BKV.hu

Szeptember 21-e és 27-e között vágányépítési munkák miatt jelentősen változik több dél-budai villamosjárat közlekedése

2015-09-18 15:08:05

2015. szeptember 21-étől (hétfőtől) 27-éig (vasárnapig) jelentősen változik több dél-budai villamosjárat közlekedése, mert a Fehérvári út belső szakaszának tömegközlekedési kiszolgálását javító villamosvágány-építési munkákat végeznek a XI. kerületi Fehérvári úton. Hétfőtől péntekig a 18-as, a 41-es és a 47-es villamos külső végállomásától csak Újbuda-központ M-ig közlekedik, belvárosi szakaszukon autóbuszokkal vagy másik villamosra átszállva lehet utazni. Hétvégén ismét változik a dél-budai villamosjáratok forgalma: a 18-as, a 41-es, a 47-es és a 48-as villamos vonalán külső végállomása és a Hengermalom út között a meghosszabbított útvonalú 1- es villamossal, míg belvárosi végállomásuktól a Móricz Zsigmond körtér M-ig villamossal, illetve pótlóbusszal lehet utazni. A Fehérvári út belső részének tömegközlekedését a BKK a hétvégén a meghosszabbított 17-es villamospótló busszal, illetve a 18-47-es ideiglenes buszjárattal biztosítja. A 19-es villamos egész héten nem közlekedik, bel-budai szakaszán a 17-es vagy a 86-os busszal, kelenföldi vonalrészén pedig a 49-es villamossal utazhatnak. A BKK kéri a dél-budai villamosvonalakon közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a járatok forgalmáról a BKK Info oldalán, a BKK Info mobilalkalmazásban; a leggyorsabb eljutási lehetőséget megtervezhetik az – okostelefonokra készült alkalmazásként is elérhető – BKK FUTÁR utazástervezővel, amelyet számítógépről a futar.bkk.hu címen érnek el.

2015. szeptember 21-étől (hétfőtől) 27-éig (vasárnapig) a Fehérvári út belső szakaszának tömegközlekedési kiszolgálását javító villamosvágány-építési munkákat végeznek a XI. kerületi Fehérvári úton. A fenti időszakban a Fehérvári út Móricz Zsigmond körtér és Bocskai út közötti szakaszán villamos-félreállóhely funkcióbővítését végzik el egy, a Móricz Zsigmond körtér felől közlekedő villamosok által minden irányból igénybe vehető úgynevezett vágánykapcsolat kiépítésével. A fejlesztés a villamosvonal zavarfeloldó képességét javítja: eredményeként a vonalszakaszon történő bármilyen, a villamosközlekedést akadályozó – forgalmi vagy műszaki – esemény bekövetkezésekor a járművek félreállíthatóak; szükség esetén a félreállóhely az utasforgalomban is használható ideiglenes végállomásként. A beruházás az M4-es metró építéséhez kapcsolódik: a metróvonal tervezésekor cél és feladat volt a felszíni közlekedés további optimalizálása, gyorsabbá, egyszerűbbé tétele is.

 

Közlekedés a dél-budai villamosvonalakon szeptember 21-étől 25-éig

18-as villamos

2015. szeptember 21-étől (hétfőtől) 25-éig (péntekig) a 18-as villamos megosztva, két szakaszon közlekedik:

 • a Széll Kálmán tér M végállomás felől módosított útvonalon Kelenföld vasútállomás M-ig, a Móricz Zsigmond körtér M megállóhelytől a 19-es és a 49-es villamossal megegyező útvonalon;
 • a Savoya park végállomás felől rövidített útvonalon csak Újbuda-központ M-ig.

A Móricz Zsigmond körtér M és Újbuda-központ M közötti mintegy 400 méteres távolság gyalogosan a Fehérvári úton 3-5 perc alatt megtehető, ezért ezen a szakaszon nem közlekedik pótlóbusz.

 

19-es villamos

2015. szeptember 21-étől (hétfőtől) 25-éig (péntekig) a 19-es villamos nem közlekedik.

