BKV.hu

Reagálás a nol.hu cikkére, illetve a médiában a BKV-s bérekkel kapcsolatban megjelent egyéb kérdésekre

2016-01-06 12:21:42

A BKV határozottan visszautasítja a nol.hu-n tegnap megjelent cikkben foglaltakat, melyben az újságíró a BKV elnök-vezérigazgatója szájába ad olyan mondatot, amely személyesen tőle nem hangzott el. Egyébként minden józanul gondolkodó ember számára logikus a válasz, mely azért vonatkozott csak a vezetőkre, mert a sajtószobára küldött újságírói kérdés a vezetők bérét firtatta. Nem tartjuk etikusnak továbbá keverni egy EKSZ közlemény tartalmát az újságíró magánvéleményével, melynek eredményeként bizonyos megállapítások szakszervezeti véleményként foghatók fel, vagyis: nem minden esetben derül ki, mit mondott a szakszervezet és mi az újságírói fantázia szüleménye.

A cikk abszolút alkalmas az indokolatlan hangulatkeltésre, amikor „minden eddiginél nagyobb felháborodásról” ír, miközben erre semmilyen adat, közvélemény-kutatásból származó, vagy egyéb információ nem áll rendelkezésére. Megjegyezni kívánjuk, hogy a BKV menedzsmentje még nem tette meg a béremelésre vonatkozó ajánlatát. Ami az elnök-vezérigazgató jövedelmét illeti, az közel 40%-kal csökkent, amióta a vezérigazgatói munkakört ellátja, illetve lényegesen kevesebb, mint az előző időszak vezérigazgatóinak  jövedelme volt és prémiumot sem vesz fel.

A nol.hu esetében már a cím is bicskanyitogató: honnan tudja a cikk írója, hogy „kiakadtak”, és honnan veszi a bátorságot a BKV elnök-vezérigazgatóját pökhendiséggel megbélyegezni? Az üzleti világban elfogadhatatlan hozzáállás ugyan az újságírót minősíti és forrásait is, azonban ennek ellenére sem mehetünk el amellett, hogy túlzásokba és félretájékoztatásba bocsátkozik, ezzel mintegy manipulálva a közvéleményt, valamint csorbítva a Társaság és annak vezetőinek hírnevét.

Az EKSZ közleményét a vezetés nem kapta meg, a szövetség honlapján  olvasható „mérhetetlen a felháborodás a cégnél” annál is inkább érthetetlen, mert nincs tudomásunk arról, hogy a többi 26 szakszervezet soraiból - akiknek tagjai szintén a Társaságnál dolgoznak –,  vagy akár a járművezetők részéről érkezett volna észrevétel a vezetőik felé. A honlapon is a szóban forgó cikk található. Úgy tűnik, mintha az újságíró  az EKSZ elnökét szeretné helyzetbe hozni és megtámogatni újabb kommunikációs tevékenységében.

Elvárható lenne, hogy amennyiben Nemes Gábor visszataszítónak tart valamit – amint a cikk fogalmaz –, azt a szakszervezeti elnök ne az újságírón keresztül tudassa, hanem – mint korábban az elnök-vezérigazgatóval folytatott levelezésükben biztosították egymást – szemtől szembe,  a konzultáció lehetőségét kihasználva.

A BKV vezetése ezúton is kijelenti, hogy a munkatársak megbecsülése, a megfelelő munkakörülmények biztosítása, valamint biztonságos munkavégzése, csak úgy, mint a biztonságos járműpark üzemeltetése  prioritást élvez, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy az esetleges félreértéseket, vitás kérdéseket tárgyalásos úton rendezze.

A BKV felszólítja a nol.hu újságíróját a korrekt tájékoztatás tiszteletben tartására és további jogi lépések megtételét tervezi.

 
BKV Zrt.