BKV.hu

Keréknyomok - Külföldi Közlekedési Kitekintő

2017-06-23 14:10:04

Fókuszban a közösségi közlekedés értékeinek megőrzése a BKV új kiállításán

Milyen menüt rendelhettek egy korabeli angol vonaton? Hogy nézett ki az első berlini villamos vagy egy osztrák, esetleg orosz szolgálati sapka? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat a BKV Zrt. legújabb, tizenkét országon átívelő, nemzetközi összefogás eredményeként megvalósult időszaki kiállításán, amelyet június 23-ától látogathatnak az érdeklődők a budapesti Földalatti Vasúti Múzeumban. A „Keréknyomok” Külföldi Közlekedési Kitekintő című egyedi tárlat több jelentős európai közlekedési vállalat történeti értékeiből is ízelítőt ad, ezen felül Ausztrália és Brazília közlekedésének múltjába és jelenébe is bepillanthatnak az érdeklődők. 

A közösségi közlekedés járművei elválaszthatatlanul hozzátartoznak egy város arculatához, a jellegzetes járműtípusok, azok színei, formái meghatározzák a városképet. Napjainkra számos közlekedési társaság – köztük a BKV Zrt. is – igyekszik gondot fordítani egykori járművei, műszaki, történeti értékei megőrzésére, bemutatására, ezek többségét pedig társasági vagy városi gyűjtemények kiállításain tekinthetik meg az érdeklődők. Mindehhez azonban most nem is kell elhagyni a fővárost, hiszen a BKV Zrt.  - a Múzeumok Éjszakája idén is aktív résztvevőjeként - a rendezvénysorozat előtti napon, június 23-án nyitja meg a nagyközönség előtt a legújabb időszaki kiállítását, amely a világ közlekedési társaságainak műszaki, történeti örökségébe enged betekintést.

A „Keréknyomok” tárlatnak nem célja rivalizálni a világ nagyobb múzeumaival, mégis szorosan kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája központi témájához, az értékőrzéshez. Fő célja a hazai és külföldi közösségi közlekedés szakmai hagyatékának és hagyományainak bemutatása, illetve értékeinek megóvása.  A BKV Zrt. meghívására 11 ország 14 városának 16 intézménye csatlakozott a kiállítás megvalósításához, amely nyomokban ízelítőt ad a közösségi közlekedés kezdeti lépéseiről és fejlődéséről. A Földalatti Vasúti Múzeumban megtekinthetőek lesznek a résztvevő városok (Bécs, Bergamo, Berlin, Brüsszel, Madrid, Manchester, Moszkva, Plzeň, Prága, Salzburg, São Paulo, Southampton, Stockholm, Sydney és természetesen Budapest) közlekedési vállalatai, illetve múzeumai által küldött relikviák, de az infopulton és a kihelyezett képernyőkön további fotók, szöveges anyagok és videofilmek is láthatóak majd.

A tervezetten október 31-ig látogatható, nemzetközi kiállítás kétnyelvű, így magyarul és angolul is megismerhetik a tárlat tartalmát, de érdekességként az infopultban az eredeti nyelvi anyagok is elérhetőek lesznek  egyes helyeken.

A kiállításon résztvevő országok, városok és intézmények:

Ausztrália, Sydney, Sydney Trains
Ausztria, Bécs, Wiener Linien
Ausztria, Salzburg, Salzburg AG für Energie, Verkehr und Telekommunikation
Belgium, Brüsszel, Brussels Transport Museum
Brazília, São Paulo,  Estrada de Ferro Campos do Jordão
/ Empresa Metropolitana de Transportes Urbanos de São Paulo (EMTU)

Csehország, Plzeň, Plzeňské městské dopravní podniky, a.s.
Csehország, Prága, Dopravní podnik hl. m. Prahy
Egyesült Királyság, Manchester, Museum of Transport, Greater Manchester
Egyesült Királyság, Southampton, British Rail/Robin Woods magángyűjtemény
Németország, Berlin, BVG
Olaszország, Bergamo, ATB Mobilità S.p.A.
Oroszország, Moszkva, Mosgortrans
Oroszország, Moszkva, Moskovsky Metropoliten
Spanyolország, Madrid, EMT Madrid
Svédország, Stockholm, Spårvägsmuseet


Csatolt dokumentumok: