BKV.hu

Közlekedés Budapesten az Államalapítás Ünnepén és az augusztus 20-ai hosszú hétvégén

2015-08-17 15:25:54

Az Államalapítás Ünnepén, augusztus 20-án az ünnepi rendezvények, továbbá augusztus 21-23. között az IRONMAN Budapest triatlon-verseny miatt a hosszú hétvégén számos, budai és pesti főútvonalat és Duna-hidat érintő útlezárás és közösségi közlekedési változás lép életbe a fővárosban. A hosszú hétvégén – különösen augusztus 20-án – a lezárások mértéke miatt a belvárost közösségi közlekedéssel javasolt megközelíteni. A forgalomkorlátozások miatt számos busz- és villamosjárat módosított, vagy rövidített útvonalon jár, ezért a BKK kéri a fővárosban közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a járatok forgalmáról a BKK honlapján a www.bkk.hu/augusztus20 címen, a BKK Info oldalán, a BKK Info mobilalkalmazásban, vagy a BKK Facebook-oldalán. A Lánchíd augusztus 20-án hajnali 4 órától 22-én késő estig, a Szabadság híd augusztus 20-án délután 4 órától várhatóan éjfélig, míg az Erzsébet híd 18 és 23:00 között le lesz zárva a forgalom elől. A BKK augusztus 20-án a tűzijáték kényelmesebb és biztonságosabb megközelítése érdekében egész este sűrűbben indítja mind a négy metróvonalat, a 4-es és 6-os villamost, valamint több, a belváros felé tartó buszvonalat. A tűzijáték helyszínének megközelítése elsősorban metróval, majd a belvárosi csomópontokból gyalogosan javasolt. Rákospalota felől az 5-ös, Újpalota felől a 7-es és a 107-es, valamint Újpestről a 105-ös busz az Astoria érintésével csak a Deák Ferenc térig jár. Este a kiskörúton nem jár villamos, ebben az időszakban az M2-es, az M3-as metróval, vagy a 9-es busszal ajánlott utazni. A tűzijáték után, jellemzően 21:30 és 23 óra között – a komfortosabb hazautazás miatt –a belvárosból közlekedő járatok szintén gyakrabban közlekednek majd. Augusztus 20-ától 23-áig idén is megrendezik a Mesterségek Ünnepét, a rendezvénynek helyt adó Budai Vár megközelítését a BKK járatsűrítésekkel és rendkívüli buszjárat elindításával segíti.

Az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények a Kossuth Lajos téren katonai tiszteletadással és tisztavatással kezdődnek, ezért 6 és 12 óra között lezárják a környező utcákat. A Várkert Bazárban egész nap szórakoztató programok lesznek, ezért a Lánchíd utca már augusztus 18-án éjszakától 22-én estig a gyalogosoké. Délután a Szent Jobb körmenet miatt a Szent István Bazilika, ökumenikus kenyéráldás és aratómenet miatt pedig a budavári Szentháromság tér környékén kell forgalomkorlátozásokra számítani. Az ünnepi tűzijátékot – amely 21 órától körülbelül 21:30-ig tart – idén a Lánchíd és a Szabadság híd közötti területen, valamint a Citadelláról lövik fel. A tűzijáték, illetve az azt megelőző és követő néhány órában mind a budai, mind a pesti belváros Dunához közel eső területeit lezárják a közúti forgalom elől. A BKK tanácsolja, hogy a résztvevők elsősorban metróval, a belvárosi csomópontokból pedig gyalogosan közelítsék meg a tűzijáték helyszínét. A tűzijáték után a rendőrség döntése alapján folyamatosan nyitják majd meg az utakat.

Augusztus 21-étől 23-áig a főváros az IRONMAN Budapest triatlonversenynek ad otthont, ezért a hosszú hétvége többi napján is forgalomkorlátozásokra kell számítani a budai és a pesti alsó és felső rakpartokon, valamint a környező utakon.

A BKK jegy- és bérletpénztárai augusztus 20-án (csütörtökön) és 23-án (vasárnap) a vasárnapi, augusztus 21-én (pénteken) és 22-én (szombaton) a szombati nyitva tartás szerint várják az ügyfeleket.

Az augusztus 20-a és 23-a közötti közlekedési változásokról, korlátozásokról bővebb információ olvasható a BKK honlapján a www.bkk.hu/augusztus20 oldalon, ahol a tömegközlekedési járatok menetrendjében történő változások, valamint a közúti korlátozások is megismerhetőek. A közúti lezárásokról, forgalomkorlátozásokról a rendőrség dönt, ezért a járatok terelésével kapcsolatos információk csak tervezettek. A BKK Info oldalán vagy a BKK Info mobilalkalmazásban folyamatosan frissülő járatinformációk érhetőek el.


Budapesti Közlekedési Központ


Csatolt dokumentumok: