BKV.hu

December 15-étől ismét a teljes vonalon jár a 14-es villamos

2016-12-13 15:43:31

A Róbert Károly körút felújításának előrehaladásával december 15-étől (csütörtöktől) újra a teljes vonalán közlekedik a 14-es villamos. A rekonstrukciós munka a tervezett ütemezés szerint halad: a Lehel utcai csomópontban befejeződnek a villamosvágány-felújítási munkák; a Váci út és az Árpád híd közötti szakaszon az északi oldal járdája már elkészült, hamarosan visszaadják a gyalogosoknak; eközben zajlanak az út- és közműépítési munkák az Árpád híd és a Vágány utca között. A várhatóan jövő nyárig tartó komplex rekonstrukció végére a Róbert Károly körút felújítás alatt álló része új aszfaltréteget kap, ahol szükséges, ott a teljes pályaszerkezet cseréjét elvégzik, kerékpárutat építenek, felújítják a járdákat, a gyalogátkelőhelyeket akadálymentesítik, megújul a közvilágítás, a biztonságos közlekedés érdekében kamerarendszert építenek ki. Azaz a felújítás végeztével olyan új utat adnak majd át, amely remélhetőleg kárpótolja az ott közlekedőket a forgalomkorlátozások okozta kellemetlenségekért.
 
2016. december 15-étől (csütörtöktől) újra a teljes vonalon, a Lehel tér M és Káposztásmegyer, Megyeri út között közlekedik a 14-es villamos. Erre azáltal nyílik lehetőség, hogy a felújítás ütemterve szerint a Róbert Károly körút Lehel utcai csomópontjában végeznek a villamosvágány-felújítási munkákkal. A 14-es pótlóbusz ugyanettől a naptól megszűnik.
 
Eközben továbbra is nagy erőkkel zajlik a Róbert Károly körút komplex rekonstrukciója. A Váci út és az Árpád híd között december 20-ig befejezik az északi útfél középső sávjának felújítását, a lépcsőkön továbbra is dolgoznak. Az északi útfél járdája elkészült, a forgalombiztonsági berendezések elhelyezése után, várhatóan már ezen a héten, birtokukba vehetik a gyalogosok. Ugyanezen útszakasz déli útpályáján jelenleg a külső sávon dolgoznak, ezért a forgalmi rend egyelőre nem változik. Az Esztergomi úti és a Népfürdő utcai közúti hidak felújítása folyamatban van.
 
A Váci út és a Vágány utca közötti útszakaszon mind az északi, mind a déli útpályán továbbra is tart az útépítés. Az ívóvízvezeték-építés várhatóan a jövő héten befejeződik, az ezt követő útfelújítás során a forgalmi rend egyelőre nem változik. A Csata utca és a Tar utca között a jelenleg zajló közműépítést követően, várhatóan 2017 januárjától, elkezdődik az útfelújítás.
 
 
A Róbert Károly körút felújításáról
 
A leromlott állapotú Róbert Károly körút felújítása során az érintett szakaszon új aszfaltréteget fektetnek le, illetve – ahol szükséges – kicserélik a teljes pályaszerkezetet. Az útpályától zöldsávval elválasztott, kétirányú kerékpárút épül az Angyalföldi utca és a Vágány utca között a körút déli oldalán. Felújítják a járdákat az Árpád híd és a Váci út közötti szakasz mindkét oldalán, a Váci út és a Vágány utca közötti szakasz déli részén, valamint az északi oldal egyes részeit is. Átépítik az útszegélyeket és a kapubeállókat is. Akadálymentesítik a gyalogátkelőhelyeket: a járdaszegélyek alacsonyabbak lesznek, hogy a kerekesszékesek és a babakocsival közlekedők áthaladását könnyebbé tegyék. A járdaburkolatba a vakok és a gyengénlátók biztonsága érdekében figyelmeztető, úgynevezett taktilis köveket helyeznek el. A Róbert Károly körút felújítása 2017 nyarára fejeződik majd be. További részleteket korábbi közleményünkben olvashat.
 

Budapesti Közlekedési Központ