BKV.hu

Június 26-ától a Széll Kálmán tér felújítása miatt több helyszínen változik a közúti forgalmi rend, a hétvégén módosul a 116-os és a 149-es busz közlekedése is

2015-06-26 07:36:25

2015. június 26-a (péntek) estétől a Dékán utcában, majd 29-étől (hétfőtől) a Margit körút–Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút csomópontban, a Krisztina körúton és a Vérmező út Várfok utcai csomópontjánál is változik a közúti forgalom rendje a Széll Kálmán tér felújítása miatt. A Dékán utcát június 29-én (hétfőn) reggelig a Retek utca felé egyirányúsítják, ezért a hétvégén változik a 116-os és a 149-es busz forgalmi rendje is. Hétfőtől a Margit körút–Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút csomópontban áthelyezik a munkaterületet, ezért önálló sávon lehet majd haladni a Szilágyi Erzsébet fasor felé. Szintén hétfőtől a Krisztina körúton lezárják az egyik Széll Kálmán tér irányú forgalmi sávot a Hajnóczy utcánál, valamint változik a Vérmező utca Várfok utcai csomópontjának forgalmi rendje is, ezért mindkét helyszínen jelentős közúti torlódásra kell számítani. A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015 januárjában kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be. A Budapesti Közlekedési Központ honlapján a www.bkk.hu/szellkalmanter aloldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

A KÖZÚTI FORGALMAT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK

2015. június 26-án (pénteken) estétől 29-én (hétfőn) hajnalig a Dékán utcát a Retek utca irányába egyirányúsítják a Széll Kálmán tér felújításához kapcsolódó közműmunkák miatt. A forgalomkorlátozás miatt a Fillér utca felől érkezők a Retek utcából csak balra, a Fény utca felé tudnak majd kanyarodni. A Dékán utca páratlan (a bevásárlóközponthoz közelebb eső) oldalán zajló munkavégzés miatt a gyalogosok csak a Dékán utca páros (a Szilágyi Erzsébet fasorhoz közelebb eső) oldali járdáját vehetik igénybe, azonban az utca bal oldalán található üzletek megközelítését ekkor is biztosítják. Június 29-étől (hétfőtől) a Dékán utcában visszaáll a kétirányú közúti közlekedés, azonban várhatóan július 3-áig (péntekig) szűkített útpályán: a gyalogosok számára a közútról választják le a gyalogosfolyosót, hogy a páratlan oldalon is tudjanak közlekedni.

Június 29-étől (hétfőtől) a Margit körút–Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút csomópontban is közműmunkákba kezdenek, ezért a munkaterület a jelenlegi helyett az útpálya járda felőli oldalára kerül át. Az autósok várhatóan július 5-éig (vasárnapig) az új forgalmi rendnek köszönhetően már önálló sávon tarthatnak a Szilágyi Erzsébet fasor felé, ezáltal itt várhatóan csökkennek a forgalmi torlódások.

Szintén június 29-étől (hétfőtől) várhatóan július 21-éig (keddig) vízvezeték-építés miatt mintegy 60-80 méteres hosszon lezárják a Krisztina körúton a Széll Kálmán tér felé haladó jobb szélső forgalmi sávot a Hajnóczy utcánál. Emellett a Vérmező úti járdát – amelyen jelenleg munkavégzés zajlik – visszaadják a gyalogosoknak, ugyanakkor a vízvezeték-építés miatt a közúti forgalom továbbra is két szűkített forgalmi sávon haladhat a Széna tér felé. A Vérmező út Várfok utcai csomópontjánál egy sávot lezárnak, ezért a Várfok utcába a középső sávból lehet majd bekanyarodni, a Széna tér felé pedig csak a jobb szélső sávon lehet haladni; a csomópont elhagyása után azonban újra két sáv áll majd rendelkezésre a Széna tér felé továbbközlekedők részére. A kereszteződésben a korábban üzembe helyezett jelzőlámpák segítik majd a haladást. A munkavégzés miatt mind a Krisztina körúton a Széll Kálmán tér irányában, mind a Vérmező úton jelentős közúti torlódás várható.

A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK

Változás a 116-os busz közlekedésében

2015. június 27-én és 28-án (szombaton és vasárnap) a 116-os autóbusz a Fény utcai piac végállomástól a Dísz tér felé a Retek utca–Fillér utca–Ezredes utca–Szilágyi Erzsébet fasor–Széll Kálmán tér–Margit körút–Széna tér–Ostrom utca–Bécsi kapu tér útvonalon halad, majd innen a megszokott útvonalán közelíti meg a Dísz tér végállomást. Kimarad a Dékán utca, a Széll Kálmán tér M és a Mátray utca megálló. A terelt útvonalon az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni a buszra:

  • Fény utcai piac: a 116-os és a 149-es busz megállóhelye,
  • Széll Kálmán tér M: a 155-ös és a 156-os busz ideiglenes megállóhelye a Dékán utca torkolata előtt,
  • Széll Kálmán tér M: a 16-os és a 16A busz ideiglenes végállomása az Ostrom utcában,
  • Mátray utca: a 16-os és a 16A busz ideiglenes megállóhelye az Ostrom utcában a Szabó Ilonka utca torkolatával szemben.

A Bécsi kapu tértől a 116-os busz a megszokott megállóiban áll meg.

A Fény utcai piac felé közlekedő 116-os busz útvonala a hétvégén nem változik.

 

Változás a 149-es busz közlekedésében

2015. június 27-én és 28-án (szombaton és vasárnap) a 149-es autóbusz

  • a Fenyves utca felől a Fény utcai piac felé a Fillér utcában az Ezredes utca kereszteződéséig a megszokott vonalon, majd onnan Ezredes utca–Szilágyi Erzsébet fasor–Széll Kálmán tér–Dékán utca–Retek utca felé kerülve éri el a Fény utcai piac végállomást, ezért nem érinti a Dékán utca és a Széll Kálmán tér M megállóhelyet. A terelt útvonalon a buszra az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:
    • Széll Kálmán tér M: a 22-es, a 22A és a 222-es busz ideiglenes végállomása a Szilágyi Erzsébet fasor Széll Kálmán téri csomópontja és a Margit körút Dékán utcai csomópontja közötti átkötő úton
    • Fény utcai piac: a 116-os és a 149-es busz megállóhelye (a Retek utcában a Fény utca és a Fillér utca között).
  • a Fény utcai piac felől a Fenyves utca felé a Retek utca–Fillér utca módosított útvonalon közlekedik, majd innen megszokott útvonalán halad tovább, ezért nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót. A terelt útvonalon a buszra a 116-os és a 149-es busz Fény utcai piac megállójában (a Retek utcában a Fény utca és a Fillér utca között) lehet felszállni.

 

A SZÉLL KÁLMÁN TÉR FELÚJÍTÁSÁRÓL

A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015 januárjában kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be. A fejlesztés eredményeképpen a mai elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével pedig egyúttal – a munkák összehangolásának köszönhetően – a városrész közlekedése is megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és saját forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, esetenként kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése több alkalommal is változik majd. A Budapesti Közlekedési Központ honlapján a www.bkk.hu/szellkalmanter aloldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

 

Budapesti Közlekedési Központ