BKV.hu

Március 15-től hétvégente kizárólag Alstom szerelvények közlekednek az M2-es metró vonalán

2013-03-07 11:33:47

A 2013. március 15-i hétvégén már kizárólag a vadonatúj Alstom szerelvények közlekednek az M2-es metró vonalán. Ettől a naptól kezdődően hétvégenként, azaz szombaton és vasárnap csakis az új Alstom szerelvényekkel találkozhatnak utasaink ezen a metróvonalon. A korszerű, légkondicionált, teljes hosszában átjárható járművekkel az utazás kényelmesebbé, csendesebbé válik. A munkanapi forgalomban még a régi orosz szerelvények is részt vesznek néhány hétig, amíg az összes új szerelvény forgalomba áll.
 
Hétről hétre egyre több Alstom Metropolis áll forgalomba
 
Az első Alstom Metropolis szerelvény kulcsát 2012. július 10-én ünnepélyes keretek között adta át Tarlós Istvánnak, Budapest főpolgármesterének Patrick Kron, az Alstom elnök-vezérigazgatója. Az első járművezetők képzésének befejeztével a francia cégcsoport járműve két hónappal később, szeptember 7-én, pénteken állt forgalomba az M2-es metróvonalon. 2013 márciusára már hétről hétre egyre több új vonat fut az M2-es metró alagútjaiban, tavasszal pedig a vonalra szánt mind a 22 Alstom szerelvény megszerzi "forgalmi engedélyét", azaz üzemeltetési bizonyítványát. A  közel száz fős járművezetői gárda többsége is letette már típusvizsgáját, így a régi szerelvények hamarosan végleg elbúcsúznak a Déli pályaudvar és az Örs vezér tere közötti pályától. Március 15-étől minden hétvégén már kizárólag az új vonatok közlekednek az M2 vonalán.
 
Májusra végleg kiszorulnak az orosz szerelvények

 
Március 25-től a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban még találkozhatunk a szovjet gyártmányú metrókocsikkal, de munkanapokon csúcsidőszakon kívül már nem fognak közlekedni. Ezt követően április folyamán végleg leváltják az Alstom hófehér szerelvényei az évtizedek óta szolgáló kék EV és EV3 típusú vonatokat.
 
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala
Kommunikációs Igazgatóság
 
Budapesti Közlekedési Központ