BKV.hu

Megszületett a megállapodás a BKV Zrt. menedzsmentje és az érdekvédelmi szervezetek képviselői között a BKV 2017. évi bérfejlesztéséről

2017-04-28 13:57:54

Megszületett a megállapodás a tagság 90%-ét tömörítő szakszervezeti szövetségek és a munkáltató között a BKV Zrt. munkavállalók 2017. évi bérfejlesztésének mértékéről és a társasági juttatásokról. Ennek értelmében a Társaság a keresetek növelésének érdekében január 1-ig visszamenően átlagosan 15%-os bérfejlesztést hajt végre, amelyből 10% alapbérfejlesztés, 5% pedig bérfelzárkóztatás célját szolgálja, elsősorban a hiányszakmákra és a legalacsonyabb jövedelműekre vonatkozóan. A most aláírt bérmegállapodás az utóbbi évek legnagyobb mértékű bérfejlesztése a BKV Zrt.-nél, amelyért a Társaság menedzsmentje ezúton is kifejezi köszönetét Tarlós István főpolgármester úrnak.

A megállapodás alapján a munkáltató 2017. január 1-től április 30-ig tartó időszakra visszamenően egy összegben, egyszeri 197.000 Ft/fő bérkiegészítést fizet, tervezetten a májusi bérfizetéskor azon munkavállalók számára, akik 2016. december 31-én munkaviszonyban voltak, a ledolgozott idő arányában kialakított sávok alapján, 2017. május 1-jétől pedig 10%, de minimum 28.000 Ft alapbérfejlesztést hajt végre a főállású munkavállalók körében. A hiányszakmák, illetve a piaci bérszínvonaltól jelentős mértékben eltérő munkakörök esetében a munkáltató ezen felül további bérfelzárkóztatást hajt végre, amelynek elosztása differenciáltan történik. 

A végrehajtott bérfejlesztés eredményeképpen az ágazati sajátosságokat figyelembe véve jelentős mértékben emelkedik a járművezetők és a szakmunkások bére, valamint a megállapodás a munkaerő-piaci helyzet javításának érdekében a szellemi munkavállalók piaci bérszínvonaltól eltérő béreinek felzárkóztatását is rendezi a felhasználható források nyújtotta lehetőségeken belül.

A BKV Zrt. vezetése az érdekvédelmi szervezetekkel együtt a bérmegállapodás részleteinek kialakításakor törekedett rá, hogy a bérfelzárkóztatásra fordítható források méltányosan kerüljenek elosztásra és a bérfejlesztés széleskörűen és hatékonyan kezelje a hiányszakmák, illetve az átlagos bérszinttől jelentősen elmaradt bérek kérdését.

A bérmegállapodás aláírására a jövő héten kerül sor.

BKV Zrt.