BKV.hu

A BKV 6 Mrd forinttal jobb eredményt ért el, mint a terveiben szerepelt

2019-05-28 13:24:14

A BKV Zrt. 2018-as éves beszámolójában szereplő 9,3 Mrd Ft veszteség mértéke közel 6 Mrd Ft-tal kedvezőbb a Társaság Fővárosi Közgyűlés által elfogadott Üzleti tervében szereplő értéknél. Ez a tervezettnél magasabb bevételek mellett elsősorban annak köszönhető, hogy a BKV Zrt. hatékonyan gazdálkodott a rendelkezésére bocsátott forrásokkal, és mind az anyagjellegű, mind a személyi jellegű ráfordítások tekintetében jelentős megtakarítást ért el a tervezett értékekhez képest.
A veszteség ellenére a BKV Zrt. folyó működési költségeinek finanszírozása 2018-ban is – ahogy a 2012-ben bevezetett új közszolgáltatási rendszer működése óta mindig – folyamatosan biztosított volt. A veszteség számviteli jellegű és elsősorban annak a következménye, hogy a BKV eszközpótlásának és eszközfelújításainak finanszírozása nem kizárólag az értékcsökkenés ágán valósult meg 2018-ban, hanem a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat egyéb fejlesztési forrásokat biztosított e célra.   A BKV Zrt. eszközállományán 2011 óta az M4 metróvonal átadásán felül is több, mint 100 Mrd Ft értékű fejlesztés valósult meg a Főváros, illetve a Magyar Állam támogatásából (M2 járműcsere, M3 járműfelújítás, stb.), és folyamatban van az M3 metróvonal több, mint 200 Mrd Ft értékű felújítása is. Ezek az összegek nem járulnak hozzá a BKV Zrt. számviteli eredményéhez, ugyanakkor elősegítik a fővárosi közösségi közlekedési rendszer korszerűsödését.
Tekintettel arra, hogy a BKV Zrt. működésének finanszírozása folyamatosan biztosított, a Társaság pénzügyi és tőkehelyzete stabil, a 2015-ös állami adósságátvállalás óta banki kölcsönre sem szorul a BKV Zrt.
BKV Zrt.