BKV.hu

Körforgalom épül a XVIII. kerületi Margó Tivadar utca és a Baross utca kereszteződésében

2015-09-03 13:33:26

2015 szeptember 5-étől, szombattól a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ kivitelezésében a XVIII. kerületi Baross utca - Margó Tivadar utca kereszteződése körforgalommá épül át, valamint megújul a csomópont környéke is. A beruházás eredményeként, az új körforgalom mellett, korszerűbbek lesznek az autóbuszmegállók, átépülnek és új burkolatot kapnak a gyalogosok által használt járdák és gyalogátkelőhelyek, továbbá a gyalogosok biztonságos közlekedése érdekében a Szélmalom utcánál új, középszigetes gyalogátkelőhelyet alakítanak ki. Mindezek mellett korszerűsítik a közvilágítást és új parkolóhelyeket alakítanak ki a Szélmalom utcában. A munkálatokat több ütemben végzik várhatóan 2016 februárjáig. A felújítás első üteméhez kapcsolódó forgalomkorlátozások szeptember 5-étől várhatóan október közepéig tartanak.

A Margó Tivadar utca - Baross utca négyágú csomópontban egy közel 14 méter külső sugarú körforgalmú csomópont létesül, melyhez kapcsolódóan átépítik a körforgalomba befutó csomóponti ágakat, valamint a Szélmalom utca Margó Tivadar utca és Baross utca közötti útszakaszt. A csomóponthoz igazodóan átépítik a Margó Tivadar utcai kerékpárutat, valamint az érintett tömegközlekedési megállóhelyeket bazaltbeton burkolattal látják el. A körforgalmi csomópont mindegyik ágán megújulnak a gyalogátkelőhelyek.

Az átalakítást követően kismértékben módosul a Margó Tivadar utca és a kerékpárút nyomvonala. A Szélmalom utca a Baross utca irányába egyirányú lesz mindkét oldalán parkolóhelyekkel. Az útpályát a gyalogosok által használt járdákkal egy szintbe emelik, és díszkő burkolattal látják el. A környéken több zöldfelület létesül, számos fát, cserjét és virágot ültetnek. Így a Szélmalom utca–Baross utca–Margó Tivadar utca által határolt terület teljesen megújul és parkosított lesz, valamint a körforgalom környezetében korszerűsítik a közvilágítást is.

Változások a közösségi közlekedésben

93-as, 93A autóbusz

A Kőbánya-Kispest M felé közlekedő 93-as és 93A autóbusz a Baross utcáig menetrend szerint, majd a Margó Tivadar utca –Kinizsi Pál utca –Baross utca terelt útvonal után ismét az eredeti útvonalán halad. A 36-os, a 136E, a 236-os, a 236A, valamint 914-es autóbuszok Fiatalság utca megállóhelyén a 93-as és 93A autóbusz is ideiglenesen megáll.

36-os, 93-as, 93A, 236-os, 236A autóbusz

A Csepel, Csillagtelep felé közlekedő 36-os, a Kőbánya-Kispest M felé közlekedő 93-as, 93A és a Havanna-lakótelep (Fiatalság utca) felé közlekedő 236-os és 236A autóbusz Margó Tivadar utca megállóhelyét kb. 80 méterrel hátrébb, a Baross utca 33. szám elé helyezik át.

136E és 914-es autóbusz

A Fiatalság utca felé közlekedő 136E és a Dél-pesti autóbuszgarázs felé közlekedő 914-es autóbusz Baross utca nevű megállóhelyét kb. 100 méterrel előrébb, a Baross utca kereszteződése után kialakított ideiglenes peronhoz helyezik át.

Változások a közúti közlekedésben

Az építés alatt a négyágú csomópont három ágát egyirányúsítják. A Margó Tivadar utcát egyirányúsítják a Szélmalom utcától a Tiborc utcáig (Cziffra György utca felé), valamint a Baross utcát a Fiatalság utcától a Margó Tivadar utca felé. A Baross utca északkeleti ágán továbbra is fennmarad a kétirányú forgalom. Az autósok számára, terelőútként az egyirányú Kinizsi Pál utca és a Berta Lajos utca igénybevétele javasolt. A javasolt terelőútvonalakról kihelyezett tájékoztató táblák adnak információt. A forgalomkorlátozás kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy a BKV autóbuszjáratok útvonalai és megállóhelyei a legkisebb mértékben módosuljanak.

 

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járatokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan frissülő információkat nyújt a honlapján, vagy okostelefonokra letölthető mobilalkalmazáson keresztül. A tömegközlekedési változásokról személyre szabott információk érhetők el a BKK Info oldalán, a www.bkkinfo.hu címen, vagy a BKK Info mobilalkalmazásban. A járatfigyelő funkcióra feliratkozók a tetszőlegesen kiválasztott járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a futar.bkk.hu címen, vagy FUTÁR mobilalkalmazás segítségével, amely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is. A kozut.bkk.hu oldalon valós idejű közúti közlekedési információk érhetőek el. A fővárosban közlekedő autósok interaktív online térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk. Az előre tervezett forgalomkorlátozások már napokkal az életbe lépésük előtt elérhetők a webes felületen.

 

Budapesti Közlekedési Központ