BKV.hu

Változás a budai villamosvonalakon január 16-ától

2016-01-14 10:06:42

2016. január 16-ától kevesebb átszállással, vagy átszállás nélkül lehet utazni Budán, ugyanis elindulnak a budai fonódó villamoshálózat megépülésével átalakított, illetve újonnan bevezetett villamosjáratok. Egy-egy kapcsolódó buszjárat közlekedése is megváltozik. Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb budai kötöttpályás közlekedésfejlesztési beruházásának köszönhetően a villamosvonalak újra egységes hálózatot alkotnak. Az észak-, a közép- és a dél-budai területek között átszállásmentes villamoshálózat jön létre, és Óbudáról átszállásmentes, kötöttpályás kapcsolat épül a Batthyány tér, a Széll Kálmán tér, a BAH-csomópont, a Móricz Zsigmond körtér, Albertfalva, valamint Kelenföld felé. A megújult vonalakon vadonatúj, akadálymentes CAF villamosok is közlekednek majd. A BKK mindent megtesz annak érdekében, hogy a fonódó villamoshálózat bevezetése zökkenőmentes legyen, ezért minden rendelkezésére álló fórumon tájékoztatást ad a közlekedési változásokról. Az új forgalmi rend részletesen megismerhető a BKK honlapján, illetve Facebook-oldalán, térképes tájékoztatókat helyeztek ki az érintett megállókban, minden budai járművön hangos utastájékoztatás ad hírt a változásokról, a BKK ügyfélközpontjaiból az új hálózatot bemutató zsebtérképek szerezhetők be. Emellett a BKK a változásokat ismertető szórólapokat juttat el az érintett háztartásokba az I., a II., a III., a XI. és a XII. kerületekben, továbbá az első napokban a kiemelt csomópontokban munkatársaink segítenek az eligazodásban.

Az új forgalmi rend szerint – amelyet részletesen a BKK korábbi közleményéből ismerhetnek meg – több villamosjárat útvonala hosszabb lesz: a 17-es, a 19-es és a 41-es Óbuda és Újbuda, illetve Dél-Buda között jár majd, a 61-es pedig Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér között. Régi-új villamosjárat indul Hűvösvölgyből 56-os jelzéssel Budafokig, illetve 56A jelzéssel a Móricz Zsigmond körtérig. Az új átszállásmentes kötöttpályás utazási lehetőségek a korábbinál gyorsabb, kényelmesebb utazási lehetőséget teremtenek, így részben a buszhálózat is megújul: a 86-os buszt felváltja az Óbuda és a Batthyány tér M+H között közlekedő 109-es busz, az Óbudáig meghosszabbított útvonalú 111-es busz, a 17-es, a 19-es és a 41-es villamos, valamint a Budafoki úti szakaszon az egész nap és hétvégén is közlekedő 133-as busz. A 160-as, a 260-as és a 260A buszjárat külső végállomásától az Óbudai rendelőintézetig jár, belső szakaszán villamossal lehet utazni majd. A 7-es busz közlekedése nem változik, főként az üzemidőt vagy a követési időt érintő módosítások lesznek a 33-as, a 107-es és a 133-as járat menetrendjében.

A budai fonódó projekttől külön megvalósuló beruházás a Clark Ádám téri villamos-alagút kiszélesítése annak érdekében, hogy az az új villamosok közlekedésére alkalmas legyen. Ennek befejezése 2016 márciusában várható, addig a 19-es és a 41-es villamos két szakaszon, megosztva közlekedik, mind a Bécsi út/Vörösvári úttól, mind a dél-budai végállomásától a Clark Ádám térig, ahol a Lánchíd alatti gyalogos-alagúton átsétálva másik villamos-szerelvényre átszállva lehet továbbutazni. A rövid, ám kényszerű gyaloglás kellemetlenségeit csökkenti, hogy a Clark Ádám téri munkák elkészültéig a 109-es busz – villamospótló járatként – meghosszabbított útvonalon a Szent Gellért tér M-ig viszi az utasokat.

A BKK arra kéri az utasokat, hogy ne megszokásból közlekedjenek, mielőtt útnak indulnak, ismerkedjenek meg az új hálózattal. A BKK mindent megtesz annak érdekében, hogy a fonódó villamoshálózat bevezetése zökkenőmentes legyen, és az ügyfelek minden szükséges információhoz időben, még az utazás megkezdése előtt hozzáférhessenek, ezért minden, a rendelkezésére álló fórumon tájékoztatást ad a közlekedési változásokról.
·         Az új forgalmi rend részletesen megismerhető a BKK honlapján, illetve Facebook-oldalán.
·         Január elején térképes tájékoztatókat helyeztek ki az érintett busz- és villamosjáratok megállóiban.
·         Szintén január eleje óta minden budai járművön hangos utastájékoztatás ad hírt a változásokról.
·         A BKK ügyfélközpontjaiból már az új hálózatot bemutató zsebtérképek szerezhetők be.
·         A BKK a változásokat ismertető szórólapokat juttat el az érintett háztartásokba az I., a II., a III., a XI. és a XII. kerületekben.
·         Mindemellett az első napokban a kiemelt csomópontokban munkatársaink segítenek az eligazodásban szórólapos tájékoztatással, élőszavas útmutatással.
·         A BKK Futár utazástervezője az új hálózat bevezetésének időpontjától, azaz január 16-án (szombaton) az első járatok indulásának idejétől természetesen már az új forgalmi rendnek megfelelően mutatja az utazási javaslatokat.

 

Budapesti Közlekedési Központ