BKV.hu

A Metrowagonmash komolyan vette a BKV Zrt. intézkedéseit – Megtalálták és elhárították a felújított szerelvény hibáját

2017-06-27 10:35:40

A felújított szerelvényekkel kapcsolatos helyzet azonnali javítása érdekében a múlt héten a BKV Zrt. azonnali hatállyal Magyarországra kérte a gyártó Metrowagonmash Nyrt.-t tulajdonló Transmash Holding vezetését, valamint a tervezésben résztvevő vezető szakembereket. Az orosz mérnökök a BKV Zrt. követelésének megfelelően a hétvégén megtalálták és elhárították a felújított szerelvény rendszeres meghibásodásának kiváltó okát.

 

A múlt hét végén a BKV Zrt. az utasbiztonságot nem veszélyeztető, ám sorozatosan jelentkező meghibásodások, valamint a szerelvények szállításában tapasztalt késedelem miatt a legsúlyosabb szankciókat helyezte kilátásba a Metrowagonmash-sal szemben és követelte a helyzet azonnali megoldását. Az orosz fél komolyan vette a BKV Zrt. intézkedéseit: a hétvégén Budapestre érkezett a főkonstruktor, illetve a jármű főmérnöke; velük együtt a több mint 20 mérnökből és szakemberekből álló szakértői csoport azonnal megkezdte a felújított szerelvények átvizsgálását. A legapróbb részletekre is kiterjedő vizsgálat eredményeképpen megtalálták a kiváltó okot – a szerelvények egyik alkatrészének, az optikai csatoló elemnek hibáját –, amelyet azonnal ki is javítottak. Az eset kapcsán a teljes flotta átvizsgálását is végrehajtják.

 

Ha minden az elvártaknak megfelelően alakul, akkor jövő héten megkezdődhet a szerelvények fokozatos, újbóli üzembe állítása.

 

Ismételten tájékoztatjuk a sajtót, hogy a BKV Zrt. minden szerződésben foglalt jogával élni fog a Metrowagonmash-sal szemben. Társaságunk a rendszeres meghibásodások miatt hibás teljesítési kötbért, illetve kárátalányt, a késedelmes szállítás miatt pedig késedelmi kötbért érvényesít az orosz féllel szemben. Az első ilyen kötbérkövetelést már be is nyújtottuk, és minden felmerülő probléma esetén újabb kötbérkövetelést nyújtunk be.