BKV.hu

Tovább fiatalodik a BKV buszflottája

2014-12-10 13:12:48

Örömmel számolunk be arról, hogy a már meglévő 3 darab Ikarus V127 V2 típusú, PKD (partially knocked down kit) konstrukcióban – azaz részegységenként leszállítva és saját műhelyében végszerelve – beszerzett járművünk mellé újabb 15 darab alacsonypadlós Ikarus busz áll forgalomba. A buszok összeszerelését, fényezését és üzemeltetését is a BKV Zrt. végzi, melynek köszönhetően előállításuk költséghatékonyabb, mint a globális gyártoktól vásárolt más járművek.

A már forgalomban levő 3 darab V127 V2 típusú járműveinket illetően pozitív vélemények érkeztek utasainktól és járművezetőinktől egyaránt. A kedvező üzemeltetési tapasztalatoknak köszönhetően a BKV Zrt. újabb 15 darab V127 V2 típusú alacsonypadlós Ikarus buszt állít forgalomba. A buszok a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási szabályoknak is megfelelnek a főváros élhetőbb környezetének biztosításáért, mindemellett az alacsonypadlós kialakítás biztosítja az akadálymentes közlekedést. A modern belső tér esztétikus kialakítása és klimatizálása igazodik a budapesti utazóközönség igényeihez.
 
Annak köszönhetően, hogy az összeszerelést, a fényezést és a belső tér kialakítását is munkatársaink végzik, a PKD konstrukcióban beszerzett új buszok mintegy 12 százalékkal költséghatékonyabban készülnek el egy komplett jármű vásárlásához képest. Számos járulékos értéket is hordoz ez az alternatíva, hiszen az autóbusz kialakítása teljes mértékben a budapesti utasigényekre szabható, a gyártásban résztvevő kollégák pedig olyan tapasztalatokkal gazdagodnak, amelyekkel nem csak a későbbi karbantartásra készülnek fel, de az új technológiákat elsajátítva más típusoknál is alkalmazható tudásra is szert tesznek. A saját gyártású jármű iránti elköteleződés pedig stabil alapot teremt a gondos üzemeltetéshez.
 
Tarlós István főpolgármester határozott elvárása a budapesti buszflotta fejlesztése, aminek egyik lépése a PKD konstrukcióban történő beszerzés. A 15 darab Ikarus 127 V2 típusú alacsonypadlós szóló városi autóbuszból 4 darab már novemberben forgalomba állt, 5 darab levizsgázott, és további 6 darab kocsitest még gyártás alatt van.
 
Hosszútávon a BKV Zrt. célkitűzése nem más, mint egy olyan saját kivitelezésben épített járművekből álló, folyamatos megújulásra képes flotta felállítása, mely nem csupán költséghatékonyságával járul hozzá a fenntartható fejlődéshez és az üzem – konkurenciához viszonyított – árelőnyének biztosításához, de hathatósan segíti a főváros élhetőbb környezetének biztosítását is.
 

BKV Zrt.