 • A Batthyány tér M+H és a Szent Gellért tér M között a 17-es villamospótló busszal utazhatnak.
 • A Szent Gellért tér M és Kelenföld vasútállomás között a 19-es villamossal megegyező útvonalon haladó 49-es villamos ebben az időszakban sűrűbben közlekedik: a reggeli és a délutáni csúcsidőben 3-4, napközben 4-5, esténként 10 percenként indul.
 • A Kosztolányi Dezső tértől a Szent Gellért tér M és a Batthyány tér M+H közötti megállóhelyek a 86-os busszal elérhetők átszállás nélkül.

 

41-es és 47-es villamos

2015. szeptember 21-étől (hétfőtől) 25-éig (péntekig) a 41-es villamos a Kamaraerdei Ifjúsági Park, a 47-es villamos pedig Városháza tér végállomásáról rövidített útvonalon csak Újbuda-központ M-ig közlekedik.

 • A 41-es villamost a kimaradó, Újbuda-központ M és a Batthyány tér M+H közötti szakaszon a 86-os busz pótolja, míg a Szent Gellért tér M és a Batthyány tér M+H között a 17-es villamospótló busz is biztosítja az utazási lehetőséget.
 • A 47-es villamost a Móricz Zsigmond körtér M és a Deák Ferenc tér M közötti szakaszon a sűrűbben közlekedő – a reggeli és a délutáni csúcsidőben 3-4, napközben 4-5, esténként 10 percenként induló – 49-es villamos pótolja. Az Újbuda-központ M és a Móricz Zsigmond körtér M közötti mintegy 400 méteres távolság gyalogosan a Fehérvári úton 3-5 perc alatt megtehető, ezért ezen a szakaszon nem közlekedik pótlóbusz.

 

Közlekedés az 1-es villamos vonalán és a dél-budai villamosvonalakon szeptember 26-án és 27-én

1-es villamos

2015. szeptember 26-án (szombaton) és 27-én (vasárnap) az 1-es villamos vonalán 1-es helyett 1-18-as, 1-41-es illetve 1-47-es számjelzésű villamossal találkozhatnak az utasok. Mindhárom ideiglenes villamosjárat az 1-es villamos meghosszabbításaként közlekedik annak érdekében, hogy a 18-as, a 41-es és a 47-es villamosvonal Hengermalom út és külső végállomások közti szakaszai elérhetőek legyenek. Mind az 1-18-as, mind az 1-41-es, mind az 1-47-es villamos tehát a Bécsi út/Vörösvári út és az Etele út/Fehévári út között változatlanul kiszolgálja az 1-es villamos megállóit a megszokottnál sűrűbb közös követési időközzel.

 

18-as villamos

2015. szeptember 26-án (szombaton) és 27-én (vasárnap) a 18-as villamos vonalán az alábbiak szerint lehet utazni:

 • A Széll Kálmán tér M és Kelenföld vasútállomás M között 18-as jelzéssel közlekedik villamos, a Móricz Zsigmond körtér M megállóhely és Kelenföld vasútállomás M között a 19-es és a 49-es villamossal megegyező útvonalon.
 • A villamosvonal Hengermalom út és Savoya Park közötti vonalszakasza a Bécsi út/Vörösvári út és a Savoya Park között közlekedő 1-18-as jelzésű villamossal érhető el. Az 1-18-as villamos a Bécsi út/Vörösvári út és Etele út/Fehérvári út megállóhelyek között az 1-es villamos, majd a Kalotaszeg utca és Savoya Park megállóhelyek között a 18-as villamos megállóinak érintésével közlekedik.

A sem a 18-as, sem az 1-18-as villamos által nem érintett Újbuda-központ M, Csonka János tér és Hauszmann Alajos utca megállóhely, egyúttal a Fehérvári út belső szakasza a

 • a meghosszabbított útvonalon, a Bécsi út/Vörösvári út és Albertfalva kitérő között közlekedő 17-es pótlóbusszal,
 • a Móricz Zsigmond körtér M és az Albertfalva kitérő között közlekedő 18-47-es jelzésű villamospótló busszal érhető el,

amelyek közlekedése részletesen egy későbbi fejezetben ismerhető meg.

 

19-es villamos

2015. szeptember 26-án (szombaton) és 27-én (vasárnap) a 19-es villamos nem közlekedik.

 • A villamosvonal Batthyány tér M+H és Móricz Zsigmond körtér M közötti szakaszán a meghosszabbított útvonalon, a Bécsi út/Vörösvári út és Albertfalva kitérő között közlekedő 17-es pótlóbusszal lehet utazni.
 • A villamosvonal Szent Gellért tér M és Kelenföld vasútállomás M közötti szakaszán a 49-es villamos viszi az utasokat, amely ebben az időszakban sűrűbben, a 19-es és a 49-es villamos közös követési idejével közlekedik.

 

41-es villamos

2015. szeptember 26-án (szombaton) és 27-én (vasárnap) a 41-es villamos vonalán az alábbiak szerint lehet utazni:

 • A villamosvonal Batthyány tér M+H és Albertfalva kitérő közötti szakaszán a meghosszabbított útvonalon, a Bécsi út/Vörösvári út és Albertfalva kitérő között közlekedő 17-es pótlóbusz viszi az utasokat.
 • A villamosvonal Hengermalom út és Kamaraerdei Ifjúsági Park közötti vonalszakasza a Bécsi út/Vörösvári út és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között közlekedő 1-41-es jelzésű villamossal érhető el. Az 1-41-es villamos a Bécsi út/Vörösvári út és Etele út/Fehérvári út megállóhelyek között az 1-es, majd a Kalotaszeg utca és Kamaraerdei Ifjúsági Park megállóhelyek között a 41-es villamos megállóinak érintésével közlekedik.

 

47-es villamos

2015. szeptember 26-án (szombaton) és 27-én (vasárnap) a 47-es villamos vonalán az alábbiak szerint lehet utazni:

 • A villamosvonal Deák Ferenc tér M és Móricz Zsigmond körtér M közötti szakaszán a megszokottnál sűrűbben induló 49-es villamos viszi az utasokat.
 • A villamosvonal Hengermalom út és Városháza tér közötti vonalszakasza a Bécsi út/Vörösvári út és a Városháza tér között közlekedő 1-47-es jelzésű villamossal érhető el. Az 1-47-es villamos a Bécsi út/Vörösvári út és Etele út/Fehérvári út megállóhelyek között az 1-es villamos, majd a Kalotaszeg utca és a Városháza tér megállóhelyek között a 47-es villamos megállóinak érintésével közlekedik.

Az egyik villamos által sem érintett Újbuda-központ M, Csonka János tér és Hauszmann Alajos utca megállóhely, egyúttal a Fehérvári út belső szakasza a

 • a meghosszabbított útvonalon, a Bécsi út/Vörösvári út és Albertfalva kitérő között közlekedő 17-es pótlóbusszal,
 • a Móricz Zsigmond körtér M és az Albertfalva kitérő között közlekedő 18-47-es jelzésű villamospótló busszal érhető el,

amelyek közlekedése részletesen egy későbbi fejezetben ismerhető meg.

 

48-as villamos

2015. szeptember 26-án (szombaton) a 48-as villamos nem közlekedik, vonalán az alábbiak szerint lehet utazni:

 • A villamosvonal Deák Ferenc tér M és Móricz Zsigmond körtér közötti szakaszán a megszokottnál sűrűbben induló 49-es villamos viszi az utasokat.
 • A villamosvonal Hengermalom út és Savoya Park közötti vonalszakasza a Bécsi út/Vörösvári út és a Savoya Park között közlekedő 1-18-as jelzésű villamossal érhető el. Az 1-18-as villamos a Bécsi út/Vörösvári út és Etele út/Fehérvári út megállóhelyek között az 1-es villamos, majd a Kalotaszeg utca és Savoya Park megállóhelyek között a 18-as villamos megállóinak érintésével közlekedik.

Az egyik villamos által sem érintett Újbuda-központ M, Csonka János tér és Hauszmann Alajos utca megállóhely, egyúttal a Fehérvári út belső szakasza a

 • a meghosszabbított útvonalon, a Bécsi út/Vörösvári út és Albertfalva kitérő között közlekedő 17-es pótlóbusszal,
 • a Móricz Zsigmond körtér M és az Albertfalva kitérő között közlekedő 18-47-es jelzésű villamospótló busszal érhető el,

amelyek közlekedése részletesen egy későbbi fejezetben ismerhető meg.

 

17-es pótlóbusz

2015. szeptember 26-án (szombaton) és 27-én (vasárnap) a 17-es pótlóbusz a Fehérvári út belső részének tömegközeledését biztosítandó meghosszabbított útvonalon, a Bécsi út/Vörösvári út és Albertfalva kitérő között közlekedik. (A Fehérvári út belső része az ideiglenes járatként közlekedő 18-47-es villamospótló busszal is elérhető.)

A Bécsi út/Vörösvári út végállomástól Albertfalva kitérő felé közlekedő 17-es busz a Szent Gellért rakpartig megszokott útvonalán, majd onnan a Szent Gellért tér–Bartók Béla út–Móricz Zsigmond körtér–Fehérvári út útvonalon közlekedik, a Rudas Gyógyfürdő után az alábbi megállóhelyeket érintve:

 • Szent Gellért tér M: a 18-as, a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos megállóhelye,
 • Gárdonyi tér: a 18-as, a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos megállóhelye,
 • Móricz Zsigmond körtér M: a Móricz Zsigmond körtér 8. előtt,
 • Újbuda-központ M: a 973-as autóbusz megállóhelye után néhány méterrel,
 • Csonka János tér: a 18-as, a 41-es, a 47-es és a 48-as villamos megállóhelye,
 • Hauszmann Alajos utca: a 18-as, a 41-es, a 47-es és a 48-as villamos megállóhelye,
 • Etele út/Fehérvári út: a 114-es, a 214-es és a 973-as autóbusz megállóhelye,
 • Kalotaszeg utca: a 973-as autóbusz megállóhelye,
 • Andor utca: a 114-es, a 214-es és a 973-as autóbusz megállóhelye,
 • Albertfalva kitérő (leszállóhely) 973-as autóbusz megállóhelye.

Az Albertfalva kitérő végállomástól a Bécsi út/Vörösvári út felé közlekedő 17-es busz a Szent Gellért rakpartig a Fehérvári út–Móricz Zsigmond körtér–Bartók Béla út–Szent Gellért tér útvonalon halad, majd innen menetrend szerinti útvonalán közlekedik tovább a Bécsi út/Vörösvári út végállomásig. Albertfalva kitérő és a Szent Gellért tér M között a busz az alábbi megállóhelyeket érinti:

 • Albertfalva kitérő: a Fehérvári út 148. előtt,
 • Andor utca: a 114-es, a 214-es és a 973-as autóbusz megállóhelye,
 • Kalotaszeg utca: a 973-as autóbusz megállóhelye,
 • Etele út/Fehérvári út: a 973-as autóbusz megállóhelye,
 • Hauszmann Alajos utca: a 18-as, a 41-es, a 47-es és a 48-as villamos megállóhelye,
 • Csonka János tér: a 18-as, a 41-es, a 47-es és a 48-as villamos megállóhelye,
 • Újbuda-központ M: a 33-as autóbusz megállóhelye,
 • Móricz Zsigmond körtér M: a 33-as autóbusz leszállóhelye,
 • Gárdonyi tér: a 18-as, a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos megállóhelye,
 • Szent Gellért tér M: a 18-as, a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos megállóhelye.

 

18-47-es pótlóbusz

2015. szeptember 26-án (szombaton) és 27-én (vasárnap) a Fehérvári út belső részének tömegközeledését biztosítandó a BKK villamospótló buszjáratot indít 18-47-es jelzéssel a Móricz Zsigmond körtér M és Albertfalva kitérő között.

A Móricz Zsigmond körtér M felől Albertfalva kitérőig közlekedő 18-47-es busz végig a Fehérvári úton halad, az alábbi megállók érintésével:

 • Móricz Zsigmond körtér M: a Móricz Zsigmond körtér 8. előtt,
 • Újbuda-központ M: a 973-as autóbusz megállóhelye után néhány méterrel,
 • Csonka János tér: a 18-as, a 41-es, a 47-es és a 48-as villamos megállóhelye,
 • Hauszmann Alajos utca: a 18-as, a 41-es, a 47-es és a 48-as villamos megállóhelye,
 • Etele út/Fehérvári út: a 114-es, a 214-es és a 973-as autóbusz megállóhelye,
 • Kalotaszeg utca: a 973-as autóbusz megállóhelye,
 • Andor utca: a 114-es, a 214-es és a 973-as autóbusz megállóhelye,
 • Albertfalva kitérő (leszállóhely) 973-as autóbusz megállóhelye.

