BKV.hu

A korábbiaknál kiszámíthatóbb, ellenőrizhetőbb és magasabb bevételeket ígérő a BKV új hajózási szerződése

2021-07-10 18:05:13

 

 

A BKV Zrt. dunai hajójáratainak üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárással kapcsolatban a mai napon több félrevezető híradás jelent meg többek között a Magyar Nemzetben. A híradások által sugalmazottakkal ellentétben a közbeszerzési eljárás szabályosan, átlátható módon zajlott, és a BKV Zrt. számára előnyös módon zárult, ahogy az alábbiakban olvasható.

A BKV Zrt. 2013-ban közszolgáltatás üzemeltetése BKV hajókkal tárgyban - közbeszerzési eljárás lefolytatását követően - kötött szerződéseket, amelyek rendre 2019 végén, illetve 2020-ban jártak le. Ezen szerződések hatályának további hosszabbítására nem volt jogszerű lehetőség. A hajózási szolgáltatás folyamatos biztosításához új, a legjobb árak elérésének érdekében pedig a lehető legszélesebb piaci kört megcélzó, a minőségre is nagy hangsúlyt helyező eljárás lefolytatása volt szükséges.

A "Közszolgáltatás üzemeltetése BKV hajókkal TB-42/20" tárgyban indított (EKR szám: EKR000435802020) nyílt közbeszerzési eljárás hirdetményének feladási dátuma 2020.06.11. volt. Ennek ismeretében nehezen állítható, hogy gyorsan és gyanús körülmények között zajlott volna a közbeszerzés lefolytatása. Az eljárás elvi felépítése teljesen azonos a korábbi, 2012 óta alkalmazott eljárásokéval, tehát itt sem helytálló a kijelentés miszerint a futamidő túlzott lenne. Éppen ellenkezőleg: egy hosszabb időtávú szerződés minden, a szerződésben szereplő fél számára a kiszámíthatóságot, a tervezhetőséget, végső soron pedig a kedvezőbb költségszint elérésének lehetőségét teremti meg.

A BKV által üzemeltetett közszolgáltatási hajójáratok végleges megszűntetéséről - minden, ezzel ellentétes tartalmú híresztelés ellenére - nem született döntés. Éppen ezért felelős üzemeltetőként a BKV Zrt.-nek a pandémia által keltett bizonytalan gazdasági körülmények között is fel kellett készülnie a közszolgáltatási hajózás indulására, többek között jelen közbeszerzési eljárás eredményes lefolytatásával.

2020 végén a tervezettnél alacsonyabb rendelkezésre álló forrás miatt merült fel az elképzelés a hajózási közszolgáltatás megrendelésének 2021. évi átmeneti szüneteltetéséről. Ekkor már a fenti közbeszerzési eljárást nem lehetett jogszerűen felfüggeszteni, halasztani.

A "Közszolgáltatás üzemeltetése BKV hajókkal TB-42/20" tárgyú nyílt közbeszerzési eljárás a közelmúltban lezárult. A nyertes ajánlati ár a széleskörű verseny eredményeként az eljárás becsült értéknél alacsonyabb. A legalacsonyabb érvényes ajánlatot benyújtó Magyar Kikötő Zrt. referenciájával kapcsolatban a BKV Zrt. külön felvilágosítást kért az ajánlattevőtől, amelyet az ajánlattevő határidőn belül megtett.

Az új szerződéses konstrukció a korábbiaknál több kontrollpontot és szigorúbb ellenőrzési lehetőséget tartalmaz, így a tevékenység bevétel-realizálási potenciálja a korábbi évekhez viszonyítva lényegesen nagyobb lesz. Ez az eredményesség szempontjából kifejezetten előnyös, hiszen a hajózás újraindulását követően magasabb bevételekre és fenntarthatóbb működésre számíthatunk.

 

Budapest, 2021. július 10.
BKV Zrt.