BKV.hu

Valótlan és felelőtlen a média és állítólagos hírforrásuk állítása – Reagálás a CAF villamosokkal kapcsolatban

2015-11-27 14:14:48

 A napokban számos felelőtlen és valótlan állítás jelent meg a médiában a CAF és Tatra villamossal történt baleset körülményeivel kapcsolatban. A 2015. november 9-i esemény kapcsán megjelent cikkek azt vélelmezik, hogy mégis fékhiba okozhatta a CAF balesetét, súlyosan megkérdőjelezve ezzel az ügyben közreműködő szakhatóságok, szakemberek és vállalatok szakmai kompetenciáját, megbízhatóságát és tisztességét. Mindezt olyan valótlan állításokra alapozva, amelyek a vizsgálati eredményeket torzítva tüntetik fel.

 

A BKK és a BKV továbbra is együttműködésben kezeli az ügyet, amit az is igazol, hogy a két társaság valamennyi érintett szervezet bevonásával, teljes körű vizsgálatot folytatott le, amelynek során kiderült, hogy az esemény alapvetően emberi mulasztás miatt következett be. A vizsgálat eredménye szerint a baleset nem vezethető vissza a fékrendszerben, vagy a járművezérlő rendszerben megjelenő meghibásodásra.

 

A balesetet követő vizsgálat során minden érintett szereplő, köztük a CAF és a BKV Zrt. szakemberei is konstruktívan együttműködtek annak érdekében, hogy a baleset körülményeit feltáró vizsgálat mielőbb megtörténjen, így valótlan az az állítás is, miszerint a BKK Zrt., valamint a BKV Zrt. között konfliktus alakult ki a baleset körülményeivel kapcsolatban.

 

A BKK mindent megtesz annak érdekében, hogy a CAF villamosok forgalomba állását a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően határidőre megvalósítsa. Ebbe beletartozik az is, hogy a jármű a szükséges hatósági engedélyekkel rendelkezzen, vagyis biztonságosan és üzemszerűen működjön. Ezen a területen – akárcsak az elmúlt időszakban – a jövőben is a BKK az utasok és a közlekedés biztonsága érdekében kellő körültekintéssel jár el. Ezt igazolja az is, hogy a BKK támogatta a BKV azon döntését, hogy a rövidebb CAF villamosokat átmenetileg vonják ki a forgalomból a vizsgálat lezárultáig.

 

A rövid CAF villamosok a vizsgálatokat követően, 2015. november 21-től ismét forgalomba álltak. A hosszú, 56 méteres villamosok esetén a tesztek az NKH írásos döntésének kiadását követően folytatódhatnak. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a vizsgálatok már nem a bekövetkezett eseményhez kötődnek, hanem a villamosok forgalomba állásához kapcsolódó normál ellenőrzési folyamat részei.

 

Az eset feltárása során a BKK vezérigazgatója és a BKV elnök-vezérigazgatója is nehezményezi, hogy egy teljesen egyértelmű vizsgálati eredmény valótlan és felelőtlen állításokra alapozva úgy jelenik meg a sajtóban, hogy a forrás hitelességét és megbízhatóságát nem ellenőrzik.

A BKK és a BKV ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a CAF villamosok forgalomba állításánál a legfontosabb szempont az, hogy a villamosok biztonságosan és üzemszerűen működjenek.

 

Az erről szóló – november 20-án kiadott – közleményünket az alábbi oldalon olvashatják: Újra forgalomba állhatnak a rövid CAF villamosok

 

Budapest, 2015. november 27.

Budapesti Közlekedési Központ

 

 

BKV Zrt.