BKV.hu

Szeptember 6. csütörtöktől újra teljes vonalon közlekedik a 61-es és az 56-os villamos

2018-09-05 18:01:31

A szombat éjszakai viharkár következtében szükségessé vált, hétfőn megkezdett helyreállítási munkálatok a szeptember 5-én délutánra előirányzott próbajárattal elkészültek.
 
2018. szeptember 1-én éjjel a 61-es villamos vonal Kelemen László utcai megállójának környezetében extrém mennyiségű és intenzitású csapadék hullott le. A villamospályán keresztül lezúduló víz az Ördög-árok felé kimosta a töltést és a zúzottkő ágyazatot, ennek következtében a villamosok nem közlekedtek az adott szakaszon.
Szeptember 2-án – vasárnap – elkezdődött a feladatok felmérése, a lehetséges megoldási javaslatok egyeztetése és a helyreállítási munka előkészítése. Az érintett területen 2017-ben nagyszabású beruházás során elkészült támfal kivitelezője vállalta a keletkezett pályahiba elhárítását. A helyreállítás előkészítésébe bevontuk az eredeti terveket készítő tervező céget is, az elkészült tervvázlatokat a Fővárosi Csatornázási Művekkel is egyeztettük.
A korábbi, egyébként az általános tervezési irányelveknél háromszor nagyobb kapacitású vízelvezető rendszert még nagyobb kapacitású rendszerrel váltottuk ki. Sajnos ilyen mennyiségű csapadék elvezetése a vasúti pályán keresztül nem oldható meg, a hordaléktól a zúzottkő ágyazat elsárosodik, amely hosszú távon a pályaállapot romlását eredményezi. A vízelvezetés megnyugtató megoldása érdekében az illetékes társaságokkal a közeljövőben tovább egyeztetünk.