BKV.hu

Pótlóbusz jár az M3-as metró helyett a Deák Ferenc tér és Újpest között a szeptember 17-18-i hétvégén

2016-09-12 14:21:04

Pótlóbusz jár az M3-as metró helyett a Deák Ferenc tér és Újpest között a szeptember 17-18-i hétvégén

 

A 2016. szeptember 17-18-i hétvégén az M3-as metró Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között rövidített útvonalon közlekedik pályakarbantartás miatt. A kimaradó szakaszon pótlóbusz viszi az utasokat, a Deák Ferenc tér M és Újpest-Központ M között M3-as jelzéssel, a Deák Ferenc tér M és az Árpád híd M között pedig – a sűrűbb metrópótló-forgalom érdekében – M3A jelzéssel. A hétvégén nagyobb befogadóképességű villamosszerelvények járnak a 14-es vonalon is, kényelmesebb utazási lehetőséget kínálva ezzel Újpest felé.

 

Közlekedés az M3-as metró vonalán

 

2016. szeptember 17-én (szombaton) és 18-án (vasárnap) az M3-as metró egész nap rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között közlekedik. A kimaradó szakaszon pótlóbusszal lehet utazni:

·         Az Újpest-Központ M és a Deák Ferenc tér M között M3-as jelzéssel indul pótlóbusz.

·         Az Árpád híd M és a Deák Ferenc tér M között még sűrűbb közlekedést biztosít az M3A jelzésű pótlóbusz.

 

A Deák Ferenc tér M felől Újpest-Központ M irányába közlekedő M3-as pótlóbusz a Deák Ferenc tér–Károly körút–Deák Ferenc tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Podmaniczky utca–Teréz körút–Nyugati tér–Váci út–Róbert Károly körút–Váci út–Árpád út–István út–Újpest-Központ útvonalon halad, az alábbi megállók érintésével:

·         Deák Ferenc tér M: a 914-es, a 914A, a 931-es, a 950-es, a 950A, a 979-es és a 990-es autóbusz megállóhelye a Károly körúton, a Király utca kereszteződése előtt,

·         Arany János utca M: a 9-es autóbusz megállóhelye a Bajcsy-Zsilinszky úton,

·         Nyugati pályaudvar M: a 914-es, a 914A, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelye a Váci úton,

·         Lehel tér M: a templom szervizútjának torkolata előtt a Váci úton,

·         Dózsa György út M: a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelye a Váci úton,

·         Árpád híd M: a 901-es és a 918-as autóbusz megállóhelye a Róbert Károly körúton,

·         Árpád híd M: a 32-es autóbusz végállomása a Váci úton,

·         Forgách utca M: a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelye a Váci úton,

·         Gyöngyösi utca M: a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelye a Váci úton,

·         Újpest-Városkapu M (Váci út): a Váci úton a benzinkúttal szemben,

·         Újpest-Városkapu M: a 104-es, a 104A, a 196-os, a 196A és a 204-es autóbusz megállóhelye az Árpád úton,

·         Újpest-Központ M: a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz Káposztásmegyer irányú megállóhelye az István úton.

 

Az Újpest-Központ M felől a Deák Ferenc tér M irányába közlekedő M3-as pótlóbusz az Újpest-Központ–István út–Árpád út–Váci út–Róbert Károly körút–Teve utca, forduló–Róbert Károly körút–Váci út–Nyugati tér–Teréz körút–Podmaniczky utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér–Károly körút–Deák Ferenc tér útvonalon halad, az alábbi megállók érintésével:

·         Újpest-Központ M: a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz Keleti pályaudvar irányú megállóhelye az István úton,

·         Újpest-Központ M: a 104-es, a 104A, a 196-os, a 196A és a 204-es autóbusz megállóhelye az Árpád úton,

·         Újpest-Városkapu M: a 104-es, a 104A, a 196-os és a 204-es autóbusz megállóhelye az Árpád úton,

·         Újpest-Városkapu M (Váci út): a 950-es autóbusz megállóhelye a Váci úton,

·         Gyöngyösi utca M: a 950-es autóbusz megállóhelye a Váci úton,

·         Forgách utca M: a 950-es autóbusz megállóhelye a Váci úton,

·         Árpád híd M: a 115-ös autóbusz végállomása a Váci úton,

·         Árpád híd M: a helyközi Volán-járatok leszállóhelye a Váci úton,

·         Dózsa György út M: a 950-es autóbusz megállóhelye a Váci úton,

·         Lehel tér M: a 15-ös és a 115-ös autóbusz megállóhelye a Váci úton,

·         Nyugati pályaudvar M: a 914-es, a 914A, a 923-as, a 931-es és a 950-es autóbusz megállóhelye a Teréz körúton,

·         Arany János utca M: a 9-es autóbusz megállóhelye a Bajcsy-Zsilinszky úton,

·         Deák Ferenc tér M (leszállóhely): a 909-es, a 979-es és a 979A autóbusz megállóhelye a Károly körúton, a Városháza Park oldalában.

