BKV.hu

A BKV dolgozik a viharkárok elhárításán

2015-07-09 17:49:00

A tegnapi vihar után a BKV vonalain még folyik a kárfelmérés és zajlanak a helyreállítási munkálatok. Elsősorban a kidőlt fák, leszakadt faágak, valamint a beázások okoztak problémát a közlekedésben. A vihar okozta anyagi kár felmérése folyamatban van.
 
A villamos és HÉV vonalakon a legnagyobb viharkárok Kispesten, Ferencváros és Pesterzsébet környékén, illetve a 41-es villamos Kamaraerdei szakaszán keletkeztek, de a H6-os, H7-es, valamint a H8 és H9-es vonalon is szünetelt a forgalom.
 
A legtöbb problémát jellemzően a kidőlt fák, lezuhanó faágak okozták. Sok villamosvonalon leszakadtak a felsővezetékek, több tartóoszlop is kidőlt, meghajlott. A HÉV vonalakon a pályára dőlt fák és a letört gallyak akadályozták a forgalmat, valamint a vontatási elektromos hálózatban is keletkezett zavar, illetve a felsővezeték-hálózatot, illetve annak egyes elemeit is javítani kellett.
 
A közelgő vihart a pályafenntartásért és a felsővezetékekért felelős szakemberek megerősített szolgálatban várták, akik a vihar elvonulását követően azonnal megkezdték a kárelhárítást. A helyreállítási munkák és a felmérések jelenleg is folyamatban vannak. A feladatok egy részét a BKV szakemberei saját erőből tudják elvégezni, ezek jellemzően a váltók hordaléktól való megtisztítása, a felsővezetékben keletkezett kisebb hibák elhárítása, illetve a pályák megtisztítása a letört gallyaktól. A súlyosabb károk elhárításában a katasztrófavédelem nyújt segítséget.
 
A vihar a metróközlekedésben is fennakadást okozott, itt a beázás volt a legfőbb probléma, de ebből eredő súlyosabb meghibásodások, zárlatból származó károsodások nem történtek. A metrópályák felszíni szakaszán a kidőlt fák, letörött ágak okoztak károkat, illetve fennakadásokat (elsősorban a Határ út és Kőbánya Kispest között, illetve Kőbánya Kispest járműtelepen és Fehér út járműtelepen), valamint hordalékkal szennyeződött a vasúti pálya és az alagút is.
 
Az M3 Nagyvárad tér állomáson – feltehetően a felszíni csatorna nem kellő kapacitása miatt – nagy mennyiségű csapadékvíz jutott be a metró üzemi és utastereibe, ahol többek között az utastéri világítási hálózatban, a forgalmi szolgálati helyiségekben, illetve a vágányzónában lévő berendezésekben okozott kárt.
 
A beázás miatt több mozgólépcső is üzemképtelenné vált. A hibaelhárítás folyamatos, így egyre több helyszínen használhatja őket újra az utazóközönség. A vasúti pálya és egyéb infrastruktúra-berendezések részleges, a biztonságos forgalom lebonyolításhoz szükséges javítása megtörtént, de szakembereink tovább dolgoznak a teljes helyreállításon.


A viharban autóbuszok sérültek meg, valamint számos trolibuszvonal felsővezeték rendszere is súlyosan megrongálódott. Emellett több autóbusz járműtelepen is károkat okozott a tegnapi vihar.

 
A vihar okozta anyagi kár felmérése folyamatban van.
 
A helyreállítási munkák befejezéséig utasaink szíves türelmét kérjük.
 
 

BKV Zrt.