BKV.hu

Több mint 3 millió forintos anyagi kárt okoztak ma reggelre a kábeltolvajok

2012-07-18 13:02:57
A mai napon üzemkezdetre két kiemelten fontos vonalunkon történt kábellopás. A 3-as villamos vonalán, illetve a H7-es (Csepeli) HÉV vonalán történt kábellopások több tízezer ember közlekedését nehezítették meg, emellett a Budapesti Közlekedési Központnak és a BKV-nak több mint 3 millió forintos kárt okoztak.

Kábellopás történt két kiemelten fontos budapesti tömegközlekedési vonalon, amely miatt az üzemkezdettől nem tudtak menetrendjük szerint közlekedni a H7-es (Csepeli) HÉV-ek és a 3-as, valamint a 62A villamosok.

A H7-es vonalon a tápkábeleket megrongálták, a tolvajokat minden bizonnyal megzavarták, ezért nem tudták elvinni a már levágott, majd feldarabolt vezetéket. A rongálás miatt hajnal óta a Boráros tér és a Csepel, Szent Imre tér között csak egy vágányon tudnak közlekedni a vonatok, a megszokottnál sokkal ritkábban. Ez jelentősen megnövelte a HÉV menetidejét, így a H7 vonalán a HÉV-szerelvények mellett pótló autóbuszok is közlekednek a kapacitás biztosítása érdekében. A vonalon a menetrend szerinti közlekedés várhatóan 13 órakor indulhat meg. A kábeltolvajok által okozott kár körülbelül 2 400 000 forint.

A 3-as villamos vonalán a Bihari úti szakaszon loptak el mintegy 60 méternyi kábelt a tolvajok. Ezért üzemkezdettől hajnali 6 óráig, két órán keresztül kellett autóbuszokkal pótolni a villamosokat egy szakaszon. A betáplálási kábel eltulajdonításával mintegy 780 ezer forintos kár keletkezett.

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal szoros együttműködésben minden lehetséges erőfeszítést megtesz a fenti bűncselekmények visszaszorítása érdekében, a kábeltolvajok aktivitása azonban sajnálatosan egyre növekszik Budapest területén.

Budapesti Közlekedési Központ