BKV.hu

Kollektív munkaügyi vita a BKV Zrt.-nél

2017-03-13 15:13:34

A ma lefolytatott kollektív munkaügyi vita célja az volt, hogy felgyorsítsa bértárgyalásokat, és a bérfejlesztési igényekkel kapcsolatos álláspontok részleteit ismertesse, megerősítse. A BKSZSZ – Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége és a VTDSZSZ – Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége részvételével tartott egyeztetésen a szakszervezetek részéről az is elhangzott, hogy a kollektív munkaügyi vita adott határidőn belüli eredménytelensége esetén nyomásgyakorlásként a sztrájktól sem riadnak vissza. A BKV vezetése a találkozón ismételten hangsúlyozta:  határozott a szándéka a bérfeszültségek hosszú távú rendezésére, elkötelezett mind a szükséges béremelés végrehajtásának tekintetében, mind más, hosszú távon hatást kifejtő humánstratégiai intézkedések vonatkozásában, azonban egyelőre – a források előteremtéséig – a munkavállalók türelmét kéri.

A BKV vezetése elkötelezett a szükséges béremelés végrehajtása mellett, egyedül a béremelés mértéke kérdéses még. A munkáltató a szakszervezetekhez hasonlóan hosszú távú megállapodásban gondolkodik, és a Társaság mindent elkövet annak érdekében, hogy a szükséges források rendelkezésére álljanak, azonban fontos megérteni, hogy ezeknek a forrásoknak az előteremtéséhez elfogadott Üzleti terv szükséges, e nélkül a Társaság nem tud kötelezettséget vállalni.

Bár a  BKV Zrt. jelenleg még nem rendelkezik elegendő tartalékkal a munkavállalói követelések teljesítéséhez, vezetése tisztában van a dolgozók helyzetével, és számol a munkaerő piaci helyzettel, illetve tendenciákkal. A tárgyaló felek közös érdeke, hogy a megfelelő megállapodás megszülethessen. Már folynak az egyeztetések a szükséges források megteremtéséről, a folyamat azonban időigényes, éppen ezért a BKV Zrt. vezetősége a most lezajlott tárgyaláson március végéig a munkavállalók és az érdekvédelmi szervezetek türelmét kérte.

Jövő héten a felek újra tárgyalóasztalhoz ülnek és az egyeztetések folytatódnak.