BKV.hu

Nem igazak a VEKE állításai, utasaink biztonsága a Solaris trolikon is garantált

2017-02-28 15:21:09

Határozottan visszautasítjuk azokat a vádakat, amelyeket 2017. február 26-án 10:34-kor megjelent facebook posztjában fogalmazott meg a VEKE. Az írás több ponton olyan állításokat tartalmaz, amelyek vagy teljesen alaptalanok, vagy az igazságot erősen torzítják. A posztban megfogalmazottakkal szemben:

Nem igaz, hogy a Solaris trolibuszok ajtajainak kinyílását okozó hiba javítását célzó szoftverfrissítést követően egy órával a járművek utasforgalomba kerültek volna. A valóság ezzel szemben az, hogy a trolibuszok utasforgalomba állását mélyreható tesztek és vizsgálatok előzték meg, amelyek garantálták, hogy az említett hiba ne fordulhasson elő többet. A járművek leállítása során a kiváltó hiba elhárítása minden tekintetben elsőbbséget élvezett, amelynek javítása megtörtént, így a járművek a továbbiakban biztonságosan üzemeltethetők.

Szintén nem igaz a posztban szereplő másik állítás, ami szerint az említett – ajtók kinyílását eredményező – hiba az utasforgalomba kerülést követően 14 alkalommal jelentkezett volna.

A valóság ezzel szemben az, hogy az említett – az ajtók működését érintő kisebb – hiba, melynek előfordulását a VEKE teljesen alaptalanul és tévesen mossa össze a korábbiakkal, éppen az ajtók ki nem nyílását eredményezte. Természetesen ezekben az esetekben az ajtók akár a vezetőállásból, akár vésznyitással is nyithatóak voltak, a jármű elhagyása mindvégig lehetséges volt, a hiba tehát semmilyen módon nem idézhetett elő balesetveszélyes helyzetet, illetve a forgalomra és az utasforgalomra sem gyakorolt negatív hatást. A ki nem nyíló ajtó hibája csupán néhány egyedi esetben fordult elő, így még csak jellemző hibának sem mondható. Az említett néhány esetben az érintett járművet azonnal lecseréltük, és a hiba javítása a legrövidebb időn belül megtörtént.

 

 

A fentiek alapján elmondható, hogy utasaink biztonsága nincs, és a VEKE állításaival szemben nem is volt veszélyben. Társaságunk a biztonságkritikus hiba észlelését követően azonnal megtette a szükséges lépéseket a hiba mielőbbi kijavítása érdekében, majd miután alapos és mélyreható tesztekkel hitelt érdemlően győződött meg arról, hogy a járművek semmilyen tekintetben nem veszélyeztetik az utasok biztonságát, engedte forgalomba azokat.