BKV.hu

Egy hónapig rövidített útvonalon jár a H5-ös HÉV

2016-01-20 14:14:49

2016. január 23-án, szombaton az első járat indulásától február 22-én, hétfőn az utolsó járat indulásáig a H5-ös HÉV helyett pótlóbusz, a 109-es autóbusz, illetve a Budai fonódó villamoshálózat részeként közlekedő 19-es villamos szállítja az utasokat a Batthyány tér M+H és a Margit híd, budai hídfő H között, mert a Bem rakparti HÉV-alagútban teljes ágyazatcserét végeznek. A munka ütemezésénél a BKK kiemelt figyelmet fordított arra, hogy ne a Budai fonódó villamoshálózat forgalomkorlátozásaival egyidejűleg induljon el a H5-ös HÉV alagútjának rekonstrukciója. A H5-ös pótlóbuszon kerékpárok szállítása megengedett.

·         2016. január 23-ától február 1-jéig a H5-ös HÉV szerelvényei Szentendre és a Margit híd, budai hídfő felszíni állomás, illetve Békásmegyer és a Margit híd, budai hídfő felszíni állomás között az eredeti menetrend szerint közlekednek, kivéve hétköznapokon a csúcsidőszakokat. Ekkor reggel 6 és 7 óra között 6-9 percenként, 7 és 8 óra között 6 percenként, 14:10 és 18:30 között pedig 6-7 percenként járnak.  A HÉV-szerelvények a felszíni tárolóvágányra állnak be, az utasok le- és felszállása a vágány melletti peronról lehetséges.
·         2016. február 2-jétől 22-éig a H5-ös HÉV szerelvényei Szentendre és a Margit híd, budai hídfő megállóhely, illetve Békásmegyer és a Margit híd, budai hídfő megállóhely között menetrend szerint közlekednek, kivéve hétköznapokon a reggeli csúcsidőszakot. Ekkor reggel 6 és 7 óra között 6-8 percenként, 7 és 8 óra között pedig 5-6 percenként járnak.
A HÉV-szerelvényekre a le- és felszállás csak az egyik megállóhely peronjánál lesz lehetséges:

  • hétköznapokon a két csúcsidőszak között a Batthyány tér irányú (bal), a délutáni csúcsot követően üzemzárásig a Szentendre irányú (jobb) megállóperonon.
  • Hétvégén az első járat indulásától 18 óráig a Batthyány tér irányú (bal), 18 órától az utolsó járat indulásáig a Szentendre irányú (jobb) megállóperonon.

 

H5-ös pótlóbusz

 

A H5-ös HÉV-pótló busz a Batthyány tér M+H és Margit híd, budai hídfő H között:

·         hétköznapokon a csúcsórákban, reggel 6-7 percenként a 9-es autóbusz indulásait megelőzően, a délutáni csúcsban pedig 4-6 percenként a 109-es autóbusszal hangoltan közlekedik.
·         hétköznapokon a csúcsidőszakokon kívül és a hétvégi napokon a HÉV-utasokat a 109-es autóbusz, illetve a 19-es villamos szállítja a Batthyány tér és a Margit híd, budai hídfő között.  Ezekben az időszakokban a pótlóbusz nem közlekedik.

A H5-ös HÉV-pótló busz a Margit híd, budai hídfő H felé a Batthyány tér M+H–Bem rakpart–Árpád fejedelem útja–Margit híd, budai hídfő H útvonalon halad és az alábbi megállókban áll meg:

·         Batthyány tér M+H (felszállóhely): a végállomás területén a vásárcsarnok felőli oldalon elsőnek érintett megállóhelyen;
·         Batthyány tér M+H: a 109-es autóbusz megállóhelyén a végállomás területén;
·         Margit híd, budai hídfő H (leszállóhely): a 109-es autóbusz Óbuda, Bogdáni út irányú megállóhelye előtt 25 méterrel.

A H5-ös HÉV-pótló busz a Batthyány tér M+H felé a Margit híd, budai hídfő H–Árpád fejedelem útja–Bem rakpart–Bem József tér–Fő utca–Batthyány tér– Batthyány tér M+H útvonalon halad és az alábbi megállókban áll meg:

·         Margit híd, budai hídfő H (felszállóhely): a 9-es, a 26-os és a 109-es autóbusz megállóhelyén;
·         Batthyány tér M+H (leszállóhely): a végállomási leszállóhelyen a tér északi oldalán.

Díjszabási tudnivalók

 

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. A pótlóbuszról a HÉV-re vagy a HÉV-ről a pótlóbuszra történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a nyomdai kivitelű, tömbbe fűzött a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). A mindkét végén számkockával ellátott, egy darabból álló átszállójegyet ilyen esetben nem kell újra kezelni, mivel a másik végén is olyan számkockával rendelkezik, amelyet a pótlástól függetlenül korábbi átszálláskor már kezeltek, vagy későbbi átszálláskor kezelni fognak.

Mivel a pótlásban a H5-ös pótlóbusz mellett a 19-es villamos és 109-es autóbusz is részt vesz, ezért ezeken a járatokon a pótlóbuszra vonatkozó fenti előírás érvényes a Kolosy tér és a Batthyány tér M+H megállóhely között.

Közlekedési változásokról percről percre – mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is!

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járatokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan frissülő információkat nyújt a honlapján, vagy okostelefonokra letölthető mobilalkalmazáson keresztül. A tömegközlekedési változásokról személyre szabott információk érhetők el a BKK Info oldalán, a www.bkkinfo.hu címen, vagy a BKK Info mobilalkalmazásban. A járatfigyelő funkcióra feliratkozók a tetszőlegesen kiválasztott járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a futar.bkk.hu címen, vagy FUTÁR mobilalkalmazás segítségével, amely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is. A kozut.bkkinfo.hu oldalon valós idejű közúti közlekedési információk érhetőek el. A fővárosban közlekedő autósok interaktív online térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk. Az előre tervezett forgalomkorlátozások már napokkal az életbe lépésük előtt elérhetők a webes felületen.


Budapesti Közlekedési Központ