BKV.hu

Széll Kálmán tér felújítás: január 19-étől március elejéig nagymértékben változik a villamosforgalom és a közúti közlekedés

2015-01-16 11:39:03

Január 19-én, hétfőn a Széll Kálmán tér villamosforgalmát is nagymértékben érintő bontási és építési munkákkal folytatódik a tér felújítása. A tér hétfőtől érvényes forgalmi rendje, a közösségi és közúti közlekedési változások részletesen megismerhetőek a folyamatosan frissülő www.bkk.hu/szellkalmanter oldalon. A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015. január 12-én elkezdődtek. A teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be, amelynek eredményeképpen a mai elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, Buda közlekedése pedig – a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével összehangolt munkáknak köszönhetően – megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és fővárosi forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, esetenként kényelmetlenségekkel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése is több alkalommal változik majd.
 
A Széll Kálmán tér felújításának 2015. január 19-én, hétfőn kezdődő és várhatóan március elejéig tartó ütemében a tér belsejét is érintő bontási és építési munkák miatt több, a teret érintő villamosjárat nem tudja megközelíteni megszokott megállóját, végállomását. Ezért a Széll Kálmán tér két oldalán ideiglenes villamos-végállomásokat építünk: az egyiket az Attila út és a Krisztina körút kereszteződésénél, a Széll Kálmán tér oldalában, a másikat pedig a Szilágyi Erzsébet fasor és a Káplár utca kereszteződésénél. A 61-es villamos két szakaszra osztva jár majd: délen a Móricz Zsigmond körtér és az Attila út–Krisztina körút kereszteződésénél lévő ideiglenes végállomás között, északon pedig Hűvösvölgy és a Káplár utcai ideiglenes végállomás között. Az ideiglenes villamos-végállomásoktól a Széll Kálmán térre gyalogosan lehet eljutni: mindkettő mintegy 500 méteres távolságra van a tértől, illetve a metróállomástól, amelyet körülbelül 6-7 perces sétával lehet elérni, ezért javasoljuk, hogy ennyivel több időt tervezzenek az utazásra. Azok számára, akiknek a villamos két ága közötti gyaloglás kényelmetlenséget jelent, a Királyhágó térig meghosszabbított útvonalú 91-es busz igénybevételét ajánljuk, amelyre a Nagyenyed utca megállóhelyen lehet további gyaloglás nélkül, ugyanazon a peronon átszállni. Így a villamosról átszállhatnak a buszra, és a Széll Kálmán tér érintésével – de a két ideiglenes végállomás közötti körülbelül 500 méteres, 6-7 perces gyaloglást elkerülve – szállhatnak vissza a villamosra. A 18-as villamos a Savoya Parktól, az 59-es villamos pedig a Márton Áron tértől csak az Attila út és a Krisztina körút kereszteződésénél lévő ideiglenes végállomásig közlekedik. A Szent János kórház és Farkasrét között utazóknak javasoljuk a Zugliget, Libegőig meghosszabbított vonalú 102-es buszt, az 59-es villamos és a 102-es busz ajánlott átszállási pontja a Kék Golyó utca megálló. A Széll Kálmán tér ideiglenes forgalmi rendjét úgy alakítottuk ki, hogy a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozzuk, és a legtöbb, a téren áthaladó járat mellett alternatív eljutási lehetőséget is kínálunk, azonban az erre közlekedőket kérjük, hogy a szokásosnál 10-15 perccel hamarabb induljanak el, hogy biztosan időben elérjék úti céljukat. Hétfőtől a Krisztina körút–Szilágyi Erzsébet fasor csomópontjának közúti közlekedése is jelentősen átalakul.
 
Honlapunkon a folyamatosan frissülő www.bkk.hu/szellkalmanter aloldalon mindig elérhetők a főváros egyik legforgalmasabb terének rekonstrukciójával és a vonatkozó közlekedési változásokkal kapcsolatos aktuális információk. A villamos- és buszközlekedés január 19-étől, hétfőtől érvényes változásai az aloldalon ide kattintva érhetőek el, a gyalogos- és a közúti közlekedési változások pedig itt ismerhetőek meg.
 
Budapesti Közlekedési Központ


Csatolt dokumentumok: