BKV.hu

Közlekedési változások a fővárosban az október 23-i hétvégén

2016-10-21 13:28:17

Nemzeti ünnepünk, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója, október 23-a alkalmából városszerte több helyszínen tartanak rendezvényeket, egyebek mellett október 22-én (szombaton) délután a budai felső rakpartokon, 23-án (vasárnap) délelőtt pedig a Kossuth Lajos téren. A megemlékezések, ünnepi rendezvények miatti lezárások, forgalomkorlátozások miatt több közösségi közlekedési járat útvonala is változik. A BKK kéri a fővárosban közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a járatok közlekedéséről a BKK honlapján, a BKK Info oldalán vagy a BKK Info mobilalkalmazásban. Különjárati GANZ UV korhű villamost indít a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal és a Budapesti Közlekedési Központ 1956-os számjelzéssel október 22-e és november 4-e között a fővárosban, erről részletesen korábbi közleményünkben olvashat. A hivatalos ünnepi rendezvényekről az oktober23.kormany.hu oldalon tájékozódhat.

 

Közlekedési változások október 22-én (szombaton)

Közúti közlekedés

Október 22-én (szombaton) várhatóan 16:15 és 19:00 között fáklyás felvonulást rendeznek a Műegyetem–Műegyetem rakpart–Szent Gellért tér–Szent Gellért rakpart–Döbrentei tér–Várkert rakpart–Ybl Miklós tér–Lánchíd utca–Clark Ádám tér–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart–Csalogány utca–Nagy Imre tér–Fő utca–Bem József tér útvonalon. Az érintett útszakaszokat lezárják, a forgalomkorlátozásokat a felvonulók elhaladtával folyamatosan oldják majd fel.

Este 22:00-tól másnap délutánig lezárják az V. kerületben a Vértanúk terét.

Csepelen ünnepi rendezvények miatt október 22-én (szombaton) 5:00-tól október 24-én (hétfőn) hajnali 2:00-ig lezárják a Károli Gáspár utcát a Kossuth Lajos utca és a II. Rákóczi Ferenc út között.

Szigetszentmiklóson szintén ünnepi rendezvény miatt 16:00 és 19:00 között lezárják az Árpád utcát a dr. Lengyel Lajos utca és a Szilágyi Lajos utca között.

 

Közösségi közlekedés

2-es villamos

A 2-es villamos egész nap rövidített útvonalon, Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóhely között közlekedik. A Kossuth Lajos tértől a Nagykörút felé a 15-ös vagy a 115-ös busszal lehet továbbutazni. A 2-es villamos forgalmi rendje október 23-án (vasárnap) is hasonlóképpen alakul.

 

7-es és 133E autóbusz

Várhatóan 16:20 és 17:00 között a 7-es és a 133E autóbusz mindkét irányba a Szent Gellért tér–Szabadság híd–Vámház körút–Múzeum körút–Astoria módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Rudas gyógyfürdő Gyógyfürdő, a Március 15. tér és a Ferenciek tere M megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon az alábbi megállókban lehet felszállni a 7-es és a 133-as buszra:
·           Pest felé: Fővám tér M (a 15-ös és a 115-ös busz megállója), majd Kálvin tér M (a 9-es autóbusz megállóhelye),
·           Buda felé: Kálvin tér M (a villamos-megállóhelyi peron mellett) majd Fővám tér M (a villamos-megállóhelyi peron mellett).

 

11-es, 39-es és 109-es autóbusz

Várhatóan 17:00 és 18:00 között a Batthyány tér lezárása miatt az érintett buszjáratok rövidített útvonalon közlekednek:
·           a 11-es busz a Nagybányai út és a Széll Kálmán tér M között,
·           a 39-es busz a Goldmark Károly utca és a Széll Kálmán tér M között,
·           a 109-es busz Óbuda, Bogdáni út és a Margit híd, budai hídfő H között.

 

19-es és 41-es villamos

Várhatóan 16:15 és 17:00 között a 19-es és a 41-es villamos két szakaszra osztva közlekedik:
·           a Bécsi út/Vörösvári út felől a Rudas Gyógyfürdőig,
·           dél-budai végállomásától (19-es: Kelenföld vasútállomás M, 41-es: Kamaraerdei Ifjúsági park) pedig a Szent Gellért térig.

Várhatóan 17:00 és 19:00 között a 19-es és a 41-es villamos a Rudas Gyógyfürdő és a Szent Lukács fürdő között a rakpart helyett a Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Margit körút módosított útvonalon viszi az utasokat. Mindkét irányban kimarad a Várkert Bazár, a Clark Ádám tér, a Halász utca, a Batthyány tér M+H és a Bem József tér megálló, a Margit híd budai hídfőjénél pedig másik megállóhelyet érintenek a villamosok. Ideiglenes megállóhelyek mindkét irányban:
·           Döbrentei tér: az 56A villamos megállóhelye,
·           Dózsa György tér: az 56A villamos megállóhelye,
·           Krisztina tér: az 56A villamos megállóhelye,
·           Mikó utca: az 56A villamos megállóhelye,
·           Déli pályaudvar M: az 56A villamos megállóhelye,
·           Széll Kálmán tér M: a 17-es villamos megállóhelye,
·           Széna tér: a 4-es, a 6-os és a 17-es villamos megállóhelye,
·           Mechwart liget: a 4-es, a 6-os és a 17-es villamos megállóhelye,
·           Margit híd, budai hídfő H: a 17-es villamos megállóhelye.

A 19-es és a 41-es villamos terelése idején – amennyiben a forgalmi helyzet azt lehetővé teszi – pótlóbusz jár a Szarvas tér és a Batthyány tér között a Szarvas tér–Apród utca–Ybl Miklós tér–Lánchíd utca–Clark Ádám tér–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart–Batthyány tér–Fő utca–Clark Ádám tér–Alagút–Alagút utca–Attila út–Dózsa György tér–Krisztina körút–Szarvas tér útvonalon, az alábbi megállóhelyek érintésével:
·           Szarvas tér: a Krisztina körúton a Kereszt utca kereszteződése után,
·           Várkert Bazár: a Lánchíd utcában, a Döbrentei utca kereszteződése után,
·           Clark Ádám tér: a Lánchíd utcában a körforgalom előtt,
·           Halász utca: a 990-es autóbusz megállóhelye,
·           Batthyány tér M+H: a 39-es autóbusz megállóhelye,
·           Halász utca: a 990-es autóbusz megállóhelye,
·           Clark Ádám tér: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállóhelye,
·           Alagút utca: az 5-ös és a 178-as autóbusz megállóhelye,
·           Dózsa György tér: az 5-ös és a 178-as autóbusz megállóhelye.

 

38-as autóbusz

Várhatóan 16:00 és 19:00 között a 38-as autóbusz a József Attila utca felé Szigetszentmiklóson a Petőfi Sándor utca–Vak Bottyán utca–Szent Erzsébet tér–Tököli út módosított útvonalon halad, ezért nem érinti a Szigetszentmiklós, városháza megállóhelyet, Városi Könyvtár megállóját pedig áthelyezik a Szent Erzsébet térre a Tököli út kereszteződése elé.

 

47-es, 48-as és 49-es villamos

Várhatóan 16:20 és 17:00 között a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos budai végállomásától (47-es: Városház tér, 48-as: Savoya Park, 49-es: Kelenföld vasútállomás M) rövidített útvonalon a Szent Gellért tér M megállóhelyig közlekedik.

 

56A villamos

Várhatóan 16:15 és 17:00 között az 56A villamos rövidített útvonalon, Hűvösvölgy és a Döbrentei tér között közlekedik. Aki a Móricz Zsigmond körtérre tart, annak ebben az időszakban célszerű a 61-es vagy a 17-es villamossal megközelítenie azt. Az 56A-ról a 61-es villamosra kényelmesen, egyazon peronnál szállhatnak át többek között a Széll Kálmán téren.

 

Csepeli buszjáratok

35-ös autóbusz
A Szentlőrinci úti lakótelep felé közlekedő buszok egész hétvégén a Kossuth Lajos utca–Szent István út–II. Rákóczi Ferenc út–Szent Imre tér módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Széchenyi István utca és a Karácsony Sándor utca megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon a 35-ös buszra a 36-os, a 148-as, a 152-es és a 159-es járat II. Rákcózi Ferenc út, majd Karácsony Sándor utca H megállójában lehet felszállni. A Csepel, Csillagtelep felé tartó buszok útvonala nem változik.

38-as, 38A, 138-as, 238-as autóbusz
A Szigetszentmiklós, Lakihegy, illetve Budatétény felé közlekedő buszok a Szent Imre tér és a Rákóczi Ferenc út között egész hétvégén a Kossuth Lajos utca–Szent István út módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Szent Imre tér H és a Karácsony Sándor utca H megállókat. A terelt vonalszakaszon a felsorolt buszjáratokra a 35-ös és a 36-os busz Karácsony Sándor utca, majd Széchenyi István utca megállójában lehet felszállni. A csepeli végállomásuk felé közlekedő buszok útvonala nem változik.

71-es autóbusz
A Csepel, Szent Imre tér felé közlekedő buszok egész hétvégén a Táncsics Mihály utca–Károli Gáspár utca–Kossuth Lajos utca–Vermes Miklós utca módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Szent Imre tér H megállóhelyet. A Csepel, Horgásztanya felé tartó buszok útvonala nem változik.

151-es autóbusz
A Kőbánya alsó vasútállomás felé tartó buszok egész hétvégén a Kossuth Lajos utca–Szent István út–II. Rákóczi Ferenc út módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Karácsony Sándor utca megállót. A terelt vonalszakaszon a 151-es autóbuszra a 36-os, a 148-as, a 152-es és a 159-es járat II. Rákóczi Ferenc út, majd Karácsony Sándor utca H megállójában lehet felszállni. A Csepel, Határ utca felé tartó buszok útvonala nem változik.

 

Közlekedési változások október 23-án (vasárnap)

Közúti közlekedés

 

A Rákóczi úton a Nyár utca környékén 7:00 és 13:30 között sávlezárások miatt torlódásokra lehet számítani, majd 13:30-tól várhatóan 18:00-ig az Astoria és a Blaha Lujza tér közötti szakaszt lezárják. Szintén korlátozzák a Bródy Sándor utca forgalmát a Szentkirályi utcától a Puskin utcáig 13:30 és 22:00 között.

17:00-ig továbbra is le lesz zárva az V. kerületben a Vértanúk tere. 7:00-tól 17:30-ig lezárják emellett a Pesti felső rakpartot a Jászai Mari tér és a Kossuth Lajos tér között, az Alkotmány utcát, az Akadémia utcát a Zoltán utca és a Kossuth Lajos tér között, valamint a Balassi Bálint utcát. 12:00-tól 17:30-ig a Pesti alsó rakpartot is lezárják az Eötvös tértől a Jászai Mari térig.

Csepelen az ünnepi rendezvények miatti lezárások ezen a napon is érvényben maradnak, október 24-én (hétfőn) hajnali 2:00-ig a Károli Gáspár utca a Kossuth Lajos utca és a II. Rákóczi Ferenc út között továbbra is lezárva marad.

Szigetszentmiklóson ünnepi rendezvény miatt 10:00 és 13:00 között lezárják a Tököli út egy szakaszát.

 

Közösségi közlekedés

M2-es metró

Várhatóan 14:00 és 18:00 között hatósági döntés alapján lezárhatják a Kossuth Lajos téri állomást, ebben az esetben a metrók megállás nélkül haladnak át a megállón.

 

2-es villamos

A 2-es villamos egész nap rövidített útvonalon a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóhely között közlekedik. A Kossuth Lajos tértől a Nagykörút felé a 15-ös vagy a 115-ös busszal lehet továbbutazni.

 

5-ös, 8E, 110-es, 112-es és 178-as autóbusz

Várhatóan 13:30 és 18:00 között a felsorolt buszjáratok mindkét irányba módosított útvonalon haladva közlekednek.
·           A pesti végállomásuk felé tartó buszok a Kossuth Lajos utca és a Baross tér között a Rákóczi út–Síp utca–Dohány utca–Rottenbiller utca útvonalon haladnak, ezért nem érintik az Uránia, a Blaha Lujza tér M és a Huszár utca megállójukat. A terelt vonalszakaszon ezekben a megállókban lehet felszállni rájuk:
o   Nagy Diófa utca: a 74-es trolibusz megállója,
o   Blaha Lujza tér M: a 74-es trolibusz megállója,
o   Rózsák tere: a 73-as, a 74-es és a 76-os trolibusz megállója.
·           A budai végállomásuk felé tartó buszok Blaha Lujza tér és a Kossuth Lajos utca között a József körút–Üllői út–Kálvin tér–Astoria útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Blaha Lujza tér M, az Uránia és Astoria M megállójukat. A terelt vonalszakaszon ezekben a megállókban lehet felszállni rájuk:
o   Blaha Lujza tér M: a 923-as autóbusz megállóhelye,
o   Rákóczi tér M: a 923-as autóbusz megállóhelye,
o   Harminckettesek tere: a 923-as autóbusz megállóhelye,
o   Corvin-negyed M: az Üllői úton a Mária utcánál,
o   Kálvin tér M: a 9-es, a 15-ös és a 115-ös autóbusz megállóhelye,
o   Astoria M: a 9-es, a 15-ös, a 115-ös busz, valamint a 47-es és a 49-es villamos megállóhelye.

 

7-es és 133E autóbusz

Várhatóan 13:30 és 18:00 között a felsorolt buszjáratok mindkét irányba módosított útvonalon haladva közlekednek.
·           A pesti végállomásuk felé tartó buszok a Kossuth Lajos utca és a Baross tér között a Rákóczi út–Síp utca–Dohány utca–Rottenbiller utca útvonalon haladnak, ezért nem érintik az Uránia, a Blaha Lujza tér M és a Huszár utca megállójukat. A terelt vonalszakaszon ezekben a megállókban lehet felszállni rájuk:
o   Nagy Diófa utca: a 74-es trolibusz megállója,
o   Blaha Lujza tér M: a 74-es trolibusz megállója,
o   Rózsák tere: a 73-as, a 74-es és a 76-os trolibusz megállója.
·           A budai végállomásuk felé tartó buszok Blaha Lujza tér és a Szent Gellért tér között a József körút–Üllői út–Kálvin tér–Vámház körút–Szabadság híd útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Blaha Lujza tér M, az Uránia, az Astoria M, a Ferenciek tere M, a Március 15. tér és a Rudas Gyógyfürdő megállójukat. A terelt vonalszakaszon ezekben a megállókban lehet felszállni rájuk:
o   Blaha Lujza tér M: a 923-as autóbusz megállóhelye,
o   Rákóczi tér M: a 923-as autóbusz megállóhelye,
o   Harminckettesek tere: a 923-as autóbusz megállóhelye,
o   Corvin-negyed M: az Üllői úton a Mária utcánál,
o   Kálvin tér M: a villamos-megállóhelyi peron mellett,
o   Fővám tér M: a villamos-megállóhelyi peron mellett.

