BKV.hu

Május 11-étől új forgalmi rend a Stromfeld Aurél út–Németvölgyi út–Pagony utcai körforgalom kiépítése miatt

2015-05-08 18:40:00

2015. május 11-étől (hétfőtől) várhatóan 17-éig (vasárnapig) a XII. kerületi Németvölgyi út Kiss János altábornagy utca és Stromfeld Aurél út közötti szakaszát a Stromfeld Aurél út felé egyirányúsítják, mert a Stomfeld Aurél út–Németvölgyi út–Pagony utcai csomópont körforgalommá alakításának új üteme kezdődik. Előreláthatóan május 18-ától újra változik a környék forgalmi rendje: a június végéig tartó ütemben visszaadják a forgalomnak a lefelé egyirányú Pagony utcát, valamint mindkét irányban megnyitják a forgalom előtt a Németvölgyi út két ágát is. Ugyanakkor – a május 11-én bevezetendő közlekedési rend szerint – a Németvölgyi út keleti ágán (azaz a Kiss János altábornagy utca és a Stromfeld Aurél út között) megmarad a Stromfeld Aurél út irányú egyirányúsítás. A XII. kerület egyik fontos csomópontjának körforgalommá alakítását a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ koordinálja. Az építkezés 2015 márciusában kezdődött, és várhatóan július 31-ére készül el a Colas Út Zrt. kivitelezésében, közel nettó 124 millió forintért.

 

 

Forgalmi változások május 11-étől 17-éig

 

Ütemterv szerint zajlik a XII. kerületi Stromfeld Aurél út–Németvölgyi út–Pagony utcai körforgalom márciusban megkezdett kiépítése. A sikeresen lezajlott első ütem után május 11-étől (hétfőtől) várhatóan 17-éig (vasárnapig) – a körforgalom kiépítésének második ütemében – az alábbiak szerint változik meg a környék forgalmi rendje:

 

A Németvölgyi út Kiss János altábornagy utca és Stromfeld Aurél út közötti szakaszát a Stromfeld Aurél út felé egyirányúsítják. A Pagony utca és a Németvölgyi út nyugati ága a csomópontban továbbra is lezárva marad.

 

A Németvölgyi úton (a temető felől) az Alkotás utca felé haladók részére a Németvölgyi út–Szendi árok–Stromfeld Aurél út–Apor Vilmos tér–Böszörmény út terelőút ajánlott.

 

A Németvölgyi úton a Királyhágó tér felől érkezve csak a Stromfeld Aurél útig lehet haladni, legkésőbb ebben a csomópontban felfelé vagy lefelé el kell kanyarodni. A Böszörményi út felől érkezőknek ezért a Böszörményi út–Apor Vilmos tér–Stromfeld Aurél út–Szendi utca–Németvölgyi út az ajánlott kerülőút.

 

A Stromfeld Aurél úton egyenesen közlekedők irányonként 1-1 forgalmi sávon továbbra is át tudnak haladni a csomóponton, de a Stromfeld Aurél útról a Németvölgyi útra nem lehet elkanyarodni sem a temető, sem a Királyhágó tér felé.

 

 

Forgalmi változások május 18-ától június 28-áig

 

A második ütemet követően várhatóan május 18-ától (hétfőtől) megkezdődik, és előreláthatóan június 28-áig tart a körforgalom építésének harmadik üteme. A tervek szerint június végéig érvényben lévő forgalmi rend szerint visszaadják a forgalomnak a lefelé egyirányú Pagony utcát, valamint mindkét irányban megnyitják a forgalom előtt a Németvölgyi út nyugati ágát is. Ugyanakkor – a május 11-én bevezetendő közlekedési rend szerint – a Németvölgyi út keleti ágán (azaz a Kiss János altábornagy utca és a Stromfeld Aurél út között) megmarad a Stromfeld Aurél út irányú egyirányúsítás. A Németvölgyi út forgalma ebben az időszakban a Mártonhegyi út és a Stromfeld Aurél út között mindkét irányban folyamatosan haladhat, de a temető felől érkezve a csomópontban csak a Stromfeld Aurél útra lehet elkanyarodni; a Németvölgyi úton a Királyhágó tér felé továbbra sem lehet egyenesen továbbhaladni.

