BKV.hu

Új buszok a BKV-nál

2014-05-15 12:29:00

Kísérleti jellegű, PKD konstrukcióban érkeznek új járművek a BKV-hoz

Kísérleti jellegű PKD (partially knocked down kit) konstrukció keretében - azaz részegységenként leszállítva és saját műhelyében végszerelve 3 darab vadonatúj, alacsonypadlós, szóló autóbuszt vásárolt a BKV, amelyek közül egyet már össze is szereltek munkatársaink, valamint 15 darabra opciója van a Társaságnak. A sikeres beszerzés és összeszerelés után az első jármű május 16-án áll forgalomba.

A minden elemében új busz alkatrészek formájában érkezett a Magyar Autóbuszgyártó Kft.-től, amit a BKV telephelyén a BKV szakemberei szereltek össze, hogy végül korszerű, vadonatúj magyar gyártmányú járművekkel frissüljön a BKV buszparkja.

A konstrukció – Az eddigi gyakorlattól eltérő konstrukció előnye, hogy a BKV Zrt. jelenlegi adottságaihoz jól igazodik. Egyrészt a komplett jármű adás-vételéhez képest lényegesen kedvezőbb áron vásárolhatók meg a járművek, hiszen az autóbuszok részegységek és alkatrészek formájában érkeznek a BKV-hoz, valamint bizonyos alkatrészek a BKV más szerződései révén rendelkezésre állnak. Másrészt számos járulékos értéket hordoz a projekt, hiszen a gyártásban résztvevő személyzet olyan tapasztalatokkal gazdagodik, amellyel nemcsak a későbbi karbantartásra készül fel, de az új technológiákat elsajátítva más típusok - akár a használtan beszerzésre kerülő járművek - esetében is alkalmazható tudásra tesz szert. A saját gyártású jármű iránt kialakul egyfajta elköteleződés, amely stabil alapot teremt a gondos üzemeltetéshez.
További előny, hogy a konstrukció kulcseleme a jármű gyártói jogának megszerzése. A gyártói jog alapján a BKV Zrt. saját felhasználásra a típus gyártását folytathatja, így a későbbiekben a szükséges alkatrészek egyedi, nagy volumenű beszerzésével további megtakarítások érhetőek el.

A járművek – A beszerzés során szóló, alacsonypadlós autóbuszokat vásárolt a BKV, minimum a szerződéskötéskor érvényben lévő környezetvédelmi normáknak megfelelő besorolással. Az első három kocsi március végén érkezett a BKV-hoz, ahol munkatársaink többek között az alábbi munkálatokat végezték a járműveken: fényezés, üvegezés, padló és utastéri burkolatok beépítése, villamos hálózat szerelése, a vezetőfülke kialakítása, kapaszkodórendszer kiépítése és az ülések elhelyezése.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy mindig öröm egyedülálló szakmai hírről beszámolni, és köszönetet mondott a Társaság azon munkatársainak, akik a PKD buszokon dolgoztak és dolgoznak.

Az első busszal már május 16-tól találkozhatnak utasaink a forgalomban, a többi jármű folyamatosan készül és áll be a budapesti közlekedésbe.


BKV Zrt.