 

Az M3A pótlóbusz a Deák Ferenc tér M és az Árpád híd M között közlekedik, az M3-as pótlóbusszal megegyező útvonalon. Az M3A pótlóbuszra

·         a Deák Ferenc téren a 914-es, a 914A, a 931-es, a 950-es, a 950A, a 979-es és a 990-es autóbusz megállóhelyén a Károly körúton, a Király utca kereszteződése előtt,

·         az Árpád hídnál pedig a helyközi Volán-járatok Váci úti leszállóhelyén lehet felszállni.

 

 

Az utolsó metró, metrópótló-busz és csatlakozó járatok

 

Az utolsó metró a Deák Ferenc térről a megszokottnál 10 perccel később, 23:46-kor indul Kőbánya-Kispest felé.

Az utolsó pótlóbusz a Deák Ferenc térről 23:49 órakor indul Újpest felé.

Az utolsó metróhoz csatlakozó járatok az M3-as metró és pótlóbusz érkezéséhez igazodva 5-10 perccel később indulnak a metróállomásoktól.

 

 

 

Változások a kapcsolódó felszíni járatok közlekedésében

 

9-es busz

 

Az Óbuda felé közlekedő 9-es busz a Deák Ferenc téren a Király utca előtti megállója helyett a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Anker köz kereszteződését követő útszakaszon áll meg, mert megszokott megállóhelyén a metrópótló buszok végállomása lesz.

 

14-es villamos

 

A 14-es villamos a metrópótlás ideje alatt a megszokottnál nagyobb befogadóképességgel, kétkocsis helyett háromkocsis szerelvényekkel közlekedik, kényelmes utazási lehetőséget kínálva a Lehel tér M-től Újpest felé.

 

 

15-ös és 115-ös autóbusz

 

A Gyöngyösi utca M felé tartó 15-ös és az Árpád híd M felé közlekedő 115-ös buszra a Deák Ferenc téren a 105-ös busz Buda irányú megállójában – az Erzsébet téren – lehet felszállni, mert megszokott megállóhelyükön a metrópótló buszok végállomása lesz.

 

 

32-es, 115-ös és 120-as autóbusz

 

A metrópótlás ideje alatt változik a 32-es, a 115-ös és a 120-as autóbusz végállomási rendje az Árpád híd M végállomáson:

·         a 32-es autóbusz a 120-as autóbusz le- és felszállóhelyén áll meg;

·         a 115-ös autóbusz a Nyugdíjfolyósító épülete mellett áll meg;

·         a 120-as autóbusz a 115-ös autóbusz megállóhelyén áll meg.

 

 

 

A metró és a pótlóbusz közötti átszálláskor nem kell új jegyet érvényesíteni

 

A metróról a pótlóbuszra vagy a pótlóbuszról a metróra történő átszállás nem minősül útmegszakításnak, átszálláskor az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint az átszállójegy – használata esetén nem kell újat kezelni, a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell. A nyomdai kivitelű, tömbbe fűzött gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből. A mindkét végén számkockával ellátott, egy darabból álló átszállójegyet a pótlóbuszra vagy a metróra történő átszállásnál nem kell újra kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik, amelyet a pótlástól függetlenül korábbi átszálláskor már kezeltek, vagy későbbi átszálláskor kezelni fognak.

 

A metrószakaszjegy használata esetén a metró és a pótlóbusz közötti átszállásnál a jegyet a számkocka nélküli végén újra kezelni kell.

·         Az M3-as metróvonalon megkezdett utazások esetén a pótlóbuszra történő átszálláskor a kezdő megállóhoz képest kell megállapítani a szakaszjegy érvényességét, azaz a 3 megálló távolságot az eredeti, pótlás nélküli helyzethez képest kell vizsgálni.

·         A pótlóbuszon megkezdett utazásnál – mivel a felszállás helye nem állapítható meg – egy megállónyi pótlóbuszos utazást kell feltételezni, így a szakaszjegy az átszállástól, azaz M3-as metróvonalon történt (másodszori) kezelés helyszínéhez képest számított legfeljebb 2 megállóig, azaz a Kálvin tér állomásig használható.

 

 

Közlekedési változásokról percről percre – mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is!

 

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járatokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan frissülő információkat nyújt a honlapján, vagy okostelefonokra letölthető mobilalkalmazáson keresztül.

 

A közösségi közlekedési változásokról személyre szabott információk érhetők el a BKK Info oldalán, a www.bkkinfo.hu címen, vagy a BKK Info mobilalkalmazásban. A járatfigyelő funkcióra feliratkozók a tetszőlegesen kiválasztott járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a futar.bkk.hu címen, vagy FUTÁR mobilalkalmazás segítségével, amely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is. Az előre tervezett forgalomkorlátozások már napokkal az életbe lépésük előtt elérhetők a webes felületen.

 

A kozut.bkkinfo.hu oldalon valós idejű közúti közlekedési információk érhetőek el. A fővárosban közlekedő autósok interaktív online térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk.

 

Budapest, 2016. szeptember 12.

 

Budapesti Közlekedési Központ