BKV.hu

Közlekedési változások a Szabadság híd lezárása idején, két júniusi hétvégén

2017-06-14 15:06:38

Budán meghosszabbított útvonalú villamosjáratokkal, Pesten a Fővám térig közlekedő 72-es trolibusz modern járműveivel, míg Pest és Buda között az M4-es metróval, a 7-es és a 133E busszal utazhatnak a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett két júniusi hétvégén, amelyen lezárják a Szabadság hidat a közúti és a közösségi közlekedési járműforgalom elől. A Fővárosi Önkormányzat döntése szerint 2017. június 17-18-án, 24-25-én, valamint augusztus 5-6-án és 12-13-án ismét átengedik a gyalogosoknak a dunai átkelőt a tavalyi lezárás sikere nyomán. A Szabadság hidat a közúti forgalom elől mind a négy hétvégén szombaton 0:00-tól vasárnap 24 óráig zárják le, ezen időszakban a Fővám téren a jelzőlámpa sárga villogó üzemmódban működik; a Kálvin tér felől érkezők a híd előtt visszafordulhatnak, illetve a Belgrád rakpart–Havas utca felé is továbbhaladhatnak majd.

Négy nyári hétvégén: június 17-18-án, 24-25-én, augusztus 5-6-án és 12-13-án visszaadják a gyalogosoknak, ezért lezárják a gépjármű- és közösségi közlekedési forgalom elől a Szabadság hidat. Ezeken a hétvégéken a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos nem közlekedik.

·         A lezárás idején a BKK a budai oldalon a villamoshálózat kisebb módosításával pótolja a villamosok által biztosított dél-budai eljutási lehetőségeket: a Fehérvári úton a 61-es villamos meghosszabbított útvonalon, a Szent János kórház és a Városház tér között közlekedik, míg a Bartók Béla úti kimaradó villamosszakasz pótlására az 56A járat meghosszabbított útvonalon, a Szent János Kórház és Kelenföld vasútállomás M között jár.
·         A hídon áthaladó forgalom részére az M4-es metró, valamint a 133E és a Gárdonyi térnél is ideiglenesen megálló 7-es autóbusz kínál megfelelő alternatívát.
·         A 47-es, a 48-as és a 49-es villamos pesti, kiskörúti szakaszának pótlására meghosszabbított útvonalon, Zugló vasútállomás és a Fővám tér M között jár a 72-es trolibusz. A kiskörúton a korszerű trolibuszok önjáró képességüket kihasználva, azaz a felsővezetéktől függetlenül közlekednek majd.

Az augusztusi hétvégék pótlási rendjéről a BKK később ad tájékoztatást.

 

Közösségi közlekedés a Fehérvári úton, a 47-es és a 61-es villamos vonalán

A 47-es villamos Fehérvári úton kimaradó szakaszának pótlására a 61-es villamos meghosszabbított útvonalon, a Szent János kórháztól a Városház térig közlekedik, a Szent János kórház és a Móricz Zsigmond körtér M között saját, menetrend szerinti, a körtér és a Városház tér között pedig a 47-es villamos megállóhelyeit érintve. A Szabadság híd lezárásának hétvégéin szombatonként a késő esti időszakban a 973-as éjszakai buszok a Keleti pályaudvar M és Városház tér között sűrűbben közlekednek.

 

Közösségi közlekedés a Bartók Béla úton, a 49-es és az 56A villamos vonalán

A 49-es villamos Bartók Béla úton kimaradó szakaszának pótlására az 56A villamos meghosszabbított útvonalon, a Szent János kórháztól a Kelenföld vasútállomás M végállomásig közlekedik, a Szent János Kórház és a Gárdonyi tér között saját, menetrend szerinti, a Móricz Zsigmond körtér M és Kelenföld vasútállomás M között pedig a 49-es (valamint a 19-es) villamos megállóhelyeit érintve.

 

Közösségi közlekedés Pest és Buda között

Pest és Buda között a BKK az M4-es metró, valamint a 7-es és 133E autóbuszok igénybevételét javasolja. Ezeken a hétvégéken a 7-es autóbuszok mindkét irányban megállnak a Gárdonyi téren is a villamospótló megállóhelyen.

 

A kiskörúti villamosvonal-szakasz pótlása

A 47-es és a 49-es villamos kiskörúti vonalszakaszának pótlására a 72-es trolibusz az Arany János utca metróállomástól meghosszabbított útvonalon, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Kiskörúton át a Fővám tér M megállóhelyig közlekedik. A trolibuszok ezeken a hétvégéken a Fővám tér felé a 9-es autóbusz Arany János utca M, Szent István Bazilika, Deák Ferenc tér M, Astoria M megállóhelyén, továbbá a Kálvin téren és a Fővám téren a villamosmegállókkal párhuzamosan kialakított buszmegállóhelyen állnak meg. Az Arany János utca M felé a 83-as trolibusz Fővám tér M, továbbá a 9-es autóbusz Kálvin tér M, Astoria M, Deák Ferenc tér M, Szent István Bazilika, Arany János utca M megállóhelyén állnak meg.


Budapesti Közlekedési Központ