BKV.hu

A BKV Zrt. cáfolja az EKSZ állításait – járműveinket a szabályoknak megfelelően, biztonságosan üzemeltetjük

2016-02-03 07:45:00

Társaságunk határozottan cáfolja a 2016. február 2-án az Origo-n megjelent, az EKSZ állításaira hivatkozó írásban megfogalmazott állításokat és visszautasítja a feltételezést, mely szerint feladatait a biztonsági előírások megszegésével látja el.  Társaságunk közszolgáltatási feladatait mind a törvényi, mind a hatósági, mind pedig az üzemeltetési és üzembiztonsági előírások maximális és teljes körű betartása mellett végzi. 
 
Elhamarkodott és alapvetően hibás az a követeztetés, hogy a bejelentett csoportos létszámcsökkentés a bérleti konstrukció alkalmazásának a következménye. Köztudott tény, hogy a BKV Zrt. autóbusz ágazatának teljesítménye a BKK által bevezetett új autóbusz üzemeltetési modell hatására folyamatosan csökken. 2013 óta több mint 500 autóbusz, mintegy 38 millió hasznos kocsikilométer üzemeltetése került piaci alapon működő operátorok szolgáltatásába. Ezt a feladatcsökkenést az M3 metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó  - várhatóan az év végén induló - autóbusz pótlási feladatok sem ellensúlyozzák. A csökkenő teljesítményekhez a munkavállalói létszámot szükségszerűen hozzá kell igazítani. Könnyen belátható, hogy kevesebb autóbusz üzemeltetéséhez kevesebb karbantartó személyzet szükséges.
 
Munkáltatóként mindent megteszünk, hogy a lehető legtöbb segítséget nyújtsuk azoknak a munkatársainknak, akiktől az autóbusz ágazat elkerülhetetlen létszám racionalizálása során meg kell válnunk.
 
A rendelkezésre tartási konstrukciót illetően a BKV Zrt. vezetősége is tisztában van azzal a ténnyel, hogy a járművek beszerzése a kedvező megoldás, ezért több beszerzés is kiírásra került, ezen kívül a korábban kötött szerződéseink opciós tartalma, illetve ezek lehívása további beszerzési lehetőségeket biztosítanak.
 
Nem mehetünk el azonban a nyilvánvaló tény mellett, amely szerint a BKV Zrt. járműparkjának szükségszerű cseréje, továbbá az előttünk álló metrópótlási feladatok az új járművek olyan mennyiségét igénylik, mely kizárólag a beszerzések és a rendelkezésre tartási konstrukció együttes alkalmazásával oldható meg hatékonyan.
 
Felháborítónak és igen veszélyesnek tartjuk, azt a magatartást, mellyel az EKSZ a valóság elferdítésével, illetve az üzemeltetés állítólagos hiányosságaira célozgatva, minden szempontból valótlan állításokkal kelt pánikot a fővárosban közlekedőkben. Utasaink és dolgozóink biztonsága nem valamiféle játék, és semmiképpen nem olyasmi, amellyel felelőtlenül lehet riogatni a közvéleményt, valahányszor egy érdekvédelmi szervezet/csoport pillanatnyi céljai okán lehetőséget látnak rá.
 
Nyomatékosan kijelentjük, hogy Társaságunk minden vonatkozó előírás és biztonsági szabály betartása mellett végzi járműveink karbantartását. Mind szolgáltatásainkat igénybe vevő utasaink biztonsága, mind a karbantartást végző és járművezető kollégáink megfelelő munkakörülményei garantáltak.
 
Minden BKV munkavállalótól alapvető elvárás, hogy amint a biztonsági előírásoktól való bármilyen esetleges eltérést észlel, jelentse be, hogy kivizsgálhassuk azt. Mivel Nemes Gábor is a BKV alkalmazottja, ez az elvárás rá is vonatkozik a sajtón keresztül történő kommunikáció helyett.
 
Társaságunk, ahogy  eddig is, a jövőben is elsődleges prioritással kezeli utasaink és munkavállalóink biztonságát, és változatlanul az elvárható legmagasabb minőségű szolgáltatást nyújtja.

 
BKV Zrt.