 

15-ös és 115-ös autóbusz

Az első járat indulásától várhatóan 18:00-ig a 15-ös és a 115-ös busz a lezárt Vértanúk terét és az Alkotmány utcát elkerülve, módosított útvonalon közlekedik:
·           A Boráros tér H felé tartó buszok a Pannónia utca és a József Attila utca között a Szent István körút–Nyugati tér–Bajcsy-Zsilinszky út útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Szent István körút és a Zrínyi utca közti megállókat. A terelt vonalszakaszon a 15-ös és a 115-ös buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
o   Nyugati pályaudvar M: a 9-es autóbusz megállóhelye,
o   Báthory utca/Bajcsy-Zsilinszky út: a 72-es és a 73-os trolibusz, valamint a 9-es autóbusz megállóhelye,
o   Arany János utca M: a 9-es autóbusz megállóhelye,
o   Szent István Bazilika: a 9-es autóbusz megállóhelye,
o   Hild tér: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállóhelye.
·           Az Árpád híd M (15-ös), illetve a Gyöngyösi utca M (115-ös) felé tartó buszok a Hold utca és a Hegedűs Gyula utca között a Báthory utca–Szemere utca–Kálmán Imre utca–Podmaniczky utca–Teréz körút–Nyugati tér–Szent István körút útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Kossuth Lajos tér M és a Markó utca megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon a 15-ös és a 115-ös buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
o   Báthory utca/Bajcsy-Zsilinszky út: a 9-es autóbusz megállóhelye,
o   Nyugati pályaudvar M: a 9-es autóbusz megállóhelye.

 

70-es és 78-as trolibusz

Az első járatindulástól várhatóan 18:00-ig a 70-es és a 78-as trolibusz nem érinti a Kossuth Lajos tér M végállomást, mert a Báthory utca forgalmának korlátozása miatt a Honvéd utca–Báthory utca–Szemere utca–Kálmán Imre utca módosított útvonalon halad. A terelt szakaszon a 70-es és a 78-as trolibuszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
·           Kossuth Lajos tér M (Honvéd utca): a Kálmán Imre utcában a Honvéd utca kereszteződése előtt,
·           Batthyány örökmécses: a 15-ös és a 115-ös busz megállóhelye.

 

Csepeli buszjáratok

35-ös autóbusz
A Szentlőrinci úti lakótelep felé közlekedő buszok egész hétvégén a Kossuth Lajos utca–Szent István út–II. Rákóczi Ferenc út–Szent Imre tér módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Széchenyi István utca és a Karácsony Sándor utca megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon a 35-ös buszra a 36-os, a 148-as, a 152-es és a 159-es járat II. Rákcózi Ferenc út, majd Karácsony Sándor utca H megállójában lehet felszállni. A Csepel, Csillagtelep felé tartó buszok útvonala nem változik.

38-as, 38A, 138-as, 238-as autóbusz
A Szigetszentmiklós, Lakihegy, illetve Budatétény felé közlekedő buszok a Szent Imre tér és a Rákóczi Ferenc út között egész hétvégén a Kossuth Lajos utca–Szent István út módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Szent Imre tér H és a Karácsony Sándor utca H megállókat. A terelt vonalszakaszon a felsorolt buszjáratokra a 35-ös és a 36-os busz Karácsony Sándor utca, majd Széchenyi István utca megállójában lehet felszállni. A csepeli végállomásuk felé közlekedő buszok útvonala nem változik.

71-es autóbusz
A Csepel, Szent Imre tér felé közlekedő buszok egész hétvégén a Táncsics Mihály utca–Károli Gáspár utca–Kossuth Lajos utca–Vermes Miklós utca módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Szent Imre tér H megállóhelyet. A Csepel, Horgásztanya felé tartó buszok útvonala nem változik.

151-es autóbusz
A Kőbánya alsó vasútállomás felé tartó buszok egész hétvégén a Kossuth Lajos utca–Szent István út–II. Rákóczi Ferenc út módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Karácsony Sándor utca megállót. A terelt vonalszakaszon a 151-es autóbuszra a 36-os, a 148-as, a 152-es és a 159-es járat II. Rákcózi Ferenc út, majd Karácsony Sándor utca H megállójában lehet felszállni. A Csepel, Határ utca felé tartó buszok útvonala nem változik.

Budapesti Közlekedési Központ