BKV.hu

Reagálás az index.hu május 18-i Félkész buhera: megnyitották a Köki új metróperonját című cikkére

2011-05-19 13:10:52

Tisztelt Szerkesztőség!

Az index május 18-i "Félkész buhera: megnyitották a Köki új metróperonját" című bejegyzéssel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk:
 
Nem tartjuk szerencsésnek, hogy egy újságíró bármilyen forrásra hivatkozva negatív színben tűnteti fel Társaságunkat azért, mert szakmai szemmel nem különbözteti meg a közönségforgalomnak történő átadást és a konkrét, végleges műszaki átadást.
 
A bejegyzéssel egyúttal azt sugallja, hogy a BKV balesetveszélyes, és félkész peront adott át a forgalomnak, annak ellenére, hogy ez még nem a végleges állapot, ami a beruházás jelenlegi szakaszában teljesen normális. Társaságunk nem állította azt, hogy a kivitelezés véget ért, azaz teljesen elkészült, ugyanakkor azt a jogos utasigényt tartotta szem előtt, hogy a forgalomnak minél előbb átadhassa a biztonságos, szerkezetileg kész, használható peront. A cikkel kapcsolatban megjegyezzük, hogy Kőbánya-Kispesten a nyári iskolaszünet során tervezünk teljes állomászárat, amikor a metró peronok átalakítása, a liftek, mozgólépcsők, és a végleges burkolat és felület kialakítások is megtörténnek. A jelenlegi átadást az is indokolta, hogy a végleges határidő betartásához szükség van a "régi", középső peronon is előkészítő munkák elvégzésére, és ezek csak akkor kezdhetők el, ha az érkező utasforgalomtól mentesítjük az építési területet.
 
Ha nem adtuk volna át a peront, akkor akár arról is írhatna a sajtó, hogy miért nem került még mindig átadásra a metróperon, hiszen már kívülről is látszik, hogy használható lenne a gyalogosforgalomnak. Szakmai alapot nélkülöző cikkekkel sajnos nem tudunk mit kezdeni. Abban bizonyára egyetérthetünk, hogy egy műszaki átadás előtt álló szerkezetkész építkezés minden esetben a cikkben említetthez hasonlóan néz ki.
 
Az újságírónak természetesen lehetősége van szubjektív véleményét megírni, azonban nem tartjuk szerencsésnek, ha Társaságunk véleményét figyelmen kívül hagyva félrevezeti olvasóit. A metróperonnal kapcsolatban hangsúlyozzuk, hogy a cikkben közölt műszaki állapot természetesen nem a végleges, azonban a gyalogosforgalom szempontjából biztonságos.

2011. május 19.

BKV Zrt.