától éjfélig

Március 17-én (szombaton) és 18-án (vasárnap) 4 órától éjfélig a 4-es és a 6-os villamos rövidített útvonalon, a Corvin-negyed M és a Jászai Mari tér között jár 4-6 jelzéssel.
·         A Széll Kálmán tér M és a Jászai Mari tér között 4-6 jelzéssel közlekedik pótlóbusz, amelyre a Széll Kálmán téren a Dékán utca felé vezető gyalogátkelőhely előtt, a Nyugati pályaudvarnál a buszvégállomáson, a 91-es, a191-es és a 291-es busz felszállóhelyén lehet felszállni. A pótlóbusz a villamosmegállóhelyek mellett, a járdán kialakított megállókban áll meg.
·         A Corvin-negyedtől Újbuda-központ M felé 4-es, a Móricz Zsigmond körtér M felé 6-os jelzéssel közlekedik pótlóbusz. A 4-es és 6-os pótlóbuszra a villamosmegállóhelyek mellett, a járdán kialakított megállókban lehet felszállni.

 

Közlekedés a 6-os villamos vonalán a március 17-re, 18-ra és 19-re virradó éjszaka

Március 17-én (szombaton), 18-án (vasárnap) és 19-én (hétfőn) 0 és 4 óra között a teljes nagykörúti vonalon pótlóbusz közlekedik 6-os jelzéssel a Széll Kálmán tér M és a Móricz Zsigmond körtér M között, a villamos útvonalát követve. A 6-os pótlóbuszra a villamosmegállóhelyek mellett, a járdán kialakított megállókban lehet felszállni.

 

Közlekedés a 17-es villamos vonalán március 16-án, 17-én és 18-án

A 17-es villamos március 16-án (pénteken), 17-én (szombaton) és a 18-án (vasárnap) rövidített útvonalon, a Savoya Park és a Széll Kálmán tér M között viszi az utasokat. A kimaradó vonalszakaszon a Széll Kálmán tér M és a Margit híd, budai hídfő H között a 4-6-os pótlóbusszal, a Margit híd és a Bécsi út/Vörösvári út között pedig a 19-es vagy a 41-es villamossal utazhatnak.

 

Villamos és pótlóbusz: átszálláskor nem szükséges új jegyet érvényesíteni

A március 16-17-18-i villamospótlás idején a 4-es, a 6-os és a 17-es villamos, valamint a pótlóbusz közötti átszállás esetén nem szükséges új jegyet érvényesíteni. Hasonlóképp nem kell új jegyet kezelnie annak, aki a 17-es villamosról a 19-es vagy a 41-esre, ellenkező irányban pedig a Fehérvári úton közlekedő villamosokra száll át. A felsorolt esetekben átszálláskor a már kezelt jegyet annak számkocka nélküli végén azonban újra érvényesíteni kell. Ha Ön mindkét végén számkockával ellátott átszállójeggyel utazik, kérjük, azt se kezelje újra, hogy az későbbi, újabb átszálláskor érvényesíthető legyen.

Egyes esetekben kétszeri kényszerű átszállás, azaz harmadik felszállás is szükséges; ilyenkor a már kétszer kezelt jegyek újabb érvényesítésére nincs mód, azaz további kezelésük nem szükséges.

 

Közlekedési változásokról percről percre – mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is!

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járatokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan frissülő információkat nyújt a honlapján, vagy okostelefonokra letölthető mobilalkalmazáson keresztül. A közösségi közlekedési változásokról személyre szabott információk érhetők el a BKK Info oldalán, a www.bkkinfo.hu címen, vagy a BKK Info mobilalkalmazásban. A járatfigyelő funkcióra feliratkozók a tetszőlegesen kiválasztott járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a futar.bkk.hu címen, vagy FUTÁR mobilalkalmazás segítségével, amely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is. A kozut.bkkinfo.hu oldalon valós idejű közúti közlekedési információk érhetőek el. A fővárosban közlekedő autósok interaktív online térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk. Az előre tervezett forgalomkorlátozások már napokkal az életbe lépésük előtt elérhetők a webes felületen.


Budapesti Közlekedési Központ