BKV.hu

A BKV Zrt. korszerű, jó minőségű alapanyagból készült formaruhákat rendelt

2016-07-08 17:02:00

A BKV Zrt. határozottan visszautasítja a 2016. július 7-én a vs.hu-n A BKV kérte a silányabb anyagot a ruhákba címmel megjelent cikk állításait.
 
Nem igaz, hogy a cikk által kifogásolt elaszto multiészter gyengébb minőségű alapanyag lenne, mint a vele ellentétbe állított elasztán. Ismert, szakértők által is alátámasztott tény, hogy az elaszto-multiészter egy 21. századi fejlesztésű anyagösszetevő, egy korszerű szál, amíg az elasztán egy 20. századi, bár még ma is használatos anyagfajta. Emellett a két anyag eltérő tulajdonságaiknak megfelelően teljesen eltérő funkciót tölt be egy ruhaanyag esetében, felhasználásuk módját, arányaikat olyan módon kell megállapítani az a összetételnél, hogy a kész termék, ruházat az elvárt tulajdonságokkal rendelkezzen.
 
Egy gyakorlati példával élve, ha a nadrág anyaga valóban 30% elasztánt tartalmazna, akkor az egy kompressziós termék lenne, úgy viselkedne, illetve olyan hordási élményt adna, mint egy biciklis nadrág, vagy kompressziós harisnya (melyek összetételében az elasztán 25-40% között van jelen). Könnyen belátható, hogy egy ilyen nadrág semmilyen módon nem felelhet meg járművezetőink számára. Ezek alapján Társaságunk akkor járt volna el helytelenül, ha a gyártón 30% elasztánt követelt volna, mely valóban silány, használhatatlan végterméket eredményezett volna, szemben a jelenlegi összetétellel. Ilyen értelemben a cikkben említett elasztán tartalmat számon kérni Társaságunkon abszurd és értelmetlen.
 
Ahogy azt már a korábbiakban is hangsúlyoztuk, a közbeszerzési eljárás során a kiválasztott anyag egyik összetevője helytelenül lett megadva. Az elasztán helyett a megfelelő hivatalos név az elaszto-multiészter, amely elnevezés a szerződésben pontosításra került. Az eredeti mintaanyag megtalálható a BKV-nál, annak tényleges összetételén Társaságunk nem változtatott, kizárólag az anyagösszetevők megnevezése került pontosításra, amint az elnevezésbeli pontatlanság felismerése megtörtént.
 
A formaruhák BKV által kiválasztott jelenlegi összetétele egy igazságügyi szakértő által is megerősített, korszerű anyag, mely minden tekintetben megfelel az előírásoknak, nemzetközi standardoknak, valamint Társaságunk formaruhákkal kapcsolatos követelményeinek.


BKV Zrt.