BKV.hu

Reagálás a DK akciójára

2016-11-19 19:03:00

A Demokratikus Koalíció akcióját, amelyet az utasok "védelmében" és felkészítésére tervez, a BKV feleslegesnek és inkább félelemkeltőnek, mint hasznosnak véli. A DK által a szórólapon megfogalmazott alapvető tanácsok bármilyen zárt térben előforduló  tűzesetre helytállóak lehetnének, azok nem segítik a metró utasait, azonban félelmet és pánikot keltenek. Olyan színvonalú "tájékoztató" mondatok, hogy "Ha látod, hogy forró az edény, ne fogd meg, mert megégeti a kezed.", csak pánikkeltésre alkalmasak, komoly hozzáadott értéket nem hordoznak, ezért teljességgel feleslegesek.

 

Az M3 üzemeltetésében, műszaki rendszereiben az elmúlt néhány évben olyan jelentős átalakítások, fejlesztések történtek - például tűzjelző és oltó rendszer kiépítése, műszaki elemek rendelkezésre állásának és megbízhatóságának növelése - amellyel a különböző veszélyhelyzetek kialakulásának esélye a korábban is minimálisról tovább csökkent. A budapesti metrórendszer megbízhatósága semmilyen szempontból nem rosszabb az európai városok hasonló rendszereitől, bármilyen összehasonlítás próbáját kiállják rendszereink, munkatársaink és üzemeltetésünk! A metrót üzemeltető munkatársak felkészültsége kimagasló, váratlan esemény kezelésében is az elvárható legmagasabb szintű segítséget, megoldást tudják nyújtani.

 

Minden metrókocsiban rendelkezésre állnak műszaki berendezések, melyekkel az utasaink a jármű vezetőjével kommunikálni tudnak, erről utasainkat tájékoztatjuk is. Tehát sem ehhez, sem ahhoz, hogy a járműszemélyzet utasításait kell követni egy megszokottól eltérő esemény kialakulása esetén, nincs szükség szórólapok terjesztésére.

 

A metró üzemében rögzített alapszabály, hogy - tervezett forgalmi okokat leszámítva - szerelvény két állomás között az alagútban ne álljon meg, a megállás helye minden esetben az állomás legyen. Az üzemeltetők minden esetben ezen szakmai alapelvet figyelembe véve hozzák meg felelősségteljesen döntéseiket.

 

Ahogyan a BKV az üzemeltetéssel kapcsolatos összes döntést kizárólag szakmai alapon, az utasok és az üzemeltetés biztonságának felelősségét elsődleges prioritásként kezelve hozza meg. Ez a szerelvények, illetve a pálya állapotának rendszeres felmérését is magában foglalja, melynek gyakoriságát és módszereit kizárólag független szakmai elvek határozzák meg, és amelyet Társaságunk szakemberei a legnagyobb körültekintéssel és a vonatkozó szabályok maximális betartása mellett végeznek.

 

A régi metrókocsik felújítása már megkezdődött, így a jöév folyamán forgalomba állnak a korszerűbb járművek. Addig is, a BKV ismételten kijelenti, hogy csak olyan szerelvényt enged utasforgalomba, amelyet szakemberei műszakilag átvizsgáltak és biztonságosnak találtak, vagyis  nem veszélyezteti senki egészségét.

 

A BKV vezetése pontosan tisztában van saját döntéseinek felelősségével, és birtokában van az M3 metróvonal biztonságos üzemeltetéséhez szükséges minden információnak és tapasztalatnak. A BKV vezetése minden esetben felelős döntéseket hoz, így az utasok biztonsága garantált.

 

2016. november 19.