 

A Németvölgyi úton a (temető felől) az Alkotás utca felé továbbhaladóknak továbbra is a Németvölgyi út–Szendi árok–Stromfeld Aurél út–Apor Vilmos tér–Böszörményi út a javasolt terelőút, míg a Böszörményi út felől érkezőknek a BKK továbbra is a Böszörményi út – Apor Vilmos tér – Stromfeld Aurél út – Szendi utca – Németvölgyi út kerülőutat javasolja.

 

A Stromfeld Aurél úton egyenesen haladók irányonként 1-1 forgalmi sávon továbbra is áthaladhatnak a csomóponton. Emellett a Stromfeld Aurél úton a Szent Orbán tér felől érkezők el tudnak kanyarodni a temető felé a Németvölgyi útra, de a Királyhágó tér felé továbbra sem lehet elkanyarodni egyik irányból sem.

 

A gyalogosok forgalmát egyik ütemben sem korlátozzák, úti céljukat – legalább az utcák egyik oldali járdáján – mindvégig elérhetik.

 

A közösségi közlekedési járatok útvonala sem a második, sem a harmadik ütemben nem változik.

 

Az kapubehajtók használatát az ingatlantulajdonosoknak a kivitelező mindvégig biztosítja, ez alól csak a behajtó előtti burkolatcsere néhány napig tartó időszaka jelent majd kivételt.

 

A Stromfeld Aurél út–Németvölgyi út–Pagony utcai körforgalom várhatóan július 31-ére készül el. A várhatóan június 29-étől tervezett további forgalomkorlátozásokról a BKK hamarosan tájékoztatást ad. Az átépítés ideje alatti esetleges kellemetlenségekért a BKK az ott lakók és az arra közlekedők türelmét kéri.

 

 

Stromfeld Aurél út–Németvölgyi út–Pagony utcai körforgalom építéséről

 

A XII. kerület egyik fontos csomópontjának, a Stromfeld Aurél út–Németvölgyi út–Pagony utca kereszteződésének körforgalommá alakítását a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ koordinálja. Az építkezés 2015 márciusában kezdődött, és várhatóan július 31-ére készül el a Colas Út Zrt. kivitelezésében, közel nettó 124 millió forintért.

 

A korábban ötágú jelzőlámpás csomópontot egy szintén ötágú, egy forgalmi sávval rendelkező körforgalommá építik át; a belső kör átmérője 14 méter lesz. A belső kört zöldfelület díszíti majd, amelyet egy fél méter széles, kiskockakő burkolatú optikai vezetősáv szegélyez. Az útpálya, amelyen a gépjárművek a középső kört kerülik meg, egy négy méter széles aszfalt burkolatú, valamint egy három és fél méter széles nagykockakő burkolatú felületből áll. Mindkettő egyszerre és együttesen járható, az eltérő burkolat célja, hogy felhívja a figyelmet a nagyobb járművek kanyarodásának helyigényére.

 

A körforgalomba belépő, valamint azt elhagyó járműveket az úttorkolatban csomóponti terelőszigetek választják majd el. Az átépítéssel új zöldfelületek jönnek létre, amelyeket öntözőrendszer locsol, a kör közepén található dísznövények pedig egyedi megvilágítást kapnak a talajra helyezett, LED forrású dekor lámpatestekkel. A körforgalom környezetében átépülnek a kapubehajtók és a járdák is, amelyek a zöldövezeti lakókörnyezetbe illő, nemes zúzalék felületű térkőburkolatot kapnak.

 

Budapest, 2015. május 8.

 

Budapesti Közlekedési Központ