Az Albertfalva kitérő felől a Móricz Zsigmond körtér M-ig közlekedő 18-47-es busz végig a Fehérvári úton halad, az alábbi megállók érintésével:

 • Albertfalva kitérő: a Fehérvári út 148. előtt,
 • Andor utca: a 114-es, a 214-es és a 973-as autóbusz megállóhelye,
 • Kalotaszeg utca: a 973-as autóbusz megállóhelye,
 • Etele út/Fehérvári út: a 973-as autóbusz megállóhelye,
 • Hauszmann Alajos utca: a 18-as, a 41-es, a 47-es és a 48-as villamos megállóhelye,
 • Csonka János tér: a 18-as, a 41-es, a 47-es és a 48-as villamos megállóhelye,
 • Újbuda-központ M: a 33-as autóbusz megállóhelye,
 • Móricz Zsigmond körtér M: a 33-as autóbusz leszállóhelye.

 

114-es busz

2015. szeptember 26-án (szombaton) és 27-én (vasárnap) – az átszállási kapcsolatok javítása érdekében – a 114-es busz mindkét irányban megáll a 973-as busz Albertfalva kitérő és Kalotaszeg utca megállóhelyén.

 

A kényszerű átszálláskor nem kell új jegyet érvényesíteni

A 18-as, a 41-es, a 47-es és a 48-as villamos pótlása miatti átszállás nem minősül útmegszakításnak. A villamosok és a pótlóbuszok közötti átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint az egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a nyomdai kivitelű, tömbbe fűzött gyűjtőjegyeket ehhez ki kell tépni a tömbből). A mindkét végén számkockával ellátott, egy darabból álló átszállójegyet ilyen esetben nem kell újra kezelni, mivel a másik végén is olyan számkockával rendelkezik, amelyet korábbi átszálláskor már kezeltek, vagy későbbi átszálláskor kezelni fognak.

 

Forgalomkorlátozások a közúti és a kerékpáros közlekedésben

2015. szeptember 21-étől (hétfőtől) 27-éig (vasárnapig) a Fehérvári úton a Bocskai út felől érkező közúti forgalom csak a Móricz Zsigmond körtéren keresztül a Karinthy Frigyes út felé tudja elhagyni területet, ezért a Móricz Zsigmond körtéren átvezetett útpálya a Karinthy Frigyes út felé lesz egyirányú. A szembevezetett kerékpáros közlekedés a körtér útpályáján ez idő alatt szünetel, mivel a Fehérvári úton a kifelé haladó útpályára nem lehet ráhajtani.

Szeptember 27-én (vasárnap) a Fehérvári úti Szent Kristóf Szakrendelő előtti gyalogos-átkelőhelyet véglegesen a Vásárhelyi Pál utcához – azaz a Móricz Zsigmond körtérhez közelebb – helyezik át. Szeptember 27-étől (vasárnaptól) október 5-éig a régi gyalogos-átkelőhelynél lévő szegélyeket építik át, a munkaterület mellett mindvégig egy sávon lehet majd közlekedni.

 

Közlekedési változásokról percről percre – mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is!

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járatokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan frissülő információkat nyújt a honlapján, vagy okostelefonokra letölthető mobilalkalmazáson keresztül. A tömegközlekedési változásokról személyre szabott információk érhetők el a BKK Info oldalán, a www.bkkinfo.hu címen, vagy a BKK Info mobilalkalmazásban. A járatfigyelő funkcióra feliratkozók a tetszőlegesen kiválasztott járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a futar.bkk.hu címen, vagy FUTÁR mobilalkalmazás segítségével, amely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is. A kozut.bkkinfo.hu oldalon valós idejű közúti közlekedési információk érhetőek el. A fővárosban közlekedő autósok interaktív online térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk. Az előre tervezett forgalomkorlátozások már napokkal az életbe lépésük előtt elérhetők a webes felületen.

Budapest, 2015. szeptember 18.
Budapesti Közlekedési Központ