BKV.hu

Kábeltolvajokat értek tetten a H9-es hév vonalán

2014-05-01 10:25:58

2014. április 29-én kábeltolvajokat értek tetten a H9-es hév vonalán. A kábellopások a BKK-nak és a BKV-nak egyaránt tetemes anyagi kárt, utasaink számára pedig kényelmetlenséget, időveszteséget és balesetveszélyt jelentenek. A közösségi közlekedés biztonságos és folyamatos fenntartása mindannyiunk közös érdeke.

2014. április 29-én a H9-es hév vonalán egy hajnali hévszerelvény ablakát betörte az egyik lelógó tápkábel, amikor elérte az Árpádföldi utat. A vonatvezető ezután azonnal értesítette diszpécsert. A helyszínre érkező szerelőcsoport egyik tagja észrevette a levágott kábelek elvonszolásának nyomát, melyet követve a közeli bokrokban rejtőző két embert fedezett fel. Ekkor már a helyszínen volt a BRFK XVI. Kerületi Rendőrkapitányság járőre, és a helyszínen elfogták az elkövetőket. A rendőrség a tolvajok búvóhelyén megtalálta a levágott tápkábelt, amelyet lefoglaltak.

A két gyanúsítottal szemben közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettében és más bűncselekmények elkövetése miatt eljárást indítottak, az elkövetőket őrizetbe vették. A levágott 270 méter tápkábelből a tettesek 47 méternyit tulajdonítottak el, a lopással okozott kár 369.025 forint, a levágott kábelek pótlása további 1.750.907 forintba kerül, vagyis az összes kárérték 2.119.932 forint.

Mit tegyen, ha kábeltolvajt lát?

A BKK és a BKV az eddig alkalmazott módszereken kívül - kémjáratok közlekedtetése, mechanikai védelmi módszerek alkalmazása, szoros együttműködés a bűnüldöző hatóságokkal - újabb és újabb védelmi technikák, eszközök bevezetésével igyekszik megakadályozni a közvagyon folyamatos megkárosítását. Reményeink szerint ezekkel a módszerekkel sikerül úgy megnövelni a lebukás veszélyét az elkövetéskor - de akár hetekkel utána is -, hogy jelentősen megnehezíti majd a bűnözők dolgát.

A tolvajok kézre kerítéséhez azonban továbbra is összefogás szükséges, ezért kérjük, akik érdemi információkkal segíthetik a rendőrség munkáját, jelentkezzenek a rendőrség 107-es, illetve 112-es segélyhívóján vagy a BKK Ügyfélszolgálat +36 (1) 3 255-255 telefonszámán, illetve a bkk@bkk.hu e-mail címen.

Budapesti Közlekedési Központ

BKV Zrt.