BKV.hu

Újabb kábellopás történt az esti órákban a H5-ös hév vonalán

2012-09-07 12:34:37
2012. szeptember 6-án, csütörtökön este újabb kábellopást észleltek a szakemberek, ezúttal a H5-ös hév Pannóniatelep megállóhelyének közeléből tulajdonítottak el ismeretlen tettesek 10 méter jelzőkábelt. Noha a becsült anyagi kár értéke a korábbi, hasonló esetekhez mérten alacsony – 250 ezer forint –, a történtek biztonsági kockázata magas.
 
Az újabb kábellopás miatt járatkimaradás nem történt, vonatkésések azonban előfordultak. A műszaki helyreállítás folyamatban van, a szakemberek a hibát még a mai napon kijavítják. A lopás a jelzőberendezések működésképtelenségét okozta. Ilyen esetben a biztonsági kockázat jóval magasabb, mint a jelzőüzem működése esetén, a forgalmi diszpécser ugyanis a vonalon közlekedő járművek vezetőinek folyamatos tájékoztatása alapján informálódik arról, hogy mely körzetben tartózkodnak vonatok, és ezek alapján dönt arról, hogy a követő szerelvény indulhat-e. A kommunikációs eszközökön szerzett információk milyensége és az emberi tévedés lehetősége miatt ilyen esetekben magasabb a biztonsági kockázat.
 
A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV a lehetőségei szerint mindent megtesz azért, hogy a kábellopásokat megakadályozza, és minden esetben rendőrségi feljelentést is teszünk. Folyamatosan kérjük a lakosság együttműködését, hiszen a közösségi közlekedés biztonságos és folyamatos fenntartása mindannyiunk közös érdeke. Ezért, ha bárkinek olyan információja van az elkövetők személyével, illetve az esetekkel kapcsolatban, ami segítheti a nyomozást, vagy ha valaki bármilyen gyanús, kábellopásra utaló jelet észlel valamelyik pályaszakaszon, kérjük, azonnal hívja a rendőrség 107-es, illetve 112-es segélyhívó telefonszámait, de közvetlenül is jelezheti azt a BKK Ügyfélszolgálatán a +36 (1) 258-4636-os telefonszámon, illetve a bkk@bkk.hu e-mail címen.
 
A tolvajok kézre kerítésének érdekében Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója 2012 augusztusában nyomravezetői díjat ajánlott fel mindazoknak, akik érdemi információkkal segítik az elkövetők elfogását: 250 ezer forintot azok számára, akik értékelhető felvilágosítással tudnak szolgálni az elkövetőket illetően, illetve 500 ezer forinttal honorálják azok segítségét, akik olyan felvásárlói helyekről adnak a büntetőeljárás során használható adatokat, amelyek az eredetükről való megbizonyosodás nélkül is átveszik a rézvezetékeket.
 
Budapesti Közlekedési Központ