BKV.hu

Szombaton és vasárnap pótlóbusz jár a 72-es és a 73-as troli helyett a Teréz körút és a Podmaniczky utca kereszteződése forgalmának korlátozása miatt

2015-05-14 12:10:48

2015. május 15-én (pénteken) késő estétől 18-án (hétfőn) hajnalig a 4-es és a 6-os villamosvonal felújításának részeként a Teréz körút és a Podmaniczky utca kereszteződésében pályacserét végeznek, ezért a csomópontban a Podmaniczky utcáról mindkét irányból csak jobbra lehet kihajtani, egyenesen nem lehet továbbhaladni. Május 16-án (szombaton) és 17-én (vasárnap) a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Podmaniczky utcán közlekedő 72-es és 73-as trolibusz helyett pótlójáratokat indít: 72-es jelzéssel a Nyugati pályaudvar M és Zugló vasútállomás között, 73-assal pedig az Arany János utca M és a Keleti pályaudvar M között közlekedik majd autóbusz. A korlátozás a Teréz körút forgalmát nem érinti, azon továbbra is lehet akár egyenesen közlekedni, akár jobbra kanyarodni. A 9-es, a 914-es, a 914A, a 931-es, a 950-es és a 950A autóbusz Óbuda, Újpest, Rákospalota, illetve a Verecke lépcső felé a Bajcsy-Zsilinszky út helyett továbbra is az Andrássy úton közlekedve éri el a Nagykörutat.

Közúti forgalomkorlátozások

2015. május 15-én (pénteken) késő estétől várhatóan 18-án (hétfőn) hajnalig a Podmaniczky utcáról a Teréz körút csomópontjánál mindkét irányból csak jobbra lehet kihajtani, a Nagykörút kereszteződésén egyenesen nem lehet áthaladni, mert a csomópontban lezárják a vágányzónát. A forgalomkorlátozást a 4-es és a 6-os villamosvonal felújításának részeként a kereszteződésben elvégzendő pályacsere miatt vezetik be. Az erre közlekedők a lezárt kereszteződést a Bajcsy-Zsilinszky út–Nyugati téri felüljáró–Váci út–Ferdinánd híd–Podmaniczky utca felé tudják elkerülni.

A lezárás a Teréz körút forgalmát nem érinti, azon továbbra is lehetséges egyenesen közlekedni, illetve a Podmaniczky utcába jobbra kanyarodni.

 

Közlekedés a 72-es és a 73-as trolibusz vonalán

A forgalomkorlátozás miatt a 72-es és 73-as trolibusz nem tud a Podmaniczky utca nagykörúti csomópontján áthaladni, ezért a BKK május 16-án (szombaton) és 17-én (vasárnap) trolipótló autóbuszt indít helyettük.

72-es trolipótló busz

A 72-es jelzésű pótlóbusz a trolihoz képest rövidített útvonalon, Zugló vasútállomástól a Nyugati pályaudvar M buszvégállomásig közlekedik, a Teréz körút és az Arany János utcai végállomás közötti szakaszt a forgalomkorlátozás miatt nem tudja megtenni. Az Arany János utcai végállomást és a Báthory utca megállóhely körzetét a 73-as pótlóbusz szolgálja ki, közlekedéséről bővebben a következő fejezetben olvashatnak.

A pótlóbusz Zugló vasútállomás felé a Nyugati pályaudvar–Váci út–Ferdinánd híd–Izabella utca felé haladva éri el megszokott útvonalát. A járat az alábbi megállóhelyeket érinti:

 • Nyugati pályaudvar M: a buszvégállomáson, a 931-es éjszakai járat megállója,
 • Nyugati pályaudvar M: a 914-es, a 914A, a 950-es és a 950A jelzésű éjszakai járat megállója,
 • Ferdinánd híd (Izabella utca): a 73-as és a 76-os trolibusz megállója,
 • Ferdinánd híd (Izabella utca): a 72-es trolibusz megállója,
 • majd ezt követően a 72-es trolibusz megállóhelyei.

A pótlóbusz a Nyugati pályaudvar M felé Zulgó vasútállomástól a Podmaniczky utcáig a trolibusszal megegyező útvonalon jár, majd onnan a Teréz körút–Váci út felé haladva éri el a Nyugati pályaudvar M buszvégállomást. A járat az alábbi megállóhelyeket érinti:

 • Zugló vasútállomás M végállomástól a Nyugati pályaudvar M (Podmaniczky utca) megállóig a 72-es trolibusz megállóhelyei, majd
 • Nyugati pályaudvar M: a 9-es busz megállóhelye,
 • Nyugati pályaudvar M: a 914-es, a 914A, a 950-es és a 950A jelzésű éjszakai járat megállóhelye.

 

73-as trolipótló busz

A 73-as jelzésű pótlóbusz a trolibusz két végállomása, az Arany János utca M és a Keleti pályaudvar között közlekedik, azonban a Bajcsy-Zsilinszky út és az Izabella utca között terelt útvonalon.

A pótlóbusz a Keleti pályaudvar M felé az Arany János utca–Podmaniczky Frigyes tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca–Szemere utca–Szent István körút–Váci út–Ferdinánd híd–Izabella utca–Szondi utca–Vörösmarty utca–Podmaniczky utca útvonalon, majd innen menetrend szerinti útvonalán közlekedik. A járat az alábbi megállóhelyeket érinti:

 • Arany János utca M: a 72-es trolibusz végállomása,
 • Báthory utca (Alkotmány utca): az Alkotmány utca 16-nál, a taxiállomás előtt,
 • Nyugati pályaudvar M: a 914-es, a 914A, a 950-es és a 950A jelzésű éjszakai járat megállóhelye,
 • Ferdinánd híd (Izabella utca): a 73-as és a 76-os trolibusz megállóhelye,
 • majd ezt követően a 73-as trolibusz megállóhelyei.

A pótlóbusz az Arany János utca M felé a Keleti pályaudvartól az Izabella utcáig a trolibusszal megegyező útvonalon jár, majd onnan a Ferdinánd híd–Lehel utca–Lehel tér–Váci út–Teréz körút–Podmaniczky utca–Bajcsy-Zsilinszky út útvonalon közelíti meg az Arany János utca M trolivégállomást. A járat az alábbi megállóhelyeket érinti:

 • a Keleti pályaudvar M végállomástól az Andrássy út (Vörösmarty utca M) megállóig a 73-as trolibusz megállóhelyei, majd
 • Ferdinánd híd (Izabella utca): a 76-os trolibusz megállóhelye,
 • Nyugati pályaudvar M: a 9-es busz megállóhelye,
 • Báthory utca: a 72-es és a 73-as trolibusz megállóhelye,
 • Arany János utca M: a trolivégállomáson.

 
Budapesti Közlekedési Központ